Σελίδες

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Ο ΟΑΣΕ απέρριψε αλλαγές στη Δικαιοσύνη που γυρίζουν την Αλβανία στο παρελθόν

Εντόπισε πολιτικές σκοπιμότητες

 Μετά από την πρεσβεία των ΗΠΑ, τώρα και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη- ΟΑΣΕ, απέρριψε σήμερα την πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης.
Με πολυσέλιδο έγγραφό του ο ΟΑΣΕ εξέφρασε αντιρρήσεις στις αλβανικές προτάσεις, οι οποίες, όπως εκτίμησε, γυρίζουν βήματα πίσω τη χώρα.

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στα Τίρανα Florian Raunig, απέστειλε επιστολή στον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής των Νόμων, Φατμίρ Τζαφάι, στον οποίο επεσήμανε τις ανησυχίες του για τις αλλαγές.

«Η αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ στην Αλβανία, χαιρετίζει την πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη βελτίωση του νομικού πλαισίου, για την αποτελεσματική καταπολέμηση όλων των μορφών διαφθοράς και να εξετάσει ένα είδος εξειδίκευσης στο πλαίσιο του συστήματος της δικαιοσύνης για τον σκοπό αυτό.

Ωστόσο, ο ΟΑΣΕ είναι της άποψης ότι η μεταφορά  της αρμοδιότητας που υπόκειται σε όλα τα αδικήματα που σχετίζονται με τη διαφθορά, ανεξάρτητα από τη φύση και το μέγεθος τους, στο Δικαστήριο Σοβαρών Εγκλημάτων, και κατά συνέπεια και στη Δίωξη Σοβαρών Εγκλημάτων, δεν εξυπηρετεί την καταπολέμηση της διαφθοράς».

«Επιπλέον, το Δικαστήριο Σοβαρών Εγκλημάτων και Δίωξης Σοβαρών Εγκλημάτων δεν έχει οικονομικούς πόρους και ανθρώπινους πόρους για να αντιμετωπίσει τα ύποπτα κρούσματα διαφθοράς στη χώρα»

Ο ΟΑΣΕ εντοπίζει στις προτεινόμενες αλλαγές την πολιτική επιρροή, παρά την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.