Σελίδες

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο ενοποιούν την εκπαίδευση τους - Τα ελληνικά χάλια

Οι υπουργοί Παιδείας της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου, Λίντιτα Νίκολα και Ραμ Μπούγια, αντίστοιχα,  υπέγραψαν χθες την ενοποίηση της προ-πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Η υπογραφή του σχετικού εγγράφου έγινε παρουσία του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την  υπογραφή αυτής της σημαντικής συμφωνίας για τις δύο χώρες και τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει  διαφορά μεταξύ ενός έθνους όταν πρόκειται για μια συνεργασία, ενώ η κύρια πρόκληση παραμένει η ενοποίηση μέσω της Ευρώπης.

«Αυτό το οποίο έκαναν τα δύο υπουργεία με την επίτευξη της συμφωνίας είναι σε έναν ενεργό εθνικό χώρο. Η συνεργασία με το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει όρια, καθώς μένουμε στην πρόκληση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αυτή η ημέρα, πάντως,  για την ενοποίηση της εκπαίδευσης στις δύο χώρες,  αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της κοινής εκπαίδευσης», δήλωσε ο Ράμα.


Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία θα χρησιμεύσει για τη διατήρηση της ενιαίας αλβανικής γλώσσας και γραφής (στο Κοσσυφοπέδιο ομιλούν μια άλλη διάλεκτο της αλβανικής γλώσσας).

«Είναι μια ιστορική μέρα για την εκπαίδευση στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο. Μια νέα εποχή ξεκινά για την ποιότητα της αλβανικής εκπαίδευσης. 

Και η εκπαίδευση θα γίνει βάσει των προτύπων της ΕΕ», δήλωσε η Λίντιτα Νίκολα.
Σύμφωνα με τους υπουργούς, στο σύστημα της κοινής εκπαίδευσης θα γίνει πειραματικά σε ορισμένα σχολεία στο έτος 2014-15 και κατόπιν θα επεκταθεί στα υπόλοιπα σχολεία των δύο χωρών.



Το σχόλιο μας: Αντίθετα στην Κύπρο έχει ξεκινήσει ο αφελληνισμός της Παιδείας με σκοπό την καλλιέργεια διαφορετικής εθνικής συνείδησης...
Να υπενθυμίσουμε ότι η κα Νικόλα συμφώνησε με τον Έλληνα Υπουργό Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλο την απαλοιφή εθνικιστικών αναφορών των σχολικών βιβλίων που δεν συνάδουν με τις φιλικές ελληνο-αλβανικές σχέσεις. 
Στα σχολικά βιβλία της Ελλάδας αφαιρέθηκαν ήδη εδώ και πάνω από 10 χρόνια οι αναφορές στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό (Προφανώς είναι εθνικιστική αναφορά που προσβάλλει τη "φίλη" Αλβανία). 
Στην Αλβανία όμως παραμένουν ακόμα στα βιβλία της Γεωγραφίας τα κεφάλαια περί "αλβανικών περιοχών στην Ελλάδα", τα οποία διδάσκονται τόσο οι μαθητές των σχολείων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας όσο και τα παιδιά που παρακολουθούν μαθήματα στα "αλβανικά σχολεία" της Ελλάδας.
Μπράβο στους ελλαδίτες κυβερνώντες που είναι ικανοί μόνο στο να θάβουν την Ελληνική Παιδεία και τα εθνικά μας συμφέροντα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.