Σελίδες

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Βαγγέλης Παπαχρήστος: Να αναδείξουμε τους εθνικόφρονες και όχι τους καρεκλομανείς

Η ομιλία του βετεράνου Αγωνιστή του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού Βαγγέλη Παπαχρήστου στην εκδήλωση του ΕΣΒΗ 1914 στο Μνημείο του Οπλαρχηγού Θύμιου Λιώλη στην Κρανιά Δελβίνου, στις 16 Μαΐου 2015, για την 101η επέτειο του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας:

Η κατάθεση λουλουδιών και στεφάνων στο μνημείο του θρυλικού Καπετάνιου του Βούρκου και όλων των Ριζών Θύμιου Λιώλη, είναι ένδειξη τιμής  και προσκύνησης προς τους αφανείς ήρωες του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Ήρωες, όχι μόνον ξεχασμένοι, αλλά και  στιγματισμένοι, περιθωριοποιημένοι, με την σφραγίδα του «κουλάκου», του «εχθρού του λαού», του μοναρχοφασίστα. Γιατί έτσι συνέφερε το κομμουνιστικό δικτατορικό κράτος. Έτσι συμφέρει την εκάστοτε αλβανική κυβέρνηση στις μέρες μας. Να μην μνημονευτούν αυτοί οι οποίοι  αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τα εθνικά τους συμφέροντα, που δεν είναι άλλα από τα συμφέροντα της αυτοδιάθεσης, της  αυτονομίας, της ένωσης με τον εθνικό κορμό.
Τις  δεκαετίες που βίγλιζε ο κόκκινος δράκος, κυριαρχούσε  ο φόβος και ο τρόμος. 

Σήμερα; Είναι η εκκένωση του χώρου, που συνοδεύεται με την αμέλεια προς την τίμηση των εθνικοφρόνων ηρώων μας, των ημερομηνιών ορόσημων, ανάμεσά τους κι αυτή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας. Το γεγονός που σε τέτοιες δραστηριότητες η συμμετοχή είναι όχι ικανοποιητική συνδέεται με το γεγονός ότι: Μερικοί ακόμα δεν απαλλάχτηκαν από την κομμουνιστική θεωρία ότι ο  Λιώλης, ο Λαμποβιτιάδης, ο Σαχίνης και δεκάδες άλλοι, ήταν κατά της Κομμουνιστικής Διεθνούς και του προλεταριάτου, φορτωμένοι με εθνικιστικές μοναρχοφασιστικές ιδέες. Άλλοι  μήπως ταρακουνήσουν και θολώσουν τα νερά και συμβάλλουν έτσι στην διατάραξη της σταθερότητας στην περιοχή. Άλλοι θα προγραμματίσουν τις ημέρες αυτές τις «μεγάλες» δραστηριότητες, συναντήσεις κλπ και οι άλλοι να έχουν ακόμα το λαγό στην κοιλιά και ν’ αποφεύγουν σαν ο διάβολος τo θυμίαμα.

Δε βλέπουμε, πως όχι μόνον δεν υπάρχει πρόοδος στην διεκδίκηση των διεθνώς αναγνωρισμένων δικαιωμάτων μας, αλλά ύφεση και παραπλανήσεις με απατηλά λόγια και κολακείες. Κάθε χρόνο και σε χειρότερη μοίρα το περιουσιακό. Απογυμνώθηκαν τα χωριά μας από τα λιβάδια, τα δάση και συρρικνώθηκαν μέσα στην κίτρινη γραμμή.  Αλλοιώνονται δημογραφικά οι δικές μας κοινότητες με ξενόφερτους, επιβάλλοντας, ακόμα,  στους τοπικούς άρχοντες να τους νομιμοποιήσουν και να τους κάνουν μόνιμους κάτοικους των βορειοηπειρωτικών κοινοτήτων. Αστάθεια, βία, κλοπές, ο καθημερινός απολογισμός. Υποβάθμιση της ελληνικής γλώσσας, με τις πινακίδες, τις αιχμές εθνικιστών να μην ομιλούμε ελληνικά, φθάνοντας και μέχρι την εν ψυχρώ δολοφονία, την αλβανοποίηση των συγκεντρώσεων στα ίδια τα χωριά μας.

Τι συμβαίνει στα δικά μας μετερίζια; Ίριδες, γκρίνιες, διχόνοια. Η καρεκλομανία υπερτερεί της εθνικοφροσύνης. Με την ευλογία δικών μας ιθυνόντων  αλλοιώθηκαν οι επαρχίες μας. Πουλήθηκαν  λιβάδια και  περιουσίες. Δόθηκαν οικόπεδα. Ανατράπηκε  η αναλογία της ελληνικής έναντι της αλβανικής στα υπάρχοντα σχολεία μας. Διδάσκονται ασυναρτησίες και δηλητηριάζονται τα παιδιά μας με τις «αδικίες» που έγιναν στην Αλβανία εκ μέρος της Ελλάδος. Καμιά διαμαρτυρία. Καμία αντίδραση. Το μόνο πως ν’ αποκτήσουμε το θώκο του έπαρχου, του δημάρχου, του βουλευτή. Κι ας χρειαστεί να κάνουμε συμμαχίες και με το διάβολο ακόμα.
Αλήθεια; Γι’ αυτό αγωνίστηκε ο Θύμιος ο Λιώλης; Οι δεκάδες εθνικόφρονές μας; Για να νοσταλγούμε την δόξα και το χρήμα και να χρονοντολαπούμετων ζωτική μας ύπαρξη, την εθνική μας υπόσταση, τις ημερομηνίες και γεγονότα ορόσημα, τους ήρωές μας;

Καιρός να χρονοντολαπήσουμε το «εγώ» μερικών και να δώσουμε διάσταση στο «εμείς» των πολλών. Εμείς ενωμένοι θα σπάσουμε τα δεσμά του  κατεστημένου
Θα αναδείξουμε τις αξίες αυτού του βορειοηπειρωτικού χώρου. Θ’ αναδείξουμε όχι τους καρεκλομανείς αλλά τους εθνικόφρονες. Πού νοιάζονται γι’ αυτόν τον τόπο. Που έχουν ριζώσει, έστω και λίγα, από τα διδάγματα και τα κηρύγματα του αείμνηστου Ιεράρχη μας Σεβαστιανού.Δείτε το βίντεο με ολόκληρη την εκδήλωσηΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.