Σελίδες

Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Προσφυγή για την Α.Ο.Ζ. προανήγγειλε ο Έντι Ράμα - Εκεί που μας χρωστά μας ζητάει και το βόδι ο αλβανός πρωθυπουργός

GEOTRHSH PETRELAIO• Συνεχίζει ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, στις προκλητικές δηλώσεις και απαιτήσεις του έναντι της Ελλάδος για την οριοθέτηση της  Α.Ο.Ζ., δηλώνοντας ότι η «επίμαχη» έκταση -το οικόπεδο 5 όπως χαρακτηρίζεται- ανήκει στην Αλβανία και  απειλώντας μάλιστα εκ νέου με προσφυγή σε διεθνείς οργανισμούς! 

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και πάλι ο Έντι Ράμα σε συνέντευξή του στα Τίρανα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εάν δεν υπάρξει συναίνεση μέσω των διαβουλεύσεων, όπως συμφωνήσαμε, τότε θα κριθεί από τρίτους, για τους οποίους θα αποφασίσουμε από κοινού».
Σύμφωνα με το balkanweb.com, ο Αλβανός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο "οικόπεδο 5", είπε ότι «έρευνες υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή δεν θα ξεκινήσουν, όταν επιλυθεί σε ποια χώρα ανήκει το κομμάτι αυτό της θάλασσας, που ανήκει, όπως νομίζω, στην Αλβανία». 
Ο κ. Ράμα  στο παρελθόν και από τη θέση του επικεφαλής  του Σοσιαλιστικού Κόμματος, είχε κατηγορήσει την προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον Σαλί Μπερίσα ότι "πούλησε" το "οικοπέδο 5" στην Ελλάδα, με την υπογραφή της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα το 2009 (επί Κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή), η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, κατόπιν προσφυγής του Σοσιαλιστικού Κόμματος. 
Ωστόσο όπως έχει επισημανθεί και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στα Τίρανα, με τον ίδιο τρόπο που η Ελλάδα θεωρεί ότι πρέπει να οριοθετηθεί η Α.Ο.Ζ., υπεγράφη αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ιταλίας.
Εξαγωγή της κρίσης
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έκανε αναφορά και στην ελληνική κρίση, σημειώνοντας πως «ήταν αναμενόμενο πως θα επηρεάσει την αλβανική οικονομία, αλλά προς το παρόν δεν είχαμε τις συνέπειες που περιμέναμε».
Ο κ. Ράμα, αναφέρθηκε και στην οικονομική κατάσταση της Αλβανίας, επισημαίνοντας πως το δημόσιο χρέος διατηρείται στα ανεκτά, όπως είπε, επίπεδα του 69,9% και διαψεύδοντας ταυτόχρονα τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης πως το χρέος έχει ξεπεράσει το 80%.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη πως έχει προσκαλέσει τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Αλβανία, ενώ ο ίδιος δεν έχει στην "ατζέντα" του κάποια επίσκεψη στην Αθήνα εντός του τρέχοντος έτους.
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.