Σελίδες

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στον Βουλευτή των ΑΝΕΛ Νίκο Νικολόπουλο για το ΥΠΟΜΝΗΜΑ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ του ΕΣΒΗ 1914

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΑΧΑΙΑΣ
  
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Νίκος  Κοτζιάς απάντηση σε Νίκο Νικολόπουλο:

“Μόνιμο μέλημα του Υπουργείου Εξωτερικών, αποτελεί, η πλήρης και συστηματική ενημέρωση των συμμάχων, εταίρων και των άλλων διεθνών συνομιλητών μας για τις εξελίξεις σε θέματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία”.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας και κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Νίκου Νικολόπουλου.
Αφορμή για την ερώτηση του Γραμματέα της ΚΟ των ΑΝΕΛ , αποτέλεσε το υπόμνημα – καταγγελία   του   Εθνικού  Συλλόγου  «Βόρειος Ήπειρος 1914», στις 14.05.2015 προς  την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ και  το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ. 

Στο εν λόγο υπόμνημα ο Εθνικός Σύλλογος «Βόρειος Ήπειρος 1914» καταγγέλλει την στυγνή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας από το αλβανικό κράτος. Το συγκεκριμένο υπόμνημα είναι κοινοποιημένο και προς το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Με το υπόμνημα  - καταγγελία, ο Εθνικός Σύλλογος «Βόρειος Ήπειρος 1914 αναφέρει ότι  επιθυμεί  να γνωστοποιήσει  στην διεθνή κοινότητα, ότι ενώ η Αλβανία, με ελληνική μάλιστα υποστήριξη, έχει γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και επιχειρεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αποτελεί ήδη μέλος άλλων διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών συνεχίζει με αμείωτη ένταση την ίδια πολιτική εις βάρος των Ελλήνων μειονοτικών.

Συγκεκριμένα κάνει λόγο για δημογραφική και πολιτιστική αλλοίωση, τρομοκράτηση των Ελλήνων μειονοτικών, αρπαγή ιδιοκτησιών και μέτρα κατά της Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας. Βάση λοιπόν  του υπομνήματος το αλβανικό κράτος, καταπατά στυγνά τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Σύμφωνα με τον  Εθνικό  Σύλλογο  «Βόρειος Ήπειρος 1914», οι πολιτικές που εφαρμόζουν οι Αλβανοί  έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η Αλβανία, με τελευταία την Σύμβαση – Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις Εθνικές Μειονότητες.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, από την μεριά του αναφέρει στην απάντηση του, στην ερώτηση του κ. Νικολόπουλου, ότι παρακολουθεί κάθε θέμα που αφορά την Ελληνική Εθνική Μειονότητα (ΕΕΜ) στην Αλβανία  και έχει καταστεί σαφές προς την αλβανική πλευρά  ότι τα ζητήματα των μελών της ΕΕΜ απασχολούν την ελληνική κυβέρνηση και την κοινή γνώμη. 

Με κάθε ευκαιρία , υπενθυμίζεται στην αλβανική κυβέρνηση ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, την οποία η Ελλάδα εξ αρχής υποστήριξε, προϋποθέτει απτά βήματα προόδου στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της Αλβανίας στο τομέα των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων.


Τελειώνοντας ο Ν. Κοτζιάς κατέστησε σαφές στην Αλβανική πλευρά, ότι  μόνιμο μέλημα του Υπουργείου Εξωτερικών αποτελεί η πλήρης και συστηματική ενημέρωση των συμμάχων, εταίρων και των άλλων διεθνών συνομιλητών μας για τις εξελίξεις σε θέματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία”.


(24 Ιουνίου 2015)



Σχόλιο ΕΣΒΗ 1914: 

Να ευχαριστήσουμε κατ' αρχάς τον Βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Νίκο Νικολόπουλο για την προώθηση και από μέρους του, του ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ του Εθνικού Συλλόγου "Βόρειος Ήπειρος 1914" για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας από το αλβανικό κράτος.
Όσον αφορά την απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Νίκου Κοτζιά, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ούτε θέλουμε να σχολιάσουμε το κατά πόσον έχει η ελληνική εξωτερική πολιτική ως "μόνιμο μέλημα" την ενημέρωση των ευρωπαϊκών διεθνών οργανισμών για τα προβλήματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Σε ανάλογες περιπτώσεις όμως αναπόφευκτα κάνουμε συγκρίσεις με την πολιτική του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο οποίος έκανε ξεκάθαρο ότι για να δώσει την συγκατάθεση του για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα πρέπει πρώτα το νοτιοσλαβικό κράτος να σεβαστεί την Συμφωνία της Αχρίδας του 2001, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας... Ο νοών νοείτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.