Σελίδες

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Η Κάλυμνος και ο Πειραιάς τίμησαν τους Ήρωες των Ιμίων

Η Κάλυμνος τίμησε τους ήρωες των Ιμίων.


Η Κάλυμνος, σήμερα Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015, με αρχιερατικό μνημόσυνο στον Ι.Ν Αγ. Νικολάου της Πόθιας, τίμησε την μνήμη των 3 ηρώων αξιωματικών του ΠΝ που έχασαν τη ζωή του πριν 19 χρόνια, κατά την εκτέλεση του υπέρτατου καθήκοντος προς την Πατρίδα την νύκτα της 30/31 Ιανουαρίου 1996 στην κρίση των Ιμίων.
Στη Θ. Λειτουργία που προηγήθηκε και την επιμνημόσυνη δέηση που ακολούθησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστάτησε ο μητροπολίτης Παΐσιος.
Παρόντες οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές.
Ο Δήμαρχος Ιωάννης Γαλουζής, οι επικεφαλής των 3 αντιπολιτεύσεων Ι. Μαστροκούκος, Δ.Διακομιχάλης, Γ. Μαύρος και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι.
Ο Υποδιοικητής του 5/42 ΣΕ και αντιπροσωπεία Αξιωματικών, ο Διοικητής τους ΑΤ Καλύμνου, ο αναπληρωτής του Λιμενάρχη Καλύμνου, καθηγητές ,δάσκαλοι, οι σημαίες των σχολείων, πολλοί μαθητές, πρόσκοποι και πολύς κόσμος.

Μετά το πέρας του μνημόσυνου ο φιλόλογος και Δημοτικός Σύμβουλος Ποθητός Μαγκούλιας εκφώνησε ομιλία.
Ο Ποθητός Μαγκούλιας αφού έκανε μία σύντομη εισαγωγή για τη σημασία της ιστορικής μνήμης, αναφέρθηκε διεξοδικά στο ιστορικό της κρίσης των Ιμίων και έκλεισε με αναφορά στους 3 Αξιωματικούς του ΠΝ που έδωσαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του υπέρτατου καθήκοντος προς την Πατρίδα.
Το εκκλησίασμα στη συνέχεια έψαλε τον Εθνικό ύμνο.
Ακολούθησε η μετάβαση στο μνημείο των πεσόντων αξιωματικών μπροστά από το Λιμεναρχείο, όπου εψάλη τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων.
Συγκινητική ήταν η σκηνή με δύο μικρά παιδιά ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές της Καλύμνου, που πλαισίωναν το μνημείο των πεσόντων Αξιωματικών κρατώντας φωτογραφίες των 3 Αξιωματικών του ΠΝ Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού.
Μία εκδήλωση τιμής και μνήμης με την παρουσία πολύ κόσμου που έκλεισε με τη δημοτική Φιλαρμονική να παιανίζει τον Εθνικό ύμνο και το στρατιωτικό άγημα να αποδίδει τις δέουσες τιμές.

(Οι φωτογραφίες είναι από το ΑΛΗΘΕΙΑ FM)

Ο βοσκός των Ιμίων στο μνημόσυνο των τριών πεσόντων Αξιωματικών του ΠΝ



Ο βοσκός των Ιμίων στο μνημόσυνο των 3 πεσόντων Αξιωματικών του ΠΝ.

Ο βοσκός των Ιμίων Αντώνης Βεζυρόπουλος βρέθηκε σήμερα Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015, στο μνημείο των 3 πεσόντων Αξιωματικών του ΠΝ, για να αποδώσει και αυτός τον ελάχιστο φόρο τιμής στα 3 παλικάρια που έδωσαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του υπέρτατου καθήκοντος προς την Πατρίδα τη νύκτα της 30/31 Ιανουαρίου 1996.

Ο Αντώνης Βεζυρόπουλος 87 χρονών σήμερα, είναι ο βοσκός των Ιμίων που επί πολλά χρόνια πριν το 1996 και μέχρι το 2004, διατηρούσε τα κατσίκια του, στις δύο μικρονησίδες τις οποίες επισκεπτόταν ανελλιπώς κάθε εβδομάδα, κουβαλώντας με το μικρό του καΐκι τροφές και νερό.

Είναι ο βοσκός που με την παρουσία του, όλα αυτά τα χρόνια στις δύο μικρές νησίδες, έδινε απάντηση σε όλους αυτούς που αμφισβητούσαν την ελληνική κυριαρχία και σε όλους αυτούς που τα χαρακτηρίζουν ως γκρίζες ζώνες.

kalymnos-news.gr


Επιμνημόσυνη δέηση στον Πειραιά στον ανδριάντα του Παναγιώτη Βλαχάκου


Παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου, του  αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας κ. Θοδωρή Δρίτσα,  του Δημάρχου Πειραιά κ. Ιωάννη Μώραλη, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ, ο Δήμος Πειραιά τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του ήρωα Αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου Π.Ν. που »έπεσε» στο καθήκον κατά την κρίση των Ιμίων, την 31η Ιανουαρίου 1996, μαζί με τους Χριστόδουλο Καραθανάση  και “Εκτορα Γιαλοψό. 
Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στον ανδριάντα του Παναγιώτη Βλαχάκου στην πλατεία Κωνσταντίνου Καραμανλή (πρ. πλατεία Τερψιθέας). Κατάθεση στεφάνων πραγματοποίησαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, των στρατιωτικών αρχών,  αιρετοί, θεσμικοί φορείς και σύλλογοι της πόλης, παρουσία συγγενών του ήρωα και πλήθους κόσμου.
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης στην ομιλία του, τόνισε:
»Κυρίες και Κύριοι,
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη του Πειραιώτη ήρωα Παναγιώτη Βλαχάκου, αλλά και του Χριστόδουλου Καραθανάση και του Έκτορα Γιαλοψού, οι οποίοι «έπεσαν» στο καθήκον τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου 1996 στα Ίμια, βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη τη χώρα.
Η νύχτα των Ιμίων και η θυσία των τριών αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού μας, έχουν μείνει χαραγμένα ανεξίτηλα στη μνήμη όλων των Ελλήνων. Τρία παλικάρια έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενα την πατρίδα και όλους τους Έλληνες. Τρία παλικάρια άφησαν πίσω τους μανάδες, πατεράδες, γυναίκες και παιδιά. Είναι βέβαιο ότι εκείνοι, έκαναν το καθήκον τους απέναντι στην πατρίδα. Όλοι οι Έλληνες, η νέα Δημοτική Αρχή, οι συγγενείς τους και όλοι οι Πειραιώτες, έχουμε το καθήκον απέναντι στις νεότερες γενιές, να διατηρούμε άσβεστη τη θυσία και τη μνήμη τους. Έχουμε καθήκον όλοι μαζί να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες προκειμένου τα παιδιά μας να ζήσουν σε μια καλύτερη κοινωνία, με πίστη σε αξίες και ιδανικά. Για να μην μπορέσει ποτέ κανείς να πει, ότι η θυσία του Παναγιώτη Βλαχάκου, του Χριστόδουλου Καραθανάση και του Έκτορα Γιαλοψού πήγε χαμένη. Ας είναι αιώνια η μνήμη τους».
Ο αδερφός του ήρωα κ. Νίκος Βλαχάκος στην ομιλία του, επεσήμανε:
«Πριν τρεις ημέρες κήδεψε η Πατρίδα μας, με τιμές ηρώων δύο εξαίρετους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας, δύο πιλότους του ελληνικού σμήνους  «topgun». Πριν εννέα χρόνια ο σμηναγός Ηλιάκης έπεσε ηρωικά υπερασπιζόμενος και αυτός τον ελληνικό εναέριο χώρο μας. Άραγε αυτά τα παλικάρια είναι «αντιπαραγωγικά»; Είναι κάποιοι «αντιπαραγωγικοί» δημόσιοι υπάλληλοι όπως ειπώθηκε, όπως αυτοί «οι αντιπαραγωγικοί» ήρωες των Ιμίων; Πόσο αντιπαραγωγικοί μπορεί να είναι αυτοί που δίνουν τη ζωή τους για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας; Δεκαεννέα χρόνια μετά  και τρεις ανήσυχες σκιές – φρουροί, καθρεφτίζουν νυχθημερόν  στα άγια νερά που στέλνει ο γρέγος κι η τραμουντάνα στις αιγαιοπελαγίτικες ακτές. Στα νερά εκείνα που κάποιοι τα ήθελαν να γίνουν γκρίζα και κάποιοι να παραμείνουν καταγάλανα. Σε πείσμα  και των μεν και των δε ο Τάκης,  ο Χριστόδουλος και ο Έκτορας δεν λένε ποτέ ναι. Και δεν θα το «κουνήσουν ρούπι» από εκείνη τη βραχονησίδα.
Δεκαεννέα χρόνια πέρασαν και ακόμη δύο ερωτηματικά πλανώνται αναπάντητα στη σκέψη εκείνης της νύχτας:  Ο τρόπος που έπεσε το ελικόπτερο  και αν άξιζε η θυσία τους. Και για το μεν πρώτο το ξημέρωμα της ίδιας μέρας διατυπώθηκαν ανυπόστατες υποθέσεις περί «vertigo» των πιλότων, θέματα υγείας ανικανότητας και πολλά άλλα που προσβάλλουν τη θυσία των τριών ηρώων που εκτέλεσαν το καθήκον τους προσφέροντας στην Πατρίδα ό, τι πολυτιμότερο είχαν: την ίδια τους τη ζωή.
Ορμώμενος από την πατριωτική σας συνείδηση κύριε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας να αποτίσετε προχθές φόρο τιμής στους τρεις ήρωες αποδεικνύεται τελικά ότι είστε ακόμη ένας πολιτικός άνδρας που έχει μνήμη. Όπως ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, που δεν θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα της 8ης Φεβρουαρίου όταν πήγα να παραλάβω τη σωρό του αδελφού μου στο Αεροδρόμιο της Ελευσίνας, ήταν εκεί και με περίμενε. Μόνος μέσα στη νύχτα χωρίς τον πατέρα μου, αφού δεν ήταν δυνατόν στην ψυχολογική κατάσταση που βρισκόταν, να ήταν κοντά μου.
Σημειολογικά κύριε Υπουργέ  είστε ο πρώτος Υπουργός Εθνικής Άμυνας που τόλμησε μαζί με τους  κυρίους Αρχηγούς του Γενικού Επιτελείου του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας, να πετάξει πάνω από τις  λεγόμενες γκρίζες ζώνες. Πιστεύω κύριε Υπουργέ ότι στη συμπλήρωση των 20 χρόνων, όπως υποσχεθήκατε θα έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα της αλήθειας εκείνης της μελανής νύχτας.
Όταν «έπρεπε να φυσήξει ο αέρας» για να υποσταλεί η ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα του Αιγαίου μας, ο Παναγιώτης, ο Χριστόδουλος, ο Έκτορας,  έκαναν κοντάρι το κορμί τους να την κρατήσουν ψηλά, δείχνοντας το στίγμα της Εθνικής μας  συνείδησης.
Κύριε Δήμαρχε, η οικογένεια μου και εγώ σας ευχαριστούμε που τιμάτε μαζί με όλους τους Πειραιώτες τον ήρωα αδελφό μου.
Πρέπει επιτέλους να ανακτήσουμε την χαμένη αξιοπρέπειά μας, να υπερασπιστούμε την τιμή και την αρετή του λαού μας. Γιατί αρετή,  πίστη Σεβασμιώτατε, και τόλμη θέλει η ελευθερία. Χωρίς αυτά θα είμαστε πάντα  σκλάβοι».
Ακολουθούν δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου και του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας κ. Θοδωρή Δρίτσα μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης.
Πάνος Καμμένος – Υπουργός Εθνικής Άμυνας
»Σήμερα με την πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά στον ανδριάντα του ήρωα Βλαχάκου τιμούμε τους τρεις Έλληνες αξιωματικούς ήρωες που έπεσαν στα Ίμια. Η μνήμη των ηρώων ενώνει το έθνος, ενώνει τους Έλληνες. Είναι αυτές οι επέτειοι που δεν πρέπει ούτε να ξεχνούμε ούτε να απουσιάζουμε». Δηλώσεις του Υ.ΕΘ. Α. Πάνου Καμμένου
Θοδωρής Δρίτσας – Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας
»Ο Πειραιάς, η Ελλάδα όλη τιμά την μνήμη του Παναγιώτη Βλαχάκου, των ηρώων που έπεσαν εκείνο το βράδυ στα Ίμια. Η εθνική κυριαρχία, η εθνική ανεξαρτησία, η ακεραιότητα της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτα αιτήματα, αλλά και καθημερινή διεκδίκηση. Στεκόμαστε με σεβασμό στην μνήμη όσων έπεσαν. Συνεχίζουμε τον αγώνα για μια δημοκρατική Ελλάδα, κυρίαρχη, ελεύθερη, ανεξάρτητη». Δηλώσεις αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας κ. Θοδωρή Δρίτσα 
Στην τελετή παραβρέθηκαν:
Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ι. Τραγάκης. Οι Βουλευτές κα Ε. Σταματάκη, κ. Κ. Κατσαφάδος, κα Στ. Αντωνάκου και κ. Δ. Καμμένος.
Ο πρώην Υπουργός κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, ο πρώην Υφυπουργός κ. Αν. Νεράντζης,  οι πρώην Βουλευτές κ.κ.  Β. Καπερνάρος, Π. Μαντούβαλος.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων- Αιγαίου  κ. Π. Χατζηπέρος.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά  κ. Γ. Δαβάκης.
Οι πρώην Δήμαρχοι Πειραιά κ.κ. Β. Μιχαλολιάκος και Στ. Λογοθέτης.
Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Β. Ταταρόπουλος.
Από τις Ένοπλες Δυνάμεις: ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος κ. Ευ. Αποστολάκης,  ο Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων  Υποναύαρχος κ. Γ. Λεβέντης, ο Διοικητής Ελικοπτέρων Ναυτικού κ. Ανδρέας Βέττος. Ο Υποστράτηγος Πυροσβεστικού Σώματος κ. Β. Φλόκας.  Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικών Υποναύαρχος ε.α. κ. Ν. Αρτεμάκης.
Οι Αντιδήμαρχοι: κα Αθηνά  Γλύκα – Χαρβαλάκου, κ.κ.  Ν. Καρβουνάς, Α. Αργουδέλης. Οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Ν. Καλαμακιώτης και Στ. Βοϊδονικόλας. Η Πρόεδρος της ΚΟ.Δ.Ε.Π κα Κ. Λαουλάκου. Ο Αντιπρόεδρος της ΔΗΡΑΠ κ. Στ. Μπρατσόλης.  Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι  κ. Α. Τζεφεράκος, κα Ευ. Σαρρή, κ. Γ. Βοϊδονικόλας.  Οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων «Ελληνική  Αυγή για τον Πειραιά» κ.Η.Κατσαφάδος και «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση «Πειραιάς Όλοι Μαζί» κ. Αντ. Καλογερόγιαννης. Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων.
Ο Υποδιοικητής του νοσοκομείου «Μεταξά» κ. Χ. Καμπούρης. Ο Γ.Γ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ. Μ. Αγρανιώτης. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ» κ. Στ.  Μπαζάκος.  Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» κ. Θ. Τσόντος. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πειραιά κ. Χ. Δημόπουλος. Η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Πειραιά κα Α. Καψοκόλη. Η Πρόεδρος του Μορφωτικού Φυσιολατρικού Συλλόγου Πειραιά «Ο ΦΟΙΒΟΣ» κα Δ. Γκλεζάκου κ.α.
Στη σεμνή τελετή παιάνισε η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.