Σελίδες

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Ο εορτασμός του Αγίου Κοσμά στην Κόνιτσα

aitolos-konitsa-2Με ξεχωριστή λαμπρότητα τελέστηκε το εσπέρας της Κυριακής 23 Αυγούστου 2015, στην Κόνιτσα, Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, παρουσία πλειάδος Αρχιερέων, των Αρχών της περιοχής και πλήθους κόσμου.
Στο Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, συγχοροστατούντων και των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Καστορίας κ. Σεραφείμ, Ιερισσού, Αγίου Όρους & Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος και του Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Ισαποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και υπογράμμισε την αγάπη του Αγίου για τον Χριστό, την Εκκλησία και την Πατρίδα, και το δύσκολο έργο του στα δύστηνα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Τόνισε πως και στις μέρες μας το παράδειγμα του Αγίου μπορεί να μας καθοδηγεί στον αγώνα που πρέπει να κάνουμε έναντι της πολλαπλώς προβαλλόμενης αθεΐας.
Στη συνέχεια ακολούθησε Λιτάνευση της Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου στην Κεντρική Πλατεία της Πόλεως.
Εκεί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, αφού ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες για την παρουσία τους στην Κόνιτσα, αναφέρθηκε στον αγώνα της Εκκλησίας έναντι των συγχρόνων παγίδων του οικουμενισμού, της προβολής κάθε είδους σαρκικής πλάνης και εκτροπής και της Σοδομοποίησης της Κοινωνίας μας.
Τόνισε το παράδειγμα του Αγίου Κοσμά που ήταν η αγάπη του στον Χριστό και την Πατρίδα.
Έφερε μάλιστα και ως σύγχρονο παράδειγμα αυτής της προσήλωσης στον Χριστό και την Ελλάδα, και τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, οποίος έζησε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια στην Κόνιτσα.


Ανήμερα της γιορτής του Αγίου Κοσμά
Με τη δέουσα Εκκλησιαστική λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλειάδος Αρχιερέων, των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών της περιοχής και πλήθους Πιστών, εορτάστηκε στις 24 Αυγούστου 2015, η μνήμη του Εθνοϊερομάρτυρα και Ισαποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Κόνιτσα.
Στον περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά, τελέστηκε πανηγυρικός Όρθρος και πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Καστορίας κ. Σεραφείμ – οποίος προεξήρχε της Λατρευτικής Συνάξεως – Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος και Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης – του και Ποιμενάρχου ημών - κ. Ανδρέου.
Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ζωή και το έργο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
Τόνισε πως στη ζωή και την δράση του Αγίου, βρίσκει εφαρμογή το Παύλειο χωρίο «εξέλθετε εκ μέσου αυτών και αφορίσθητε» (Β Κορ. στ 17) καθώς και η διδασκαλία της «Παλαιάς Οικονομίας» (Παλαιάς Διαθήκης) σύμφωνα με την οποία κάθε Πιστός καλείται να διαφοροποιηθεί και να διαχωρίσει τη θέση του, την ζωή του, τις πράξεις του από τους απίστους και άθεους.
Έτσι και ο πιστός Χριστιανός, χωρίς να γίνεται ρατσιστής ή οτιδήποτε άλλο τέτοιο, οφείλει να διαχωρίσει τη ζωή του και τα έργα του από τον μακράν του Θεού κόσμο.
Αυτό το υπόδειγμα μας παρέδωσε ο Απόστολος Παύλος, αυτό ενσάρκωσε και ο εορταζόμενος Άγιος Κοσμάς.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, μαζί με το αντίδωρο διανεμήθηκε στους Πιστούς ενθύμιο σχετικό με τα 40 χρόνια (1975 - 2015) από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Κόνιτσα, και ακολούθησε Δεξίωση στο Δημαρχιακό Μέγαρο.
Οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς μετέβησαν στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μολυβδοσκεπάστου, όπου τέλεσαν Τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρού Σεβαστιανού.
Στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε η Ιερά Μητρόπολις Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης στους προσκεκλημένους, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας αφού ευχαρίστησε κάθε έναν από τους Σεβασμιωτάτους για την παρουσία τους στην Κόνιτσα, αναφέρθηκε στο ιστορικό της ανεγέρσεως του Ιερού Ναού του Αγίου Κοσμά, ο οποίος αποτελεί έργο του μακαριστού προκατόχου του κυρού Σεβαστιανού.
aitolos-konitsa-1


από romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.