Σελίδες

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

ΒΙΒΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΟ ΗΠΕΙΡΟ!

Σε κατασταση εκτακτης αναγκης η Περιφερεια • Ξεχειλισαν ποταμια, ζημιες στο οδικό δικτυο, πλημμυρισαν καλλιεργειες και σπιτια, εκκενωθηκαν χωρια στην Αρτα

Επικίνδυνη αύξηση στην στάθμη της Παμβώτιδας…

katastrofes

• Βιβλικές είναι οι καταστροφές που έχει προξενήσει σε ολόκληρη την Ήπειρο η πρωτοφανής κακοκαιρία, η οποία πλήττει την περιοχή μας το τελευταίο τριήμερο και φαίνεται πως θα έχει συνέχεια. Το μέγεθος των ζημιών είναι τέτοιο που η Περιφέρεια κηρύχθηκε από χθες το πρωί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας είναι οι πρωτοφανείς σε ένταση καταιγίδες, οι οποίες έγιναν αιτία να υπερχειλίσουν όλα τα ποτάμια της Ηπείρου αλλά και η Παμβώτιδα, να πλημμυρήσουν πεδινές περιοχές, όπου «πνίγηκαν» οικισμοί, σπίτια, καταστήματα, κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, ενώ χθες εκκενώθηκαν και χωριά στην περιοχή της Άρτας για να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Χθες βράδυ περιοχές της Ηπείρου όπως τα Τζουμέρκα και η Γλυκή Θεσπρωτίας επλήγησαν κι από σφοδρή χαλαζόπτωση, η οποία έκανε ζημιές σε καλλιέργειες!
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν επίσης κατολισθήσεις και καθιζήσεις, με τα προβλήματα να είναι μεγάλα σε όλη σχεδόν την έκταση του εθνικού κι επαρχιακού δικτύου της περιοχής μας. Για την αντιμετώπισή τους δίνουν σκληρή «μάχη» οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική.


Σε έκτακτη ανάγκη
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε χθες το πρωί η Περιφέρεια Ηπείρου μετά από αίτημα του Αλέκου Καχριμάνη προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κουρουμπλή και τους Αναπληρωτές Υπουργούς Άμυνας Κώστα Ήσυχο και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρίστο Σπίρτζη, τους οποίους ενημέρωσε τηλεφωνικά για την κατάσταση και τις ζημιές που προκάλεσε η θεομηνία στην περιοχή μας.
Τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από τις ισχυρές και πρωτοφανείς σε ένταση καταιγίδες που πλήττουν από το πρωί του Σαββάτου το σύνολο της Ηπείρου είναι τεράστια. Ζημιές διαπιστώνονται, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, στο 60% και πλέον του οδικού δικτύου της Ηπείρου, ενώ έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες, καταστήματα, σπίτια, εμπορικές επιχειρήσεις και καλλιέργειες.



Εκκενώθηκαν οικισμοί
Στο… μάτι του κυκλώνα βρέθηκε εξαρχής η ευρύτερη περιοχή της Άρτας, όπου τα φαινόμενα ήταν ιδιαίτερα έντονα και τα προβλήματα πάρα πολύ μεγάλα. Από το απόγευμα του Σαββάτου το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση και  χθες τα ξημερώματα τέθηκε σε εφαρμογή  το σχέδιο  της ΔΕΗ για παροχέτευση υδάτων από τα υδροηλεκτρικά φράγματα Πουρναρίου, από φόβο μην έρθουν τα χειρότερα σε περίπτωση που προκληθεί κάποιο ρήγμα σ’ αυτά! Στο πλαίσιο του σχεδίου προχώρησε η εκκένωση χωριών της περιοχής. Μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί Νεοχώρι, Ακροποταμιά, Ανθότοπος και τμήμα της πόλης της Άρτας (οδός Γώγου Μπακόλα) και οι κάτοικοί τους μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς χώρους για διαμονή και διανυκτέρευση.  


Τα γεφύρια
Από τον όγκο των νερών του Αράχθου καταστράφηκε χθες το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας, ενώ με κατάρρευση απειλήθηκε και το Γεφύρι της Άρτας. Παράλληλα, κατέρρευσε τμήμα της γέφυρας Κομποτίου.


Πλημμύρες στα Γιάννενα
Καλλιέργειες πλημμύρισαν χθες στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων εξαιτίας της αύξησης της στάθμης των νερών σε όλους τους ποταμούς (Αώος, Καλαμάς, Άραχθος). Ιδιαίτερα έντονα είναι τα φαινόμενα στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, εξαιτίας της επικίνδυνης αύξησης της στάθμης της Παμβώτιδας, η οποία σε αρκετά σημεία υπερχείλισε. Στα όριά του είχε φτάσει χθες και το θηρόφραγμα στο Πέραμα, το οποίο χρησιμοποιείται για να «εκτονώνεται» η λίμνη όταν η στάθμη των νερών της ανεβαίνει πολύ!


Το οδικό δίκτυο
Στο μεταξύ, σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα των Δήμων της Π.Ε. Ιωαννίνων υπάρχουν μεγάλης έκτασης κατολισθήσεις και καθιζήσεις, ενώ καταπτώσεις έχουν καταγραφεί σε όλο το οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα να κλείσουν αρκετοί δρόμοι. Μεταξύ άλλων, καθίζηση υπέστη σε μεγάλο τμήμα της η Εθνική Οδός Ιωαννίνων – Αθηνών κοντά στο Τέροβο. Για το λόγο αυτό απαγορεύτηκε η διέλευση μεγάλων οχημάτων. Αν η καθίζηση συνεχιστεί θα διακοπεί εντελώς η κυκλοφορία.
Παράλληλα, διακόπηκε η κίνηση στον δρόμο Μπάφρας – Νεοκαισάρειας λόγω πλημμύρας, ενώ χθες το απόγευμα οχήματα και τσάπες έφτιαχναν αναχώματα στην περιοχή της Πεδινής για να αποτρέψουν πλημμύρισμα της Εγνατίας Οδού στο πιο χαμηλό της σημείο, καθώς η στάθμη των νερών είχε ανέβει επικίνδυνα και η γύρω περιοχή «πνίγηκε». Οι παράδρομοι της Εγνατίας έκλεισαν λόγω νερού, ενώ επιχειρήσεις, υπόγεια, στάβλοι και πτηνοτροφεία πλημμύρισαν. Σε… ποτάμια μετατράπηκαν χθες και δρόμοι της πόλης, κυρίως αυτοί της παραλιμνίου όπως η οδός Βογιάννου, χωρίς ωστόσο να διακοπεί η κυκλοφορία.


Ο Καλαμάς «έπνιξε»…
Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί στον Δήμο Φιλιατών (Περιοχή Καλαμά), στο Δήμο Ηγουμενίτσας (Περιοχή Καλαμά) και στο Δήμο Σουλίου (Τ.Κ. Γλυκής, Παγκρατίου, Καρυωτίου, Πετουσίου, επαρχ. οδός Μίχλας - Πολύδροσου). Ο Καλαμάς υπερχείλισε χθες κι «έπνιξε» μεγάλες εκτάσεις κατά μήκος του, ενώ πιο κάτω ο Αχέροντας επίσης υπερχείλισε, παρασύροντας τα τεχνικά φράγματα και απείλησε καταστήματα και σπίτια στη Γλυκή. Προξένησε ζημιές σε αγροτικούς δρόμους και καλλιέργειες και μετέτρεψε σε λίμνη ολόκληρη την περιοχή του Φαναρίου.


Και στην Πρέβεζα
Στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν στον Δήμο Ζηρού και στον Δήμο Πάργας λόγω υπερχείλισης του Λούρου και του Αχέροντα, οι οποίες περιορίστηκαν ως ένα βαθμό εξαιτίας των καθαρισμών στους οποίους είχε προβεί τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Ηπείρου. Τα σοβαρότερα προβλήματα μέχρι χθες το απόγευμα καταγράφονταν στην Αμμουδιά, το Βουβοπόταμο, την Κυψέλη και γενικά στα παραποτάμια χωριά του Αχέροντα.


Κλειστά σχολεία - ΤΕΙ
Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, με απόφαση του Δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη, όλα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Αρταίων λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών, καθώς και τα σχολεία του Δήμου Νικολάου Σκουφά, όπως αποφάσισε ο Δήμαρχος Στάθης Γιαννούλης. Δεν θα λειτουργήσουν επίσης για τον ίδιο λόγο τα τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου που εδρεύουν στην Άρτα.
Κλειστό θα παραμείνει σήμερα και το Δημοτικό Σχολείο Μπάφρας – Νεοκαισάρειας, καθώς η έκταση γύρω από το σχολείο παραμένει πλημμυρισμένη και είναι δύσκολη η πρόσβαση των μαθητών σε αυτό.
Συνεργείο του Δήμου Ιωαννιτών επενέβη και τοποθέτησε προστατευτικά γύρω από το σχολείο που απέτρεψαν την είσοδο των νερών μέσα στο κτίριο, προστατεύοντας το από τυχόν φθορές.



Καταγραφή ζημιών
Ο Αλέκος Καχριμάνης, έχει ήδη ζητήσει από  Δημάρχους της Ηπείρου να υπάρξει λεπτομερής καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν, οι οποίες συνεχώς διευρύνονται, ενώ επέστησε την προσοχή όλων για τα επόμενα 24ωρα καθώς αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας. Τέλος, εξήρε τις προσπάθειες που κατέβαλλαν οι υπηρεσίες της Π.Ε. Άρτας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στην Άρτα, αλλά κι όσους δίνουν μάχη ενάντια στα προβλήματα στην υπόλοιπη Ήπειρο.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.