Σελίδες

Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Ιβάν Σαββίδης: Χτίζει τζαμί με αντάλλαγμα την Αγία Σοφία της Τραπεζούντας

Η πρόταση- βόμβα στους Τούρκους
Πρόταση-βόμβα από τον Ιβάν Σαββίδη! Προσφέρει στους Τούρκους τη χρηματοδότηση της κατασκευής τζαμιού στην Τραπεζούντα, με αντάλλαγμα την εκχώρηση του Ναού της Αγίας Σοφίας στην περιοχή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Είμαι διατεθειμένος να χτίσω ένα νέο τζαμί στην Τραπεζούντα και να το προσφέρω στον δήμο της πόλης, με αντάλλαγμα να ξαναγίνει εκκλησία από τζαμί η Αγία Σοφία Τραπεζούντας» δήλωσε στην ΕΡΤ3 το Σάββατο, λίγο προτού αρχίσει η θεία λειτουργία στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, στο πλαίσιο των εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου, μια θεία λειτουργία που ξεκίνησε το 2010 χάρη στις δικές του πρωτοβουλίες.

Να σημειωθεί ότι η Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα είναι χτισμένη σε υπερυψωμένο πλάτωμα που βλέπει στον Εύξεινο Πόντο, σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης. Ο ναός, σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο, που χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Εμμανουήλ Α΄ Κομνηνό μεταξύ 1238 και 1263, ήταν αφιερωμένος στην Του Θεού Σοφία. Σε τζαμί μετατράπηκε περί τα μέσα του 16ου αιώνα και κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη αλλά και ως νοσοκομείο.

Τις εργασίες αποκατάστασης του ναού ανέλαβαν το 1955 Βρετανοί αρχαιολόγοι, οι οποίοι αποκάλυψαν εκπληκτικές αγιογραφίες του 13ου αιώνα, που ανήκουν στη μεγάλη βυζαντινή τέχνη της πρώιμης παλαιολόγειας αναγέννησης. Πενήντα πέντε βιβλικές σκηνές ήταν κρυμμένες κάτω από ασβέστη στο φως. Στις μέρες μας ο ναός είναι χωρισμένος στα δύο. Ο κυρίως ναός έχει μετατραπεί σε τζαμί, όπου έχουν καλυφθεί ο θόλος και το άγιο βήμα, ενώ τα κλίτη του ναού λειτουργούν ως μουσείο και μπορούν οι επισκέπτες να δουν τις αγιογραφίες.
Αρ. Μάτιος
δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.