Σελίδες

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Σε όλη την Βόρειο Ήπειρο τιμήθηκε η ημέρα των Τριών Ιεραρχών - η ημέρα των Ελληνικών Γραμμάτων

Σ’ όλη την Βόρειο Ήπειρο υπενθυμίστηκε η μέρα των Τριών Ιεραρχών ή η μέρα των Ελληνικών Γραμμάτων

Έγινε, πλέον, παράδοση  ώστε η 30η  Ιανουαρίου,  μέρα των Τριών Ιεραρχών, να γιορτάζεται και ως  μέρα των Ελληνικών Γραμμάτων  σ’ όλη την Βόρεια Ήπειρο.
Γιόρταζαν οι παππούδες και πατεράδες μας την γιορτή του Μεγάλου Βασίλειου, του Γρηγορίου του Θεολόγου, του Ιωάννη του Χρυσοστόμου και την 30η  Ιανουαρίου ως κοινή τους γιορτή, αλλά μόνον τόσο, ως μέρα των Τριών Ιεραρχών.

Χρειάστηκε, ακόμα και μετά την πτώση της δικτατορίας, μια μεγάλη προσπάθεια ώστε να πέσει το ταμπού και η αντίληψη πως γιορτή των γραμμάτων είναι η 7η  Μαρτίου. Μια γιορτή που στο δικτατορικό σύστημα, και εν συνεχεία στις μέρες μας, της δόθηκε ιδιαίτερη σημασία συνταυτίζοντάς την με την γιορτή του δάσκαλου, για να υπενθυμίσουν την λειτουργία του πρώτου αλβανικού σχολείου, που άνοιξε στην Κορυτσά του 1878.

Άρχισαν  δειλά-δειλά και μετά οργανωμένα, ώστε στα σχολεία του βορειοηπειρωτικού χώρου να επισκιάζεται η πρώτη και να δίνεται μεγάλη έμφαση στην γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων, την δική μας γιορτή, γιορτή που είναι συνδεδεμένη με τους Τρεις κορυφαίους Ιεράρχες που τόσα πολλά δίδαξαν και έδωσαν για το ελληνικό Έθνος, τη Γλώσσα και τα Γράμματα.

Η μέρα των Γραμμάτων γιορτάστηκε σε όλο το βορειοηπειρωτικό χώρο, στην Κορυτσά, τη Χιμάρα, το Αργυρόκαστρο και τους Αγίους Σαράντα.
Με την παρουσία του Γενικού Προξένου Κορυτσάς κ. Ιωάννη Πεδιώτη, του Γ. Πρόεδρου της Ομόνοιας κ. Λεωνίδα Παπά κι άλλων παραγόντων και την έντονη παρουσία των μαθητών του σχολείου «ΟΜΗΡΟΣ» γιορτάστηκε η μέρα των Γραμμάτων στην όμορφη Κορυτσά.
Με την μέριμνα της Ιεράς Μητρόπολης Αργυροκάστρου, για την ημέρα αυτή, έγιναν εκδηλώσεις στην Ιερά Μητρόπολη  και στο σχολείο «Τίμιος Σταυρός».

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο τομέας παιδείας Ιεράς Μητρόπολης, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού «Αγίου Χαραλάμπους» των Αγίων Σαράντα, με την παρουσία όλων των ιερέων και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητρίου, πολλών  εκπαιδευτικών από όλα τα σχολεία της περιοχής, διανοουμένων και μαθητών υπενθυμίσθηκε η μέρα των Γραμμάτων.  Επίσημος προσκεκλημένος ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιος Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Ιωάννης Καραμήτρος, ο οποίος μίλησε για το ρόλο και την δράση των Τριών Ιεραρχών και την καθιέρωση ως Μέρα των Γραμμάτων. Οι μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου «Απόστολος Παύλος» του Μεσοποτάμου, έδωσαν ένα πλούσιο πρόγραμμα αφιερωμένο στους Ιεράρχες  του Πνεύματος, της Σοφίας και της Προσφοράς.

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων της Ελλάδος απένειμε δέκα βραβεία παγκοσμίως για βίντεο μικρού μήκους αφιερωμένα στην Ελλάδα, όπου το 2ο, 3ο  και 4ο απονεμήθηκε στο Επαγγελματικό Λύκειο «Απόστολος Παύλος» του Μεσοποτάμου για τα βίντεο: «Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα», «Καλημέρα Ελλάδα», «Η Ελλάδα κι εγώ».
Στο Αλύκο, με πρωτοβουλία του πατήρ Χρήστου, εφημέριος της εκκλησίας των Τεσσαράκοντα Μαρτύρων  και του τέως Έπαρχου Βασίλη Ιωάννου, υπενθυμίστηκε η μέρα των γραμμάτων, κάνοντας μια αναφορά στην παιδεία του Αλύκου στο διάβα των αιώνων, με κύριους ομιλητές τον  Βασίλη Ιωάννου και  Γιώργο Χαρίση.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)


Σημείωση ΣΦΕΒΑ: Εύγε στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές της Β. Ηπείρου! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.