Σελίδες

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Τα Ιωάννινα γιόρτασαν με λαμπρότητα τα 102 χρόνια από την απελευθέρωσή τους (βίντεο-φωτο) - Περιμένουν κι άλλοι όμως πιο βόρεια...


Με λαμπρότητα τα Ιωάννινα γιόρτασαν  τα 102 χρόνια απο την απελευθέρωση της πόλης απο τον τουρκικό ζυγό
Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί με τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων  στο Στρατηγείο πολέμου 1912 – 1913, στο Χάνι Εμίν Αγά.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων και τελετή στη μνήμη των «έξι παλληκαριών που έπεσαν στο λόφο της Δουρούτης», την παραμονή της απελευθέρωσης της πόλης  καθώς και κατάθεση στεφάνων (πάνω από το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και κοντά στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής).
Στις 12.30 εγκαινιάστηκε  η έκθεση με θέμα: «Καλλίδενδρο, Ιωαννιτών ευ αγωνίζεσθαι. Από την εκπαίδευση, στις ανθρώπινες αξίες».
Η ημέρα έκλεισε με την καθιερωμένη πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών στο Πνευματικό Κέντρο.


Μάχη του Μπιζανίου- το κλειδί για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων
Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές  η Μάχη του Μπιζανίου (4-6 Μαρτίου, παλ. ημ. 19-21 Φεβρουαρίου 1913) υπήρξε η σημαντικότερη σύγκρουση κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού στρατού στο μέτωπο της Ηπείρου. Η τοποθεσία Μπιζάνι με τις γειτονικές τοποθεσίες νότια των Ιωαννίνων, αποτέλεσε σημαντικό φυσικό σημείο άμυνας και το επέλεξαν οι Τούρκοι για να καθηλώσουν τον ελληνικό στρατό. Με τον κυκλωτικό ελιγμό όμως, που τελικά κατάφεραν οι Έλληνες, ανάγκασαν τον αντίπαλο σε άμεση παράδοση. Η νίκη στο Μπιζάνι αποτέλεσε το κλειδί για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, καθώς και ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου.

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου
Κορύφωση των εκδηλώσεων με την καθιερωμένη παρέλαση 
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση 
τμημάτων των ενόπλων δυνάμεων,σωμάτων ασφαλείας, μαθητών, σπουδαστών και προσκόπων.
Πλήθος κόσμου έδωσε το "παρών" στην ξεχωριστή για τα Γιάννενα ημέρα, με σύμμαχο τον πολύ  καλό καιρό. 

Προηγήθηκε δοξολογία  στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων και  κατάθεση στεφάνου από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον  υφυπουργό Εθνικής Άμυνας  κ. Νίκο Τόσκα, στο Ηρώο Μπιζανομάχων.
Ο κ. Τόσκας αμέσως μετά την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση αναφέρθηκε στο μήνυμα της σημερινής ημέρας αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής :
"102 χρόνια μετά από την απελευθέρωση αυτής της πόλης, αυτού του τόπου αναλογιζόμαστε ότι τότε τα καταφέραμε παρότι είχαν προηγηθεί χρεοκοπίες, ήττες και πολύ δύσκολοι καιροί.
Τώρα σε συνθήκες δύσκολες, ο ελληνικός λαός δίνει τη δική του μάχη και με θάρρος, με πατριωτική αντίληψη  και με ενότητα προσπαθεί. 
Εχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα σημάδια ελπίδας και προχωρούμε παρά τις δυσκολίες, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, με πίστη πως θα θα ξεπεράσουμε τα εμπόδια και ότι θα οδηγηθούμε στο δρόμο της Ανάπτυξης".

Μήνυμα ενότητας απο τον Δημάρχο Ιωαννιτών με αφορμή την 102η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης

Για την ανάγκη να επικρατήσει η ενότητα του ελληνικού λαού στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, στο μήνυμα του, με αφορμή τον εορτασμό της 102ης επετείου απελευθέρωσης των Ιωαννίνων.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι, κάτω από έναν λαμπρό ήλιο που συνέβαλε ώστε οι Γιαννιώτες να κατακλύσουν το κέντρο της πόλης και να παρακολουθήσουν τη στρατιωτική και μαθητική παρέλαση.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης ο Δήμαρχος Ιωαννιτών ευχήθηκε «χρόνια πολλά σε όλους» και δήλωσε:   
«Η χώρα μας βιώνει μια βαθιά και μακρά οικονομική κρίση. Την ίδια ώρα  γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις σε ένα σύγχρονο «πόλεμο». Είναι ο οικονομικός «πόλεμος». 
Αυτές οι ώρες πρέπει να μας βρίσκουν όλους ενωμένους, παίρνοντας παραδείγματα από την ιστορία μας. Ο ελληνικός λαός ενώθηκε στις κρίσιμες στιγμές του». 
Ο κ. Μπέγκας υπενθύμισε ότι το 1912-1913 στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ηπείρου και της Μακεδονίας, συνέδραμε ένα πρωτόγνωρο «κύμα» εθελοντών αγωνιστών από χώρες της Ευρώπης, ακόμα και από την Αμερική και με αφορμή αυτό, πρόσθεσε:
«… καλούμε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες όπως συμπαραστάθηκαν στη χώρα μας και σε άλλες κρίσιμες στιγμές της ιστορίας της, να τους βρούμε αλληλέγγυους και στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας αυτή τη στιγμή. 
Το περιμένουμε, το ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα δούμε καλύτερες μέρες από τα όσα ζούμε τα τελευταία χρόνια». 

Να σημειωθεί πως η μέρα αυτή είναι αργία για την πόλη  με τα εμπορικά καταστήματα, τις δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία να είναι κλειστά 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.