Σελίδες

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Σαρωτική επικράτηση του αριστερού κυβερνητικού συνασπισμού στις αλβανικές δημοτικές εκλογές

του Θ. Ασβεστόπουλου
Πανηγυρικά επικράτησε στις Δημ. εκλογές της Αλβανίας ο αριστερός κυβερνητικός συνασπισμός. Η συμμαχία που αποτελείται κυρίως από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ολοκλήρωση του Ιλίρ Μετά και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ένταξης των Τσάμηδων, ανέδειξε Δημάρχους σε 45 από τους 61 Δήμους της χώρας!
Οι υποψήφιοι του συνασπισμού της αντιπολίτευσης υπό το Δημοκρατικό Κόμμα κέρδισαν σε 15 Δήμους, ενώ στον Δήμο Φοινίκης, που κατοικείται από Έλληνες, επικράτησε ο υποψήφιος Δήμαρχος του Κόμματος Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον, το οποίο ιδρύθηκε πριν πέντε χρόνια με σκοπό να εκπροσωπήσει τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.
Η αριστερή συμμαχία του Ράμα κέρδισε σε όλους σχεδόν τους μεγάλους Δήμους της χώρας (Τίρανα, Δυρράχιο, Φίερι, Αυλώνα, Ελμπασάν, Κορυτσά, Αργυρόκαστρο, Άγιοι Σαράντα), καθώς και στους περισσότερους από τους Δήμους του αλβανικού Βορρά που θεωρείται κάστρο της δεξιάς!
Στα άτυπα συγκεντρωτικά αποτελέσματα από το άθροισμα των υποψηφίων δημάρχων ανά συνασπισμό σε όλη την αλβανική επικράτεια, οι εκλεκτοί της συμμαχίας των σοσιαλιστών πήραν το 53,40% των ψήφων, ενώ οι υποψήφιοι του μπλοκ υπό το Δημοκρατικό Κόμμα πήραν το 42,65%.
Το εθνικιστικό χαρτί που έπαιξε προεκλογικά ο Ράμα, με τις ουκ ολίγες επιθέσεις κατά της Ελλάδας με αφορμή το θέμα των θαλασσίων συνόρων, φαίνεται ότι λειτούργησε υπέρ του Αλβανού πρωθυπουργού, ο οποίος προσπαθεί να αποσπάσει με τέτοιου είδους τεχνάσματα τον λαό από τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα. Αυτή άλλωστε ήταν πάγια τακτική των εκάστοτε αλβανικών κυβερνήσεων. Από την άλλη, το Δημοκρατικό Κόμμα, μετά την αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα από την θέση του προέδρου, δείχνει να αντιμετωπίζει θέμα ηγεσίας που θα σταθεί ικανή για την συσπείρωση της δεξιάς.
Οι Δήμοι ελληνικού ενδιαφέροντος
Στους τρεις Δήμους της Βορείου Ηπείρου όπου πλειοψηφεί το ελληνικό στοιχείο, οι ψήφοι κομματικά ήταν μοιρασμένοι.
Στον Δήμο Φοινίκης, που περιλαμβάνει όλα σχεδόν τα αναγνωρισμένα μειονοτικά χωριά της περιοχής των Αγίων Σαράντα, αναδείχθηκε Δήμαρχος ο κ. Λεωνίδας Χρήστου, υποψήφιος του Κόμματος «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον», επικρατώντας με 52,87% (478 ψήφους διαφορά) του κ. Γιάννη Μπάμπη που είχε το χρίσμα του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ). Αυτή ήταν και η μοναδική μονομαχία μεταξύ υποψηφίων των κομμάτων που έχουν ως εκλογική βάση τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου. Στον Δήμο Δρόπολης κέρδισε ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος Αχιλλέας Ντέτσικας με ποσοστό 46,58%. Να σημειωθεί ότι δεύτερος γύρος δεν προβλέπεται συνεπώς  νικητής αναδεικνύεται ο υποψήφιος που βγήκε πρώτος ανεξαρτήτως ποσοστού.
Στον Δήμο Χιμάρας επανεξελέγη ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γιώργος Γκόρος με 55,59%, αφήνοντας δεύτερο τον υποψήφιο του ΚΕΑΔ Φρέντη Μπελέρη με 27,35%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ελληνικών παραγόντων η επικράτηση Γκόρου με τις ευλογίες του πρωθυπουργού Ράμα, θα σημάνει περαιτέρω πληθυσμιακή αλλοίωση της ιστορικής ελληνικής περιοχής.
Στον Δήμο Κονίσπολης, όπου διαβιεί μεικτός πληθυσμός, την δημαρχία κέρδισε ο υποψήφιος του ανθελληνικού κόμματος των Τσάμηδων PDIU, ο οποίος στηρίχθηκε από το κυβερνητική αριστερή συμμαχία, ενώ ο ελληνικής καταγωγής υποψήφιος του ΚΕΑΔ, Αναστάσης Γκούντας πήρε την τρίτη θέση με 17,95%.
Να σημειωθεί ότι είναι πρώτη φορά που το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του οποίου πυρήνας είναι η οργάνωση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια», δεν αναδεικνύει κανέναν τοπικό άρχοντα στις δημοτικές εκλογές που διεξάγονται στην Αλβανία από την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος. Το γεγονός αυτό αναμένεται να αποτελέσει αφορμή για εσωκομματικές εξελίξεις όσον αφορά τις ηγεσίες τόσο του ΚΕΑΔ όσο και της Ομόνοιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.