Η λαϊκή εξέγερση που είχε ξεκινήσει λίγες ημέρες νωρίτερα στην Τιμισοάρα έμελλε να βάλει με τον πλέον αιματηρό τρόπο «τίτλους τέλους» στην δικτατορία του Νικολάε Τσαουσέσκου στην Ρουμανία.
Πριν από 25 χρόνια, στις 22 Δεκεμβρίου 1989, ανατράπηκε η βίαιη κομμουνιστική δικτατορία του Νικολάε Τσαουσέσκου στη Ρουμανία. Η λαϊκή εξέγερση που ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου 1989 στην Τιμισοάρα έμελλε να βάλει με τον πλέον αιματηρό τρόπο «τίτλους τέλους» σε ένα από τα τελευταία κομμουνιστικά καθεστώτα του πρώην ανατολικού μπλοκ. Η εξουσία του τελευταίου ρουμάνου δικτάτορα ήταν βασισμένη στον παραλυτικό φόβο που προκαλούσε στους πολίτες. Στη χώρα επικρατούσαν συνθήκες πείνας και η επιτήρηση για πιθανές αντικαθεστωτικές ενέργειες ήταν ασφυκτική.
Σπινθήρας για το ξέσπασμα της εξέγερσης αποτέλεσε η απόφαση των αρχών να μεταθέσουν τον προτεστάντη ιερέα Λάζλο Τόκες, γνωστό επικριτή του Τσαουσέσκου. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν τότε στην πλατεία όπου βρίσκεται η Όπερα της Τιμισοάρα, μπροστά στον καθεδρικό ναό. Στις 17 Δεκεμβρίου «έπεσαν» οι πρώτοι πυροβολισμοί των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον του πλήθους, όπως λέει στη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) η 25χρονη Μαργκαρέτα: «Οι γονείς μου μού είπαν τι συνέβη πριν από 25 χρόνια σε αυτήν την πλατεία, μπροστά στον καθεδρικό ναό. Κάποιος είχε κλειδώσει τις πόρτες. Εκεί βρίσκονταν διαδηλωτές κατά του καθεστώτος Τσαουσέσκου, αρκετοί με τα παιδιά τους. Τότε ήρθαν οι δυνάμεις ασφαλείας και πυροβόλησαν θανάσιμα αρκετούς διαδηλωτές, ανάμεσά τους παιδιά και νέους».
Σπινθήρας για το ξέσπασμα της εξέγερσης αποτέλεσε η απόφαση των αρχών να μεταθέσουν τον προτεστάντη ιερέα Λάζλο Τόκες, γνωστό επικριτή του Τσαουσέσκου. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν τότε στην πλατεία όπου βρίσκεται η Όπερα της Τιμισοάρα, μπροστά στον καθεδρικό ναό. Στις 17 Δεκεμβρίου «έπεσαν» οι πρώτοι πυροβολισμοί των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον του πλήθους, όπως λέει στη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) η 25χρονη Μαργκαρέτα: «Οι γονείς μου μού είπαν τι συνέβη πριν από 25 χρόνια σε αυτήν την πλατεία, μπροστά στον καθεδρικό ναό. Κάποιος είχε κλειδώσει τις πόρτες. Εκεί βρίσκονταν διαδηλωτές κατά του καθεστώτος Τσαουσέσκου, αρκετοί με τα παιδιά τους. Τότε ήρθαν οι δυνάμεις ασφαλείας και πυροβόλησαν θανάσιμα αρκετούς διαδηλωτές, ανάμεσά τους παιδιά και νέους».
Συνοπτική καταδίκη και εκτέλεση
Τις ημέρες που ακολούθησαν η εξέγερση εξαπλώθηκε αστραπιαία σε όλη τη χώρα, φτάνοντας μέχρι το Βουκουρέστι. Τα αιματηρά γεγονότα οδήγησαν στη βίαιη ανατροπή του Τσαουσέσκου στις 22 Δεκεμβρίου, καθώς και ο στρατός είχε πάρει το μέρος των εξεγερθέντων. Τρεις μέρες μετά, ανήμερα των Χριστουγέννων, ο ρουμάνος δικτάτορας και η σύζυγός του Έλενα καταδικάστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες σε θάνατο και εκτελέστηκαν.
25 χρόνια μετά η Ρουμανία προσπαθεί να αφήσει πίσω της το σκοτεινό κεφάλαιο της δικτατορίας Τσαουσέσκου. Από το 2007 μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, η χώρα επιχειρεί να κάνει τα απαραίτητα βήματα σύγκλισης με την ΕΕ και τους θεσμούς της. Σε αυτήν την προσπάθεια υπόσχεται να συμβάλει καθοριστικά και ο νέος πρόεδρος της χώρας Κλάους Γιοχάνις. Με κεντρικό σύνθημα να καταπολεμήσει τη διαφθορά που σοβεί στη χώρα, ο γερμανικής καταγωγής 55χρονος πολιτικός ορκίστηκε χθες Κυριακή αναλαμβάνοντας επίσημα τα νέα του καθήκοντα.
Ο δήμιος του Τσαουσέσκου θυμάται: Τον εκτέλεσα με 29 σφαίρες
Δεν έχει πει ακόμα στην 9χρονη κόρη του Andria πως είναι εκείνος που τους σκότωσε, βάζοντας τέλος σε ένα βάναυσο καθεστώς.
"Δεν έχω καθόλου τύψεις. Είμαι σίγουρος πως οι σφαίρες μου τους σκότωσαν. Δεν είναι κάτι για να υπηρεφανεύομαι, αλλά αυτό συνέβη".
Ο Τσαουσέσκου είχε προσωπικά διατάξει τα στρατεύματα να ανοίξουν πυρ κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 1.100 διαδηλωτές μέσα σε 3 εβδομάδες από την επανάσταση του Δεκεμβρίου για την ανατροπή του.
Φοβούμενος για τη ζωή του, εγκατέλειψε μαζί με τη γυναίκα του το Βουκουρέστι με ελικόπτερο στις 22 Δεκεμβρίου.
Αναγκάστηκαν να προσγειωθούν στην πόλη Targoviste. Τρεις ημέρες αργότερα, ο Ionel Boeru συμμετείχε στη μυστική δίκη των Τσαουσέσκου.
"Ήμουν στην αίθουσα και είχα εντολές να τους εκτελέσω σε περίπτωση που υπήρχε οποιαδήποτε απόπειρα διάσωσής τους. Είχα το όπλο στον θώρακά μου. Τους παρακολουθούσα κάθε στιγμή. Άκουσα τις συζητήσεις και την απόφαση των δικαστών.
Ο Τσαουσέσκου είπε στη γυναίκα του πως πίστευε ότι θα αθωωθεί. Μιλούσαν πολύ σιγά. Συχνά της άγγιζε το πόδι για να την καθησυχάσει. Οι δικαστές επέστρεψαν και είπαν πως είναι ένοχοι. "Θανατική ποινή". Είπαν μόνο αυτό και έφυγαν.
Η ποινή έπρεπε να πραγματοποιηθεί άμεσα. Υπήρχαν μόνο τρεις από εμάς στην αίθουσα.
Ο Τσαουσέσκου είπε ότι προδόθηκε από τους στρατηγούς του. Θυμάμαι να τον ρωτούν που είναι οι λογαριασμοί του, που φυλούσε τα χρήματά του. Ο ίδιος είπε ότι δεν είχε.
Περιέργως, ένας συνταγματάρχης του έφερε ινσουλίνη επειδή ήταν διαβητικός. Παράξενο από τη στιγμή που επρόκειτο να εκτελεστεί.
Διατάχθηκα να τους πάρω χωριστά και να τους εκτελέσω. Μου ζήτησαν να πεθάνουν μαζί και το αίτημά τους έγινε δεκτό.
Τρεις στρατιώτες τους έδεσαν τα χέρια πίσω από την πλάτη. Μαζί με έναν άλλο πήραμε τον Τσαουσέσκου και δύο άλλοι πήραν τη γυναίκα του.
Πήγαμε έξω πρώτα με τον Τσαουσέσκου και πηγαίναμε στον χώρο της εκτέλεσης. Στα μισά της διαδρομής σταμάτησε και άρχισε να τραγουδά την πρώτη στροφή του Internationale.
Μετά φώναξε "Ζήτω η Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ρουμανίας, ελεύθερη και ανεξάρτητη".
Πίσω μου άκουσα έναν στρατιώτη να φωνάζει στη γυναίκα του Τσαουσέσκου και εκείνη να του λέει "Π%&#@νας γιε".
Τον πήγα στον τοίχο. Γυρίσαμε και κάναμε έξι βήματα. Παρατηρήσαμε πως ένας στρατιώτης είχε μείνει πίσω, δίπλα στον Τσαουσέσκου.
Δεν φαίνεται να είχε καταλάβει τι επρόκειτο να συμβεί. Γρήγορα όμως έφυγε από εκεί. Ήθελα να είμαι σίγουρος πως είχε σφαίρες και έτσι έλεγξα το όπλο μου.
Βεβαιώθηκα. Είχα 29 σφαίρες. Υπενθύμισα στους άλλους να βάλουν τα όπλα τους στο αυτόματο όταν έδωσα την εντολή να ρίξουν.
Έριξα τις 3 πρώτες σφαίρες. Ο Τσαουσέσκου έπεσε στα γόνατα. Οι πρώτες σφαίρες πήγαν στα πόδια του και όπως ανέβασα το όπλο οι υπόλοιπες τον έπληξαν στο πάνω μέρος του σώματός του. Έριξα την επόμενη σφαίρα στη γυναίκα του. Έπεσε στα αριστερά. Ένας από τους άλλους ξέχασε να βάλει το όπλο στο αυτόματο και έριχνε απλές βολές.
Άλλος δεν πυροβόλησε μέχρι ότου ήταν ήδη στο έδαφος. Είμαι σίγουρος πως οι δικές μου σφαίρες σκότωσαν και τους δύο.
Ενώ είχαν πέσει νεκροί, άκουσα πυροβολισμούς από άλλους στρατιώτες που στέκονταν κοντά στο σημείο. Φοβήθηκα ότι θα ήμουν ο επόμενος που θα πυροβολήσουν.
Έστρεψα το όπλο μου στον αέρα και φώναξα: "Αυτό είναι για τους συναδέλφους μου στο Βουκουρέστι και όλους εκείνους στην Timisoara".
Το είπα από φόβο και σοκ".
Προς τεράστια ανακούφισή του, απλά έριχναν στα πτώματα των Τσαουσέσκου. Τα πτώματά τους τοποθετήθηκαν σε σακούλες και μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο.
Επειδή υπήρχε ελάχιστος χώρος, ένας στρατιώτης έπρεπε να καθίσει επάνω στα πτώματα καθώς πετούσαν πίσω στο Βουκουρέστι. Αίμα από τα πτώματά τους λέρωσαν τη στολή του.
Τελικά παρέδωσαν τα πτώματα σε άλλους στρατιώτες και επέστρεψαν στη βάση τους.
"Υποτίθεται ότι έπρεπε να είναι μυστικό, αλλά όταν επιστρέψαμε στη βάση όλοι ήξεραν τι είχε συμβεί. Ήταν Χριστούγεννα και μας επέτρεψαν να πιούμε ένα ποτό. Μου έδωσαν ένα μπουκάλι κονιάκ. Το ήπια σχεδόν μονορούφι και πήγα στο κρεβάτι. Κοιμήθηκα για 2 - 3 ώρες και ξύπνησα για το δείπνο. Δεν ήταν πολύ ευχάριστη η ατμόσφαιρα και ήπιαμε βότκα που συνήθως απαγορευόταν".
Οι φωτογραφίες και το βίντεο από την εκτέλεση των Τσαουσέσκου προκάλεσε αίσθηση σε όλο τον κόσμο εκείνα τα Χριστούγεννα.
O Boeru έφυγε από τον στρατό το 2002 και ζει σε μια μικρή πόλη 40 μίλια από το Βουκουρέστι. Απέκτησε δύο κόρες (Ilona, 31, Maria, 29) από τον πρώτο του γάμο που διαλύθηκε μετά την εκτέλεση.
"Η πρώτη μου σύζυγος δεν συμφώνησε ποτέ με αυτό που συνέβη. Φοβόταν ότι θα υπάρξει εκδίκηση. Ήταν ένας σημαντικός λόγος για τον χωρισμό μας.
Παντρεύτηκα και πάλι, αλλά η 9χρονη κόρη μου δεν ξέρει τίποτα για αυτό. Θα μπορέσει να το μάθει κάποια στιγμή. Η γυναίκα μου είναι φοβισμένη για το πώς θα αντιδράσει".
Πηγή: Mirror
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.