Τάταροι ακτιβιστές δηλώνουν την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν ένα απελευθερωτικό «Κίνημα των Τατάρων της Κριμαίας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κύριος στόχος αυτής της κίνησης είναι η αποκατάσταση της εθνικής κρατικής υπόστασης των Τατάρων της Κριμαίας που διακόπηκε το 1783 (όταν εντάχθηκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία).
Ο Χαλίλοφ δήλωσε ότι μέχρι την αποκατάσταση των Τατάρων της Κριμαίας στην χερσόνησο πρέπει να εφαρμόζεται η νομοθεσία της Ουκρανίας και το διεθνές δίκαιο και όχι οι νόμοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Η Ομάδα Εργασίας για την ανασυγκρότηση των Τατάρων της Κριμαίας, δημιουργήθηκε στις 30 Ιουλίου 2013 σε συνάντηση πρωτοβουλίας πολιτών στη Συμφερούπολη. Σκοπός αυτής της ομάδας ήταν η αποτίμηση φόρου τιμής στα θύματα της απέλασης των Τατάρων της Κριμαίας από τον Στάλιν.
Οι Τάταροι γύρισαν, πάλι, στην Κριμαία με την ανεξαρτησία της Ουκρανίας το 1991.
Η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία εμπνέει τους Σέρβους στη Βοσνία
Η προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία μετά το δημοψήφισμα την Κυριακή, θεωρήθηκε ως παράδειγμα για τους Σέρβους της Βοσνίας, φιλοδοξώντας τον μεγάλο διαχωρισμό, ενώ οι αναλυτές πιστεύουν ότι μια τέτοια κίνηση είναι πολύ πιθανή στο άμεσο μέλλον.
Μετά την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον το 1995, η οποία υπήρξε καταλύτης στην εθνοτική σύγκρουση, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 100 χιλιάδες άτομα, η Βοσνία χωρίστηκε σε δύο οντότητες, τη Σερβική Δημοκρατία- Σέρπσκα (RS) και τη μουσουλμανική Βοσνιακή-Κροατική Ομοσπονδία, όπου η κάθε μία έχει ευρεία αυτονομία και η επανένωση είναι αδύναμη, βάσει των κεντρικών θεσμών.
Με την πάροδο των ετών υπήρξε ενίσχυση των κεντρικών θεσμών καθώς η Σερβική Δημοκρατία υποχώρησε κάτω από την πίεση της διεθνούς κοινότητας, διατηρώντας ορισμένες από τις εξουσίες που καθορίζονται από τη συμφωνία του Ντέιτον και η Βοσνία έχει μέχρι στιγμής ένα στρατό υπό ενιαία διοίκηση και οι φόροι επιβάλλονται σε ένα εθνικό επίπεδο.
Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντιτς, υπήρξε σφοδρός αντίπαλος αυτών των παραχωρήσεων και επανειλημμένα απείλησε να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της σερβικής οντότητας στη Βοσνία.
Ο πολιτικός αναλυτής Μίοντραγκ Ραντοίβιτς, θεωρεί ότι είναι απίθανο ότι ο Μίλοραντ Ντόντιτς θα πάει σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας Σέρπσκα.
«Το πλαίσιο δεν είναι το ίδιο, η Σερβία δεν απολαμβάνει το διεθνές κύρος της Ρωσία και δεν θα ήταν προς το συμφέρον της, επί του παρόντος, να πραγματοποιηθεί ένα δημοψήφισμα», λέει ο αναλυτής.
Ο Μίλοραντ Ντόντιτς θεωρεί, ωστόσο, ότι ακόμη ένα κράτος σερβικό δεν μπορεί να σταθεί από μόνο του. Ισχυρίζεται, όμως, ότι η Κριμαία αποτελεί «ένα παράδειγμα σεβαστό στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, με βάση το δικαίωμα των λαών για αυτοδιάθεση».
«Αφού το Κοσσυφοπέδιο ακολούθησε τις ίδιες διαδικασίες, όπως και η Κριμαία, θα έλεγα ότι είναι δικαίωμα για έναν λαό στην αυτοδιάθεση», είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα, σύμφωνα με το Mediafax.
Οι Βενετοί ψήφισαν υπέρ της απόσχισης τους από την Ιταλία
Οι κάτοικοι της ιταλικής περιφέρειας Veneto, της οποίας πρωτεύουσα είναι η πόλη της Βενετίας, υποστήριξαν την ανεξαρτησία τους από τη σύνθεση της Ιταλίας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν σήμερα, υπέρ της απόσχισης της Βένετο από τον κορμό της Ιταλίας ψήφισαν 2,2 εκατομμύρια κάτοικοι της ευημερούσας βόρειας Ιταλίας, που αντιστοιχεί στο 60 τοις εκατό των ψηφισάντων.
Το δημοψήφισμα διεξήχθη από τις 16 Μαρτίου έως την 21η Μαρτίου και οι κάτοικοι έχουν εκφράσει επανειλημμένα τη δυσαρέσκειά τους στην υποστήριξη του ιταλικού νότου.
Ο κυβερνήτης Luca Zaia πιστεύει ότι η περιοχή του Βένετο δίνει στο νότο, σε φόρους, ετησίως περί τα 71 δις ευρώ, ενώ οι περισσότερες από τις μισές περιφέρειες της νότιας Ιταλίας έχουν έρθει σε πτώχευση και έχουν τεράστια χρέη στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ το Βένετο δεν έχει χρέος ούτε ένα λεπτό.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός απέρριψε δημοψήφισμα για την Καταλονία
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, απέρριψε και πάλι το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την κεντρικό ισπανικό κορμό.
Μιλώντας στο Κοινοβούλιο την Τετάρτη, ο Ραχόι είπε ότι δεν θα επιτρέψει ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της βορειο-ανατολικής αυτόνομης περιοχής.
«Δεν θέλω να δω μια Καταλονία φτωχή ή έξω από την Ευρώπη», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση από τον Alfred Bosch, της Δημοκρατικής Αριστεράς της Καταλονίας και επικεφαλής του συνασπισμού για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ο Ραχόι είπε ότι η απόφασή του αυτή είναι για το σύνολο του ισπανικού λαού.
«Δεν μπορούμε να παραβιάσουμε το Σύνταγμα. Δεν πρόκειται να υπάρξει δημοψήφισμα», είπε ο Ραχόι.
Ο βουλευτής της Καταλονίας είπε ότι ο λαός περιμένει ένα ‘πράσινο φως’ για την πλήρη δημοκρατία και την πλήρη ελευθερία.
Τον περασμένο μήνα, το ισπανικό κοινοβούλιο, απέρριψε το σχέδιο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας που είχε ανακοινωθεί για το Νοέμβριο του 2014.
Ρε δεν πάτε να χτυπιέστε όλοι σας! οι Βορειοηπειρώτες σας χορεύουν όλους ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.