Σελίδες

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Ο πρόεδρος του HDP Ντεμιρτάς μίλησε για αυτονομία των Κούρδων και έβαλε «φωτιά» στην Τουρκία

Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη συμπλοκές σε δώδεκα κωμοπόλεις του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν, εκεί όπου οργανωμένες ομάδες πολιτών με οπλισμό έχουν κηρύξει τη δημοκρατική αυτονομία, μια ομιλία του συμπροέδρου του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς στην Αυστρία έρχεται να ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο στην Τουρκία καθώς οι τουρκικές εφημερίδες για «σκάνδαλο». 
Μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση ψηφοφόρων του κόμματός του στη Βιέννη, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στα κουρδικά εδάφη. 
Στο βίντεο που ανάρτησαν ιστοσελίδες τουρκικών εφημερίδων, ο συμπρόεδρος του HDP μιλάει για τις δολοφονίες ομοεθνών του αλλά και παραβίαση του Συντάγματος από εκπρόσωπο του ΑΚΡ.
«Στη Γιουκσέκοβα και την Τζίζρε έγινε σφαγή, σκότωσαν οκτώ ανθρώπους, ανάμεσά τους και παιδιά. Στο Χακκιάρι ο νομάρχης που τοποθέτησε το κράτος διέταξε την απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Γιουκσέκοβα και δεν μπορούν να μπουν στην πόλη ούτε οι βουλευτές μας. Ο νομάρχης του ΑΚΡ έκλεισε τις εισόδους της πόλης με άρματα και με πάντσερ και δεν μπορεί να μπει κανείς. Οι βουλευτές μας εκεί πήραν ποσοστά 100% και δεν μπορούν να μιλήσουν με τους πολίτες που τους εξέλεξαν» είπε στον συγκεντρωμένο κόσμο. 
Και συνέχισε «μετά από όλα αυτά, αν οι Κούρδοι δεν πρέπει να ζητήσουν αυτονομία, τι θα πρέπει να κάνουν; Ποιος είναι αυτός που παραβιάζει την τάξη, ποιος περισσεύει, οι πολίτες του Χακκιάρι ή ο υπάλληλος νομάρχης που τοποθέτησαν εκεί, χωρίς να ρωτήσουν το λαό; Ο νομάρχης περισσεύει και δεν έχει καμία δουλειά εκεί».
Τελειώνοντας την ομιλία του ο Ντεμιρτάς ζήτησε από όλους τους πολίτες της Τουρκίας, ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκεύματος, σουνίτες και αλεβίτες, να συμπαρασταθούν στους Κούρδους που καταπιέζονται από το κράτος και τις αρχές ασφαλείας.
Πάντως οι τουρκικές εφημερίδες χαρακτηρίζουν «σκάνδαλο» τη δήλωση Ντεμιρτάς για αυτονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.