Σελίδες

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

ΟΑΣΕ - ODIHR: Οι παρατυπίες υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη του κοινού στις αλβανικές δημοτικές εκλογές

O ΟΑΣΕ δημοσίευσε την προκαταρκτική έκθεση των δημοτικών εκλογών της Κυριακής, όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα και ο αριστερός συνασπισμός "Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία", εξασφάλισε σαρωτική νίκη απέναντι στο Δημοκρατικό Κόμμα που ηγείται του "Συνασπισμού για Απασχόληση και Αξιοπρέπεια".
Η επικεφαλής των παρατηρητων του ΟΑΣΕ - ODIHR, Άντρη Γκλόβερ είπε ότι το κλίμα των εκλογών ήταν σε γενικές γραμμές θετική, αλλά υπήρχαν κάποιες παρατυπίες που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του κοινού
«Η ημέρα των εκλογών πέρασε σε θετικό κλίμα, όμως παρατηρήθηκαν κρούσματα ομαδικής ψηφοφορίας και διαδικαστικές παρατυπίες. Υπήρχαν ομάδες ακτιβιστών κομμάτων που στεκόταν έξω από εκλογικά κέντρα ασκοντας ψυχολογική πίεση στου ψηφοφόρους. Σε γενικές γραμμές αυτά είναι τα στοιχεία που έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κοινού », είπε η κα Γκλόβερ. Πρόσθεσε δε ότι η τελική έκθεση θα δημοσιευθεί μετά από δύο μήνες.
Η κα Γκλόβερ είπε ότι το θέμα της εξαγοράς ψήφων, ήταν μια ανησυχία που εξέφρασαν και οι δύο πλευρές. "Αυτο περιλαμβάνει χρηματικές αμειβές, η προσφορά τροφίμων, στέρηση των δελτίων ταυτότητας και την επιστροφή στο πέρας της εκλογικής διαδικασίας. Θα εξετάσουμε σοβαρά τα φαινόμενα και τους ισχυρισμούς αυτούς".
Η επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ επέκρινε επίσης το ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης σε αυτές τις εκλογές. Δήλωσε ότι "τα μέσα ενημέρωσης και οι ιδιοκτήτες στην πλειονότητα έχουν ισχυρούς δεσμούς με πολιτικούς. Η προεκλογική εκστρατεία με βίντεο που παράγονται από τα πολιτικά κόμματα, επιτρέπεται νομικά, όμως είναι πολιτική διαφήμιση", τόνισε η κυρία Γκλόβερ.


με πληροφορίες από www.himara.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.