Σελίδες

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Οι Σέρβοι κέρδισαν σε έξι δήμους στο Κοσσυφοπέδιο

Σε «σκληροπυρηνικό» Σέρβο ο δήμος της Μιτρόβιτσα










Ο υποστηριζόμενος από την Αυτοδιάθεση σάρωσε στην Πρίστινα

Τα πρώτα αποτελέσματα της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής δείχνουν ότι η Πρωτοβουλία Πολιτών των Σέρβων, κέρδισε την πλειοψηφία στους δήμους Γκρατσάνιτσα, Νόβο Μπρντο, Ρανιλιούγκ, Κλοκότι και Πάρτες, καθώς και στη Βόρεια Μιτρόβιτσα ο κορυφαίος υποψήφιος της Σερβίας, Κίρστιμιρ Πάντιτς, ενώ το ανεξάρτητο Φιλελεύθερο Κόμμα κέρδισε στο Στίρπτσκε.

Από την πλευρά της αλβανικής πλειοψηφίας στους δήμους, ο υποψήφιος της «Αυτοδιάθεσης», Σπεντ Αχμέτι, σάρωσε στην Πρίστινα. Το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσσυφοπεδίου, του Χασίμ Θάτσι, ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος του δεύτερου γύρου των δημαρχιακών εκλογών χάνοντας σε τέσσερις δήμους. 
Η έκπληξη των δημοτικών εκλογών ήταν η νίκη του Κινήματος της Αυτοδιάθεσης στην Πρίστινα και η ήττα του αρχηγού του κόμματος LDK,  Ίσα Μουσταφά, σημειώνει το σερβικό πρακτορείο Τανγιούγκ.

Βαλκανικό Περισκόπιο 

Σε «σκληροπυρηνικό» Σέρβο ο δήμος της Μιτρόβιτσα

Χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρων των δημοτικών εκλογών στις βόρειες επαρχίες του Κοσόβου, με το δήμο της Μιτρόβιτσα -τον μεγαλύτερο εκείνων με πλειονότητα Σέρβων- να πηγαίνει σε «σκληροπυρηνικό» Σέρβο που διαμήνυσε, ήδη μετά το κλείσιμο της κάλπης, πως «κοινός στόχος είναι να μείνει το Κόσοβο στη Σερβία».

Οι δημοτικές κάλπες στους σερβικούς δήμους του ανεξάρτητου Κοσόβου είναι μέρος της συμφωνίας Πρίστινας-Βελιγραδίου για εξομάλυνση των σχέσεών τους.

Η Σερβία, που κατέληξε στη συμφωνία με την πίεση της ΕΕ, είχε υποστηρίξει τη διαδικασία της διενέργειας δημοτικών εκλογών υπό τους νόμους του Κοσόβου ενώ ηχηρό τμήμα του σερβικού πληθυσμού στο βόρειο Κόσοβο τάσσεται εναντίον της συμφωνίας, βλέποντας αποκήρυξη της «σερβικότητας» του Κοσόβου.

Σε αντίθεση με τον αρχικό γύρο, που είχε σημαδευτεί από βίαια επεισόδια στους τέσσερις μεγάλους σερβικούς δήμους στο βορρά του Κοσόβου, οι κάλπες της Κυριακής έκλεισαν χωρίς να προηγηθούν απρόοπτα και υπό ισχυρά μέτρα ασφαλείας.

Στο δήμο της Μιτρόβιτσα, προβάδισμα περίπου δέκα μονάδων έναντι του δεύτερου υποψηφίου έχει ο Κρστιμίρ Πάντις, επικεφαλής της «Σερβικής Λίστας».

Ο Πάντις επικράτησε έναντι του μετριοπαθέστερου Σέρβου υποψηφίου, του Όλιβερ Ιβάνοβιτς, με θέσεις που τάσσονται ξεκάθαρα εναντίον της συμφωνίας εξομάλυνσης.

Με την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, διεκδίκησε τη νίκη λέγοντας πως «έχουμε κοινό σκοπό να κρατήσουμε το Κόσοβο στη Σερβία». «Δεν έχουμε αλλάξει τον τρόπο που πολεμούμε, δεν έχουμε ξεγράψει το Κόσοβο, θέλουμε να παλέψουμε μέσα από τους θεσμούς, όποιοι κι αν είναι, είναι οι μοναδικοί ώστε να επιτύχουμε τους νόμιμους στόχους μας» είπε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press


Πρώην πρέσβης Βρετανίας: Λύση στο Κοσσυφοπέδιο η ανταλλαγή εδαφών ή η διχοτόμηση 

Ο πρώην Βρετανός πρέσβης στο Βελιγράδι, Sir Ivor Anthony Roberts,  δήλωσε ότι μια μόνιμη λύση θα ήταν η διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου ή η ανταλλαγή εδαφών.

Όπως αναφέρει η αλβανική ‘Λάιμ’ ο Roberts πιστεύει ότι θα ήταν υποκριτικό να απαγορευθεί  η ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αφού το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει ακόμη αναγνωρισθεί από μερικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ιδέα ότι το ζήτημα  της εκκρεμότητας των συνόρων πρέπει να εμποδίσει στην ένταξη στην ΕΕ, θα μπορούσε να ισχύσει όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά τη Βρετανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Δανία,  είπε ο Ρόμπερτς σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα ‘Politika’, όπως σημειώνει η ’Λάιμ’.

Ο Βρετανός διπλωμάτης αναφέρει ότι η συμφωνία των Βρυξελλών είναι ένα χρήσιμο βήμα για ‘ενθάρρυνση’ των σχέσεων μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας.

«Η συμφωνία αποτελεί θετικό αποτέλεσμα και πιστεύω ότι πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς αξίζει συγχαρητήρια. Αλλά, μια μόνιμη λύση, όσο επώδυνη και αν είναι για τα δύο μέρη, Σερβία και Κοσσυφοπέδιο, είναι ο διαχωρισμός του Κοσσυφοπεδίου ή ενδεχομένως μια ανταλλαγή εδαφών», δήλωσε ο Roberts.

Ο ίδιος εκτιμά ότι θα ήταν φυσικό μετά τη διόρθωση των εδαφών με τη Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο να έχει το δικαίωμα της συνένωσης με την Αλβανία και ότι δεν θα ήταν λογικό να επιτραπεί η αυτοδιάθεση του Κοσσυφοπεδίου, όπως έγινε με τις σερβικές και κροατικές μειονότητες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.


Οι Αλβανοί των Σκοπίων ανήγειραν μνημείο για θύματα των βαλκανικών πολέμων

Στην περιοχή Zajas του Κίσεβο στο νοτιοσλαβικό κράτος, οι Αλβανοί των Σκοπίων, ανέγειραν μνημείο της «αλβανίδας Μητέρας»- «Nëna shqiptare» στη μνήμη των περίπου 300 Αλβανών που σκοτώθηκαν από τους Σέρβους το 1912-13.

Στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος παραβρέθηκε ο αρχηγός του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων, DUI, Αλί Αχμέτι, ότι οποίος δήλωσε ότι η ανέγερση του αγάλματος αυτού είναι για να τιμήσουν του μάρτυρες Αλβανούς που σφαγιάστηκαν από το σερβικό στρατό πριν  από έναν αιώνα.

Ο Αχμέτι είπε χαρακτηριστικά,  ότι το μνημείο αυτό δεν στρέφεται εναντίον κανενός και τόνισε «οι Αλβανοί συμβάλλουν πάντοτε στην ειρήνη και ποτέ δεν έκαναν συμμαχίες για εξαφάνιση εθνών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.