Σελίδες

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Αύριο Πέμπτη η τελεσίδικη απόφαση για τον πρώην Πρόξενο στην Κορυτσά Θεόδωρο Καμαρινό

Αύριο, Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, θα ανακοινωθεί από το Εφετείο Αθηνών η τελεσίδικη απόφαση για την υπόθεση του πρώην Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Κορυτσά Θεόδωρου Οικονόμου - Καμαρινού, ο οποίος κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος κατά την διάρκεια της θητείας του στην Βόρειο Ήπειρο σχετικά με την έκδοση θεωρήσεων (βίζες).

Την Τρίτη 18 έγινε η κατάθεση των μαρτύρων ενώ απολογήθηκε και ο ίδιος ο ελληνόψυχος διπλωμάτης με τους συγκατηγορούμενους του Ηλία Βλαχόπουλο και Παναγιώτη Πολιτόπουλο οι οποίοι ήταν υπάλληλοι στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κορυτσά κατά τη θητεία του κ. Καμαρινού.

Πρώτος κατέθεσε ο Πρέσβης κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τόνισε ότι ο Θεόδωρος Καμαρινός έκανε πολύ καλή δουλειά στο προβληματικό Ελληνικό Προξενείο στο Νοβοροσίσκ της Ρωσίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στο να λειτουργήσει επιτέλους σωστά. Το ίδιο έκανε και στην Κορυτσά. Μάλιστα ο Πρέσβης έκανε σαφές ότι είναι ανεπίτρεπτο να γίνονται δύο Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις για το ίδιο θέμα όπως στην περίπτωση του κ. Καμαρινού στην Κορυτσά από την εκπρόσωπο της Ελλάδας στα Σκόπια Μαρία Παπαδοπούλου.


Σε κάποιο σημείο η συνήγορος της πολιτικής αγωγής ανέφερε ως στοιχείο κατηγορίας κατά του πρώην Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Κορυτσά την χορήγηση βίζας σε 22χρονο Ρομά ο οποίος δεν είχε τα απαραίτητα δικαιολογητικά. 
Τότε ο πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε από τη συνήγορο να παρουσιάσει το στοιχείο που είχε προκειμένου να μην κατηγορεί γενικά και αόριστα τον κ. Καμαρινό. Όμως η κατηγορούσα αν και έψαξε αρκετά στην κούτα με βίζες που δόθηκαν επί Καμαρινού δεν βρήκε ποτέ το ενοχοποιητικό
στοιχείο.
Ο κ. Ανάργυρος Φούντας, υπάλληλος του Προξενείου Κορυτσάς επί Καμαρινού έως το 2013, είπε στο δικαστήριο ότι ο πρώην πρόξενος συνέχισε να ασχολείται με την ομογένεια στη Β. Ήπειρο και μετά την απομάκρυνση του από την Κορυτσά, ενώ όπως διαπιστώνεται και από τις παρεμβάσεις του εκεί, έπραξε θετικό έργο τόσο υπέρ των ομογενών όσο και υπέρ του ελληνικού κράτους.
Εκείνη τη στιγμή ο συνήγορος υπεράσπισης ανέφερε την επιστολή συμπαράστασης στον κ. Καμαρινό κατά την πρώτη δίκη, από διάφορους βορειοηπειρωτικούς και πατριωτικούς φορείς. 

Το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Διπλωματών Γιώργος Αϋφαντής, δήλωσε ότι στη θέση της κ. Παπαδοπούλου θα ντρεπόταν να κάνει ΕΔΕ εναντίον ενός ανθρώπου όπως ο Θεόδωρος Καμαρινός, τονίζοντας ότι την έστειλαν από τα Σκόπια για να κάνει δεύτερη ΕΔΕ προκειμένου να βρεθεί με το ζόρι κάτι αρνητικό για τον τότε πρόξενο της Ελλάδος στην Κορυτσά. Ο κ. Αϋφαντής μάλιστα εξήγησε ότι η απόδοση θεωρήσεων γίνεται με κριτήρια διπλωματικά για την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων και όχι με κριτήρια τυπικά όπως σε μία οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία.

Σε νέα της παρέμβαση η υπεράσπιση του κ. Καμαρινού διάβασε έγγραφο του τότε προϊσταμένου βαλκανικών υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών Χάρη Δημητρίου, με το οποίο ζητούσε την τιμωρία του προξένου στην Κορυτσά λόγω προσπάθειας εθνικής αφύπνισης των Ελληνοβλάχων της περιοχής. 
Ο πρόεδρος της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς για την Αττική Κυριάκος Θωμάς, στην ομιλία του εξήρε τη στάση του Καμαρινού τόσο στη δουλειά του όσο και απέναντι στην ομογένεια, λέγοντας ότι μέχρι να εμφανιστεί δεν υπολόγιζε κανείς τον Ελληνισμό στην Κορυτσά, αφού στην περιοχή δεν υπάρχει αναγνωρισμένη Ελληνική Μειονότητα.  Μάλιστα ο κ. Θωμάς αποκάλυψε ότι ο πρώην πρόξενος είχε στεναχωρηθεί σε μεγάλο βαθμό όταν ήρθε η εντολή να φύγει από την Κορυτσά πριν ολοκληρωθεί η απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία το 2011, όπου είχε συμπεριληφθεί η εθνικότητα και το θρήσκευμα. 

Κατά την απολογία του ο κ. Καμαρινός αφού έκανε μία σύντομη αναφορά στην διπλωματική του καριέρα είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
"Στην Κορυτσά θέλησα ο ίδιος να πάω γιατί ήταν μια πόλη που γνώριζα από τη ιστορία. Εκεί βρήκα ένα προξενείο που είχε χάσει το ηθικό του και ένα αποξενωμένο προξενικό γραφείο. Ήθελα να δείξω στους ομογενείς της Κορυτσάς ότι το προξενείο είναι η εκπροσώπηση του ελληνικού κράτους με συνεχή λειτουργία και καθημερινή επαφή μαζί τους. Επέλεξα να μείνω σε σπίτι εκτός προξενείου ώστε να υπάρχει και μία δεύτερη ελληνική σημαία μέσα στην πόλη της Κορυτσάς. Από την πλευρά μου έπρεπε να βρω και να ενθαρρύνω τους Έλληνες της Κορυτσάς να δηλώσουν χωρίς φόβο την εθνική τους καταγωγή στην απογραφή του 2011 στην Αλβανία. Είπα συγκεκριμένα να κοιτάξουν σε τι γλώσσα είναι γραμμένοι οι τάφοι των προγόνων τους και οι αγιογραφίες στις εκκλησίες τους. Έκανα αγώνα για αυτή την απογραφή αφού στην Κορυτσά δεν υπήρχε ούτε ένας αναγνωρισμένος Έλληνας. Έπρεπε όμως να ξεκινήσουμε μία προσπάθεια για να αναγνωριστεί ο εκεί Ελληνισμός. Παράλληλα στα εσωτερικά έγγραφα προς το Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερα την περιοχή ως Βόρειο Ήπειρο κάτι όμως που ενόχλησε διάφορους κύκλους εκεί μέσα. Αποτέλεσμα ήταν να με καλέσει ο ίδιος ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας για να μου πει "Δεν ξέρεις ότι για το ΥΠΕΞ δεν υπάρχει 
ο όρος Βόρειος Ήπειρος;". Όσον αφορά την έκδοση θεωρήσεων είμαι πολιτικός υπάλληλος και τη δουλειά μου την ασκώ με βάση την πολιτική και όχι τη γραφειοκρατία Η κα Παπαδοπούλιυ ερμήνευσε εις βάρος μου κάποιες βίζες απολύτως τυπικές, αφού είχε εντολή από τον υπουργό Δρούτσα και τον προϊστάμενο Δημητρίου να με τυλίξει σε μια κόλα χαρτί".

Και ενώ απέμεναν οι αγορεύσεις της Εισαγγελέως και των συνηγόρων για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο Πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου ανέβαλλε το τέλος για δύο ημέρες μετά λόγω περιορισμένου χρόνου. 
Αύριο στις 9 το πρωί λοιπόν στο Εφετείο Αθηνών (Άρειος Πάγος, είσοδος από Κυρίλλου Λουκάρεως) η τελευταία πράξη της δίκης Καμαρινού.

Παράλληλα να σημειώσουμε ότι το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΥΠΕΞ καταδίκασε τον Θεόδωρο Καμαρινό για παράβαση καθήκοντος σε 15 βίζες και τον έπαυσε από τα καθήκοντα του για τρεις μήνες, τα οποία θα αναλάβει και πάλι από τις αρχές Μαϊου. 

2 σχόλια:

  1. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ & ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΕΥΓΕ ΕΛΛΑΣ, ΕΧΕΙΣ ΜΕΛΛΟΝ
    ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ & ΔΡΟΥΤΣΑΣ - Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣ ΜΕ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟ.

    $$

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.