Σελίδες

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Πλατεία της Αθήνας αποκτά το όνομα του Ήρωα του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα Μιχάλη Μελαδάκη - Η παρέμβαση της Ουρανίας Μιχαλολιάκου στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων ένα από τα θέματα που ήρθαν προς ψήφιση από την ημερήσια διάταξη ήταν και η "Έγκριση για την ονομασία του κοινόχρηστου χώρου που βρίσκεται μεταξύ των οδών Ευρυδάμαντος, Λαγουμιτζή, Σφιγγός και Χέλντραϊχ, της 2ης Δημοτικής Κοινότητας (σ.σ. Νέος Κόσμος) σε πλατεία "Καπετάν Μιχάλη Μελαδάκη"

Ένας δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, εξέφρασε την άποψη ότι αν είναι να δοθεί σε πλατεία το όνομα κάποιας προσωπικότητας από την Κρήτη, αυτό να είναι του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη.

Εκείνη τη στιγμή παρενέβη η δημοτική σύμβουλος του συνδυασμού "Ελληνική Αυγή για την Αθήνα" Ουρανία Μιχαλολιάκου και υπερασπίστηκε την σημασία της τιμής στην μνήμη όσων αγωνίστηκαν για την Βόρειο Ήπειρο.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, πρέπει να υπάρχει το όνομα του Νίκου Καζαντζάκη αλλά πρέπει να δοθεί και ο δέοντας σεβασμός στους άνδρες που έπεσαν στην Κορυτσά, υπενθυμίζοντας ότι στην Βόρειο Ήπειρο οι Έλληνες ακόμα υποφέρουν

Δείτε το βίντεο 



Ποιος ήταν ο Οπλαρχηγός Μιχαήλ Μελαδάκης

Ο Μελαδάκης Μιχαήλ του Ιωάννου γεννήθηκε στην Ασή-Γωνιά Χανίων το 1889.
Το 1906 σε ηλικία 17 ετών συμμετείχε ως Εθελοντής στο Μακεδονικό Αγώνα και στο σώμα του Παύλου Γύπαρη.
Σε ηλικία 23 ετών συμμετείχε ως Υπαρχηγός στο εθελοντικό σώμα του Παύλου Γύπαρη και στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1912-1913 όπου και τραυματίστηκε την 19-10-1912 στη μάχη στο χωριό Καλλιστράτη Κοζάνης.
Συμμετείχε ως Υπαρχηγός στο Εθελοντικό Σώμα του Οπλαρχηγού Ιωάννου Βρανά κατά την απελευθέρωση της Χίου (11/11 έως 21/12 1912). 
Συμμετείχε στον Ελληνοβουλγαρικό Πόλεμο ως Αρχηγός Εθελοντικού Σώματος υπό τον Γεώργιο Τσόντο Βάρδα (16/06 έως 28/07 1913).


Συμμετείχε ως Αρχηγός Εθελοντικού σώματος στον Βορειοηπειρωτικό Αγώνα του 1914 σε ηλικία 25 ετών και στην περιοχή Κορυτσάς.Εφονεύθη μαχόμενος ηρωικά την 24-4-1914 κατά την μάχη της Νικολίτσας. Η μάχη αυτή αναφέρεται με λεπτομέρεια στον τύπο της εποχής και σε όλα τα βιβλία τα αναφερόμενα στον Βορειοηπειρωτικό αγώνα του 1914 και τούτο διότι:


α) Η έκβασή της είχε μεγάλη ηθική, ψυχολογική και στρατηγική σημασία και αποτελούσε προπομπό κατάληψης της Κορυτσάς.
β) Συμμετείχαν αρκετοί αντάρτες και από τις δύο πλευρές με εκατέρωθεν απώλειες. Το σύνολο των Αυτονομιακών δυνάμεων ήταν 425 άνδρες και οι απώλειες ήταν: Νεκροί: Ο Οπλαρχηγός Μ. Μελαδάκης, ο Λοχίας Ν. Μπουλούκος και 9 οπλίτες. Τραυματίες: ο Ίλαρχος Β. Μελάς, ο Ανθυπασπιστής Ε. Τζεφριός, οι Οπλαρχηγοί Μ. Τσόντος, Κ. Σερέτης και 23 Οπλίτες.
γ) Προκάλεσε τότε πανελλήνια συγκίνηση λόγω συμμετοχής και τραυματισμού, κατά την μάχη της Νικολίτσας, του Ίλαρχου Βασίλη Μελά, αδελφού του Παύλου Μελά.


Χαρακτηριστικά είναι όσα περί του φόνου του γενναίου Οπλαρχηγού Μιχαήλ Μελαδάκη, γράφει ο αυτόπτης μάρτυς, συγγραφέας, δημοσιογράφος, εκδότης, οργανωτής του Βορειοηπειρωτικού αγώνα και Βουλευτής Κορυτσάς Κωνσταντίνος Σκενδέρης, τα οποία και παρατίθενται.
«Ο γενναίος ούτος Οπλαρχηγός σφοδρώς μετά του σώματος αυτού επιτεθείς κατά των Αλβανών, εξετόπισεν αυτούς εκ των οχυρών θέσεών των, καταλαβών την μεταξύ Δάρδας και Άριζαν οδό.
Ενισχυθέντες μετά ταύτα οι Αλβανοί, αντεπετέθησαν κατ’ αυτού.
Ουχ ήττον απεκρούσθησαν και εξεδιώχθηκαν μέχρι του χωρίου Άριζα καταδιωκόμενοι κατά πόδας υπό του σώματος τούτου με επικαφαλής τον Αρχηγόν.
Τότε εις Αλβανός ακάλυπτος με προτεταμένον το όπλον βαδίζει κατά του Αρχηγού.
Ο Μελαδάκηςπρολαβών τον πυροβολεί. Το όπλον όμως έπαθεναφλογιστίαν, οπότε προλαβών ο Αλβανός δια μίας σφαίρας ευρούσης αυτόν κατά την καρδιακήνχώραν, άπνουν τον ρίπτει.
Οι άνδρες του αμέσως φονεύουσι τον Αλβανόν. Περί το σώμα του Αρχηγού Μελαδάκη διεξήχθη επί μίαν περίπου ώραν πάλη λυσσώδης, ίνα παραλάβωσι το σώμα του ατυχούς Αρχηγού. Δυστυχώς δεν το κατώρθωσαν, παρά τας ηρωικάςπροσπαθείας των. Κατά την μάχηνταύτην τρεις γενναίοι, ο Χρήστος Κοκκίνης, εκ του χωρίου Αγία Θέκλα της Κεφαλληνίας, ο Ιωάννης Καραγιάννης, εκ Καστρί Κυνουρίας και ο Γεώργιος Αράπης, εκ Καλαμών, κατώρθωσαν να φθάσωσι το πτώμα του Μελαδάκη και αποσπάσωσι την τσάντα και το περίστροφόν του.
Ούτω το πτώμα του ήρωος Μελαδάκη, παρέμεινε εις χείρας των Αλβανών, οίτινες την επομένην το εφωτογράφησανδιανείμοντες αντίτυπα της εικόνος.
Πανταχού υπήρχεν ιδέα, γράφει ο αυτόπτης μάρτυς, ότι οι Αλβανοί σέβονται τους γενναίους και δη τους πίπτοντας εις το πεδίον της μάχης.
Δυστυχώς διέψευσαν τούτο.
Διότι το πτώμα του Μελαδάκη, ως και λοιπών, μετά την φωτογράφησιν αυτών, τα κατακρεούργησαν και τα οποία άταφα άφησαν εις την διάκρισιν των κυνών και ορνέων.
Μετά ταύτα οι φιλότιμοι Δαρδιώται συνέλεξαν τα τήδε κακείσε διεσπαρμένα οστά, τα οποία έθαψαν μετά πάσης τιμής και επισημότητας».


Για τους Αλβανούς ο θάνατος του Οπλαρχηγού Μιχαήλ Μελαδάκη είχε ιδιαίτερη σημασία αφού υπάρχει η σχετική, όπως την περιγράφει ο Κωνσταντίνος Σκενδέρης, φωτογραφία των Αλβανών με τους νεκρούς Έλληνες. Φωτογραφία που διανεμήθηκε ευρέως.
Μετά θάνατον απενεμήθη στον Οπλαρχηγό Μιχαήλ Μελαδάκη το υπ’ αρίθμ. 181/10-10-1914 Δίπλωμα απονομής Σιδηρούν Πολεμικού Σταυρού Βορειοηπειρωτικού Αγώνος 1914.
Στο Γενικό Επιτελείο Στρατού/Διεύθυνσις Ιστορίας Στρατού και εις τις «Καταστάσεις φονευθέντων και τραυματισθέντων εις τον Βορειοηπειρωτικό Αγώνα 1914» ο Οπλαρχηγός Μιχαήλ Μελαδάκης είναι ο ένας εκ των δύο πεσόντων αγωνιστών εις την κατηγορίαν του Αρχηγού.


Το Ελεγκτικό Συνέδριο με την 1824/15-04-1926 πράξη του χορήγησε τιμητική σύνταξη ανθυπολοχαγού στην μητέρα και αδελφές του νεκρού οπλαρχηγού Μιχάλη Μελαδάκη.
Με την αριθμ. 309961/21-12-1936 απόφαση του Υπουργού των στρατιωτικών που δημοσιεύθηκε στο αριθμ. 254/29-12-1936 ΦΕΚ, Ο Μελαδάκης Μιχαήλ αναγνωρίζεται αγωνιστής του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα και στην κατηγορία του Αρχηγού.
Την 27 Ιαν 1953 Προήχθη στο βαθμό του Υπολοχαγού ως φονευθείς κατά την μάχη της Νικολίτσας Ηπείρου ηγούμενος εθελοντικού αποσπάσματος ΕΔΥΕΑ 66/53.
Ο Δήμος Ιωαννίνων με την υπ’ αριθμόν 563/2005 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ετίμησε τον Οπλαρχηγό Μελαδάκη Μιχαήλ, δίνοντας το όνομά του σε δρόμο της πόλεως των Ιωαννίνων.
Ο Σύλλογος Κρητών Ηπείρου ομόφωνα αποφάσισε (13/03/2009) να στηθεί ανδριάντας του Οπλαρχηγού Μιχάλη Μελαδάκη στην πόλη των Ιωαννίνων.


Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιωαννίνων με την 384/09-05-2011 απόφασή του, αποφάσισε ομόφωνα να στηθεί άγαλμα του Οπλαρχηγού Μιχαήλ Ιωάννου Μελαδάκη στην πόλη των Ιωαννίνων, συγκρότησε ειδική επιτροπή προς τούτο και ευχαρίστησε την οικογένεια του Οπλαρχηγού ως δωρεοδότου του αγάλματος.
Φωτογραφία του Οπλαρχηγού Μιχάλη Μελαδάκη με αναφορά στη θυσία του υπάρχει στην Εφημερίδα Ελευθεροτυπία (18/06/2011). Συλλεκτική έκδοση: «1914. Η Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου», σελίς 77.
Το τμήμα Κοινόχρηστης Τηλεφωνίας του Ο.Τ.Ε. και η ειδική επιτροπή αξιολόγησης θεμάτων τηλεκαρτών ετίμησε τον Οπλαρχηγό Μιχάλη Μελαδάκη με την έκδοση και κυκλοφορία 75.000 τηλεκαρτών (01/2012) με τη μορφή του Οπλαρχηγού και στις δύο όψεις της τηλεκάρτας.

Ιωάννης Γ. Μελαδάκης, παθολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.