Σελίδες

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Μπερίσα: Ύπαρξη Ελληνικής Μειονότητας στη Χιμάρα είναι σαν να λες πως Εσκιμώοι ζουν στην έρημο!

Ο ανιστόρητος πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, γνωστός για το μίσος του απέναντι στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα, κατά την ημερήσια διάταξη για το νέο σχέδιο για την Χιμάρα που άφορα τον νέο χάρτη διοικητικής διαίρεσης στην Αλβανία, δήλωσε χαρακτηριστικά, «Το θέμα της Χιμάρας πρέπει να το δούμε προσεκτικά όπως το αντι - αλβανικό σχέδιο που λέγεται Βόρειος Ήπειρος». Συνεχίζοντας διερωτόμενος είπε, « Ελληνική Μειονότητα στην Χιμάρα; Όσο υπάρχουν Εσκιμώοι στην έρημο »
«Ο ισχυρισμός ότι στην Χιμάρα ζει Εθνική Ελληνική Μειονότητα είναι σαν να λες πως Εσκιμώοι ζουν στην έρημο», - επανέλαβε ο Μπερίσα καλεσμένος στην αλβανική τηλεοπτική εκπομπή «realitet»
«Το κακό με την Χιμάρα είναι ο σχεδιασμός της από αυτούς τους ανθρώπους, που έχουν μια ενδιαφέρουσα ιστορία, όχι μόνο στην Αλβανία, αλλά σας εγγυώμαι και στην Ευρώπη και στον κόσμο, επειδή διαβάζω συνεχώς την ιστορία της Χιμάρας και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα», -ανάφερε ο Μπερίσα.

«Στην περιοχή σχεδιάζουν πάντα ακραία εθνικιστικά ξεσπάσματα. Είναι περιοχή που ποτέ δεν υπήρχε ελληνική μειονότητα. Ποτέ! Και σας λέω φίλοι μου ότι δεν υπάρχει μόνο ένα ιστορικό ντοκουμέντο γι αυτό, αλλά δεκάδες έγγραφα στα αρχεία του DASH και της Ευρώπης, νέα και παλιά, ότι δεν είναι ελληνική μειονοτική περιοχή.
Φυσικά, ένα μέρος του πληθυσμού είναι Έλληνες, δίγλωσσοι, αλλά μπορεί να είναι και ελληνόφιλοι. Αλλά μένουν και έχουν πληρώσει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο για την ταυτότητά τους. Αυτοί για να ξεφύγουν από την Πατριαρχία, ζήτησαν από το Βατικανό να ανοίξει μια ειδική σχολή για αυτούς».
Ο πρώην πρωθυπουργός προσέθεσε ότι η Χειμαρραίοι έχουν αγωνιστεί για να διατηρήσουν ένα είδος αυτονομίας . «Σε όλη την ιστορία έχουν κάνει τις πιο ισχυρές μάχες, μαζί με τους "lebërit''. Με τους "lebërit'' είχαν επίσης προβλήματα, ωστόσο, έχουν κάνει κοινές μάχες. Δεν υπάρχει τίποτα εκεί, ελληνικά μιλούν λιγότεροι από τους μισούς της περιοχής », είπε ο Μπερίσα.
Ο πρώην Αλβανός πρωθυπουργός πρόσθεσε επίσης ότι το θέμα της Χιμάρας πρέπει να το δούμε σαν πακέτο με το λεγόμενο θέμα του Βορείου Ηπείρου, την οποία αποκάλεσε αντι - αλβανική και εμπνευσμένο από τυφλές ελληνικές εθνικιστικές ομάδες.



Πηγή: www.himara.gr
Το σχόλιο μας: Ο Σαλί Μπερίσα κατά τη διάρκεια της οκταετίας 2005-2013, τη δεύτερη περίοδο που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Αλβανίας, έδειχνε πολύ πιο διαλλακτικός και πιο διπλωμάτης όσον αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα αλλά και την Εθνική Ελληνική Μειονότητα σε σύγκριση με την θητεία του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας την περίοδο 1992-1997. Μάλιστα οι Έπαρχοι και περισσότερο ο τότε Δήμαρχος Χιμάρας και πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Μπολάνος εκφράζονταν με τα καλύτερα λόγια για τον Μπερίσα, ενώ για πρώτη φορά εντάχθηκαν στο Δημοκρατικό Κόμμα που προήδρευε από την ίδρυση του και ισχυρά πολιτικά στελέχη από τη Δερόπολη. 
Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι ο Μπερίσα είχε παρέμβει δημόσια μετά την δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα τον Αύγουστο του 2010, υποστηρίζοντας ότι στη Χιμάρα μιλιόταν ανέκαθεν και η ελληνική γλώσσα. Προσεκτική τοποθέτηση βέβαια, γιατί το να μιλάς τα ελληνικά, έστω κι ως κύρια γλώσσα δεν σημαίνει ότι είσαι και Έλληνας, όπως αφήνει να εννοηθεί με τις τελευταίες δηλώσεις του!...
Τώρα όμως που ο τροπογιάνος γιατρός επέστρεψε στα έδρανα της αντιπολίτευσης ως απλός βουλευτής, βγάζει όλο το ανθελληνικό του μένος. Το πιθανότερο είναι ότι θα δούμε κι άλλες τέτοιες γελοίες τοποθετήσεις από τον αλβανό πρώην πρωθυπουργό ως επίδειξη "ασυγκράτητου πατριωτισμού". 


1 σχόλιο:

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.