Σελίδες

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Κρέσνικ Τσολάκου: Αδιαφάνεια στις συζητήσεις με την Ελλάδα για την εκτροπή του Αώου


Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Κρέσνικ Τσολάκου, κατηγορεί τον νυν υπουργό, Ντιτμίρ Μπουσάτι,  για αδιαφάνεια στις συζητήσεις με το ελληνικό κράτος, όσον αφορά την εκτροπή του Αώου ποταμού.

«Η ελληνική κυβέρνηση –γράφει το αλβανικό δημοσίευμα- δεν έχει δώσει καμία πληροφορία από το 2013,  όταν στην εξουσία ήταν κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα, για την απόφασή της να εγκρίνει το σχέδιο για εκτροπή του ποταμού Αώου στην ελληνική πλευρά και να τον οδηγήσει τη ροή του στη λίμνη των Ιωαννίνων».

Αυτή είναι η δήλωση του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Kreshnik Çollaku, ο οποίος απορρίπτει τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται δημόσια  από τον σύμβουλο της  ελληνικής  κυβέρνησης,  ότι η αλβανική κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για το έργο.

Σε δήλωσή του, χθες, προς την εφημερίδα ‘Shqip’,  δηλώνει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, μόνο δύο εβδομάδες πριν παραδώσει στη νέα κυβέρνηση,  είχε ασχοληθεί με το θέμα αυτό της εκτροπής του Αώου ποταμού.

«Μόλις δύο εβδομάδες είχαμε το χρόνο να ασχοληθούμε με το πρόβλημα αυτό,  γιατί παραδώσαμε (το υπουργείο). Έχω παρακολουθήσει την υπόθεση και δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση από την ελληνική κυβέρνηση για το πρόγραμμά της. 

Απολύτως καμία ανακοίνωση. Ο σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης ισχυρίζεται ότι έχει καταθέσει ένα τέτοιο αίτημα, αλλά δεν είναι αλήθεια, διότι δεν  υπήρξε καμία ένδειξη από την ελληνική κυβέρνηση.

Σε μας ήρθε ως μια πληροφορία, στα μέσα της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου του 2013 και ήρθε ανεπίσημα, όχι μέσω των επίσημων διαύλων της Ελλάδας, ότι υπάρχει μια τέτοια ιδέα για την ανάπτυξη αυτού του σχεδίου.

Απευθυνθήκαμε σε ειδικούς να πληροφορηθούμε τι συμβαίνει. Ζήτησα από την πρεσβεία μας στην Αθήνα να ζητήσει επίσημα πληροφορίες για αυτήν την ιστορία.

Δεν μπορούσαμε να κατανοήσουμε τι γινότανε, αφού όμως ελήφθη μια τέτοια απόφαση από την ελληνική κυβέρνηση , ωστόσο, δεν είχε καταχωρηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της και αυτό ήταν ασυνήθιστο.

Άλλες αποφάσεις που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση, δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, πλήρως, με συνοδευτικά κείμενα . Για την απόφαση αυτή δεν υπήρξε κάποια αναφορά.
Αισθάνθηκα ότι υπήρχε κάτι για να κρυφθεί. Δύο εβδομάδες μετά αφήσαμε το γραφείο και μπήκαν οι άνθρωποι του νέου κόμματος σε αυτά.

Στη συνέχεια, κάθε πληροφορία θα έπρεπε να είχε δοθεί  στη νέα ηγεσία του υπουργείου», είπε ο Τσολάκου.

Ο πρώην υφυπουργός τόνισε ότι επί δύο χρόνια που είναι κυβέρνηση το σοσιαλιστικό κόμμα στην Αλβανία, δεν έκανε καμία σχετική δήλωση για το θέμα και την κατηγόρησε για αδιαφάνεια.

Ο ίδιος θα επισημάνει ότι η απόφαση για την εκτροπή του Αώου θα προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα.

«Η αξιοποίηση του νερού και των υδάτινων πόρων αποτελούν αντικείμενο διεθνούς δικαίου, όπου η Ελλάδα και η Αλβανία, έχουν αναγνωρίσει και έχουν υπογράψει τέτοιες συμφωνίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.