Την ασφάλεια των κατοίκων, των περιουσιών και γενικά ολόκληρης της περιοχής ζήτησαν από τον νεοδιορισμένο πρόεδρο Δημόσιας Τάξης Νομού Δελβίνου κ. Βαγγέλη Μπάρκα, το επαρχιακό Συμβούλιο, μαζί με τους κοινοτάρχες του Μεσοποτάμου, σε έκτακτη συνεδρίασή τους.
Ήταν οι συνεχόμενες ληστείες σε σπίτια και εκκλησίες, ο ξυλοδαρμός εναπομεινάντων παρήλικων σε πολλές κοινότητες, έκτροπα που κατέληξαν σε αφαίρεση ανθρώπινης ζωής στην κοινότητα Βελιαχόβου, είναι ο φόβος και ο τρόμος των κατοίκων μέσα στο ίδιο τους το χωριό και στο ίδιο τους το σπίτι, που ανάγκασαν τον πρόεδρο του Επαρχιακού Συμβουλίου Μεσοποτάμου Παναγιώτη Μπόλη να καλέσει σε ευρεία σύσκεψη τον πρόεδρο Δημοσίας Τάξης Νομού Δελβίνου, στον οποίο υπάγεται η επαρχία Μεσοποτάμου, ν’ ακούσει από πρώτο χέρι την αστάθεια που επικρατεί στην επαρχία και κατ’ επέκταση σε όλη την Ελληνική Κοινότητα.
Είναι πρωτοφανές, τόνισαν οι κοινοτάρχες και οι επαρχιακοί σύμβουλοι, αυτό που συμβαίνει στο χώρο το δικό μας, στο χώρο που ζει η Ελληνική Κοινότητα. Κάθε καλοκαίρι οι περιουσίες μας γίνονται στάχτη από ανεύθυνους βοσκούς ή από εμπρησμούς που τους προκαλούν θεληματικά εθνικιστικά στοιχεία για να φοβίσουν και να διώξουν τους εδώ εναπομείναντες. Μέχρι σήμερα κανένας, δεν πιάστηκε για να λογοδοτήσει μπροστά στη δικαιοσύνη για τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε. Φυτεύουμε με μεράκι και τα περιποιούμαστε σαν τα μικρά παιδιά δεκάδες ρίζες ελιές και κλίματα, για να κάνουμε το δικό μας νοικοκυριό και έρχεται η στιγμή που οι κόποι γίνονται στάχτη. Μόνον στο Μπραϊλάτι κάηκαν 200 στρέμματα με ελιές. Απειλούνται πολλές φορές και τα ίδια μας τα σπίτια.
Στα χωριά μας κυκλοφορούν ανενόχλητοι άγνωστοι, αμάξια χωρίς πινακίδες, μόνον και μόνον να παρατηρήσουν πότε, πού και πώς θα ληστέψουν: ακατοίκητα σπίτια, που είναι κλειστά, σπίτια με αδύναμους γερόντους, εκκλησίες, γιδοπρόβατα και ό,τι άλλο βρουν και μπορούν να σηκώσουν.
Δεν αρκούνται οι κακοποιοί μόνον με τις ληστείες. Κακοποιούν τους γέροντες όπως στο Ρουμαντζά, Μαραφέντι, Δίβρη, και δεν διστάζουν να τους αποτελειώσουν όπως στο Μεσοπόταμο και στο Βελιάχοβο.
Οι κάτοικοι του δικού μας χώρου είναι πάρα πολύ τρομαγμένοι από τις καθημερινές εφόδους και αγανακτισμένοι από την έλλειψη προστασίας.
Ο κοινοτάρχης του Κώσταρι ανάφερε για πολλαπλή φορά την υφαρπαγή 260 στρεμμάτων από αλλόθρησκους, με το έτσι θέλω, χωρίς να έχουν κανένα έγγραφο, αλλά μόνον με έναν πλαστό τοπογραφικό χάρτη. Πολλές φορές οι κάτοικοι ζήτησαν την υποστήριξη της αστυνομίας, η οποία έμμεσα υποστηρίζει τους πλαστογράφους. Οι αλλόθρησκοι διεκδικούν την έκταση αυτή για να συμπεριλάβουν μέσα και το μοναστήρι της Παναγίας του Κώσταρι, να το εκμεταλλευτούν ως τουριστικό θέρετρο και να εξασφαλίσουν μερικά εκατομμύρια λεκ.
Είναι, πραγματικά, παράδοξη η συμπεριφορά της «δημοκρατικής» Αλβανίας προς την Ελληνική Κοινότητα, η οποία αγνοεί τις παρατηρήσεις των Ευρωπαίων και θέλει να γίνει μέλος της καταπατώντας τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Ο κ. Μπάρκας, ελληνικής καταγωγής, δεσμεύτηκε πως θα συμβάλει για την προστασία των κατοίκων και όλης της περιοχής και πως το τηλέφωνό του θα είναι ανοιχτό σε εικοσιτετράωρη βάση.
Ίδωμεν!
Οι κακοποιοί και οι εθνικιστές που τους ωθούν, προσπαθούν να φύγουν όσο πιο πολλοί Βορειοηπειρώτες για ν’ αδειάσει ο χώρος, να συρρικνωθεί το ελληνικό στοιχείο και να μπορέσουν να εφαρμόσουν τα μοχθηρά, εθνικιστικά τους σχέδια.
Αυτό δεν θα τους περάσει!!!
(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.