Σελίδες

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Ιστολόγιο "Ο Παιδαγωγός": Έφυγε ο αγωνιστής βορειοηπειρώτης Θεόδωρος Βεζιάνης. Αφιέρωμα, σχολιασμός

Ως εκπαιδευτικοί με αγάπη για την πατρίδα μας, είναι αναπόφευκτο να ερχόμαστε σε επαφή και να πληροφορούμαστε τον αγώνα και την αγωνία και άλλων Ελλήνων. Έτσι εδώ και χρόνια πληροφορούμασταν για τις προσπάθειες του βορειοηπειρώτη Θεοδώρου Βεζιάνη. Υπερήλικας, άνω των 80 ετών, κι όμως συνέχιζε να αλωνίζει τα χωριά της Βορείου Ηπείρου ως εκδότης της ομογενειακής εφημερίδας "Το Όραμα". Ήταν πάντα παρών στις αγωνιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωνε ο μητροπολίτης Σεβαστιανός (και στη συνέχεια ο διάδοχος του, π.Ανδρέας).


Η καταδίκη και η φυλάκιση του :
Στο αλβανικό δικαστήριο, στα Τίρανα, στην "Δίκη των Πέντε" ηγετών της Ομόνοιας.

Ο Θεόδωρος Βεζιάνης ήταν ένας από τους 5 βορειοηπειρώτες που επειδή ήταν στο Προεδρείο της Ελληνικής μειονοτικής οργάνωσης "Ομόνοια", συνελήφθηκαν, δικάστηκαν (στην περιβόητη "δίκη των 5"), καταδικάστηκαν και παρέμειναν για πολλούς μήνες στις Αλβανικές φυλακές (μετά από παρεμβάσεις ξένων κυρίως ομογενών εξ Αμερικής, και πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης τελικά απελευθερώθηκαν).

η δυσάρεστη είδηση  και οι ευθύνες όλων μας:
Με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του σε τροχαίο την Τετάρτη 7/8/2014 και ενώ επέστρεφε με συμπατριώτες του εξ Αμερικής που είχαν πάει στο χωριό τους, το Χλωμό στην επαρχία Πωγωνίου. Εκφράζουμε την λύπη μας αφενός στην οικογένεια του, αφετέρου που ένας ακόμη πατριώτης θα απουσιάζει από τον αγώνα. Καλούμαστε όλοι να αναλογιστούμε τις δικές μας ευθύνες απέναντι στην πατρίδα μας. Όταν γεροντάκια αφήνουν την τελευταία τους πνοή στο "δρόμο", κάποιοι οφείλουμε να πάρουμε την σκυτάλη.
Αμέτρητα χιλιόμετρα είχε διανύσει το εικονιζόμενο θρυλικό τζιπ του Θόδωρου Βεζιάνη, προκειμένου να είναι παρών σε όλα τα γεγονότα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού (σχόλιο που διαβάσαμε εδώ). Γύρω από το τρακαρισμένο αυτοκίνητο, σκορπισμένα φύλλα της ομογενειακής εφημερίδας "Το Όραμα" 


Χαιρετισμό στην οικογένεια του εκλιπόντα απέστειλε ο διάδοχος του μητροπολίτη Σεβαστιανού,  ο μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας. Ακολουθεί η επιστολή του:


την επιστολή είδαμε διαβάσαμε εδώ
Πριν λίγους μήνες, ο κ. Θεόδωρος Βεζιάνης ομιλητής σε εκδήλωση στην Κόνιτσα για τα 20 έτη από την εκδημία του αγωνιστή μητροπολίτη Σεβαστιανού. Δίπλα του ο μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας. Την φωτογραφία είδαμε εδώ.  Το σύντομο βίντεο από την εκδήλωση, δείτε το εδώ

η τραγική κατάσταση στο χωριό "Χλωμό", της επαρχίας Πωγωνίου
Τέλος δεν γνωρίζουμε αν οι επίσημοι (Περιφερειάρχης Ηπείρου, Έλληνας Πρόξενος κλπ) που παραβρέθηκαν στην οικία του εκλιπόντος, πήγαν και στο χωριό Χλωμό του Πωγωνίου για την νεκρώσιμη ακολουθία και την ταφή; Είδαν σε τι κατάσταση είναι ο δρόμος; (στους καλοκαιρινούς μήνες απαιτούνται σχεδόν 2 ώρες σε άθλιο χωματόδρομο, και μόνον με τζιπ -σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να πάνε συμβατικά αυτοκίνητα). Φανταστείτε τι γίνεται τον χειμώνα, που
κατεβαίνουν οι χείμαρροι και έχει χιόνια και παγωνιές. Έχουν περάσει 25 χρόνια από τότε που άνοιξαν τα σύνορα. Πότε επί τέλους θα γίνει ο δρόμος που θα εξυπηρετήσει τα χωριά της επαρχίας Πωγωνίου; Πως περιμένουμε να συνεχίσει να υπάρχει η Βόρειος Ήπειρος όταν οι ελάχιστοι υπερήλικες που ζούνε εκεί είναι τελείως αποκομμένοι και δεν έχουν τα στοιχειώδη μέσα επιβίωσης; 


Το τελευταίο του άρθρο :

Αξίζει να διαβάσετε το τελευταίο άρθρο του κ.Βεζιάνη που καλεί μία ακόμη φορά σε ενότητα τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και στηρίζει την οργάνωση Ομόνοια (της οποίας υπήρξε ηγετικό της στέλεχος). Κάλεσμα ενότητας αλλά και αγώνα. Διαβάστε :

Να σταματήσει ο βραχνάς "εσείς και εμείς" - Είμαστε όλοι Έλληνες!


και η επαναλειτουργία του ιστολογίου" το Όραμα"

Πρόσφατα είχε αρχίσει την επαναλειτουργία του το ιστολόγιο "Το όραμα"

Ακολουθούν δηλώσεις επισήμων :


Αξίζει να δείτε το βίντεο
"Το τελευταίο αντίο στον Θεόδωρο Βεζιάνη"  
(το είδαμε εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.