Σελίδες

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Ανταποκρίσεις και εντυπώσεις από την τελευταία συνδιάσκεψη της Ομόνοιας

Τίποτα θετικό δεν προέκυψε από την 9η Γενική Συνδιάσκεψη της "Ομόνοιας"
Γράφει ο  ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ*
Η Γενική Συνδιάσκεψη της «Ομόνοιας» είναι ένας σταθμός  στην όλη πορεία της οργάνωσης. Γίνεται ο απολογισμός της διετίας ή τριετίας, αναλογίζονται οι ευθύνες, εκλέγονται τα διοικητικά και πειθαρχικά όργανά της. Ως τέτοια όλη η περίοδος από την ημερομηνία της έναρξης των διαδικασιών  και μέχρι το στεφάνωμά της, είναι μια περίοδος  έντασης,  δουλειάς, σοβαρότητας και υπευθυνότητας.  
Πιστεύαμε πως, στα σημερινά δεδομένα, μια οργανωμένη Εθνική Μειονότητα είναι προς όφελος της ίδιας, του κράτους που ζει και του έθνους που ανήκει.  Και οργανωμένη θα την κάνει μια καλή, δυνατή, ενιαία και ενωμένη Ομόνοια. Μια οργάνωση με μια ηγεσία, αντάξια διαλόγου, που να προκύπτει από μια  συναινετική Γενική Συνδιάσκεψη. Μια ηγεσία που θα μπορεί να επικοινωνεί με τον εαυτό της, με την κοινότητά της, με το κράτος που ζει, με το έθνος της. Θα ’χει και λόγο ν’ ακούγεται.
Και για να γίνουν αυτά χρειάζονταν, στις σημερινές συγκυρίες, όσο ποτέ άλλοτε, να γίνονταν όλες οι προσπάθειες για μια νέα, ενιαία οργάνωση του Βορειοηπειρωτικού ελληνισμού. Μια νέα, ανανεωμένη Ομόνοια. Τι συνέβη στην πραγματικότητα; Όχι μόνον που δεν ακολούθησαν  το δίδαγμα αυτό, αλλά με τις πράξεις, τις μέθοδες και τα συμφέροντα, ακολουθήθηκε ο δρόμος της καταστροφής, της ύφεσης, του νιχιλισμού.
Με την συμμετοχή δέκα ατόμων σε μεγάλες κοινότητες και κανενός σε άλλες, καθορίστηκαν οι νέοι πρόεδροι των τοπικών οργανώσεων, όπως καθορίστηκαν και οι εκλέκτορες και οι ίδιοι οι πρόεδροι των παραρτημάτων της Ομόνοιας. 
Τριάντα άτομα ήταν στην Συνδιάσκεψη του παραρτήματος των Αγ. Σαράντα.  Στο πόδι η λογοδοσία, στο πόδι και οι άλλες  διαδικασίες. Ένας και ορισμένος ήταν ο υποψήφιος. Μυστικά, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, λες και συνεδρίαζαν οι μυστικές υπηρεσίες.
Το ίδιο κλίμα και στην Γενική Συνδιάσκεψη.  Καθορίστηκαν οι «καλοδεχούμενοι», οι «δικοί μας» εκλέκτορες, αφήνοντας στην λησμονιά και στο περιθώριο ικανά στελέχη, πρωτεργάτες, ιδρυτές, αυτούς που φυλακίστηκαν για την οργάνωση, πράγμα που όργισε ανθρώπους που πραγματικά πονούν γι’ αυτόν τον τόπο και κόσμο, που θέλουν μια Ομόνοια όλων, μια Ομόνοια δυνατή, μια Ομόνοια με δράση.  

Πέντε ήταν οι υποψήφιοι για την θέση του Προέδρου, δύο από τους οποίους συμπλήρωναν τις προϋποθέσεις, όχι όμως αρεστοί στον, πολλαπλά επιβαρυμένο με  καθήκοντα, Πρόεδρο, που το τελευταίο διάστημα βρήκε την «χρυσή τομή». Έπεισε τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο του Παραρτήματος Αγ. Σαράντα να θέσει υποψηφιότητα για Γ. Πρόεδρος. Και όχι μόνον, αλλά περνά το μήνυμα του κατάλληλου Πρόεδρου και όλοι πρέπει να τον ψηφίσουν.  Μόνον έτσι θα έχει έναν πρόεδρο έμπιστο δικό του.
Η μοναδική που τα είπε έξω από τα δόντια ήταν η Πρόεδρος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Ελένη Δήμου, πράγμα που προκάλεσε πονοκέφαλο σε αυτούς που τα θέλουν όλα μέλι γάλα και  «ότι λέει ο Αρχηγός» και προσπάθησαν να την διακόψουν μερικές φορές.
Οι δύο νυν έπαρχοι τράβηξαν την υποψηφιότητα (και καλά έκαμαν) και η μάχη ανάμεσα στους άλλους τρεις οδήγησε σε δεύτερο γύρο τους: Λεωνίδα Παπά με 148 ψήφους και Βασίλη Κάγιο με 151, μια ψηφοφορία που θα ολοκληρωθεί στις 11 Ιανουαρίου 2015 στη Δερβιτσιάνη! (Ποιοι θα έχουν το δικαίωμα ψήφου ή θα διοριστεί και θα γίνουν μηχανικά οι εκλογές; Φανταστείτε την σοβαρότητα της Συνδιάσκεψης.)

Η Γενική Συνδιάσκεψη της Ομόνοιας, εκτός από τα πολύ καλά μηνύματα του Γ. Προξένου στο Αργυρόκαστρο Νικόλαου Κοτροκόη και του βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Γκιουλέκα,  δεν έφερε κάτι το θετικό. Οι όλες διαδικασίες, ο τρόπος οργάνωσης, οι τρόποι ανάδειξης και η αντικατάσταση του «εκλέγω» με το «διορίζω», μόνον άνοδο δεν έφεραν. Μόνον ενότητα δεν έφεραν. Γιατί η  ενότητα δεν επιτυγχάνεται  με τέτοιους τρόπους.  Δημιουργείται πάνω σε αρχές, στόχους, θεσμούς, οργανωτικές δημοκρατικές λειτουργικές δομές. Πάνω σ’ αυτές τις ράγες -γραμμές- μπορεί να οικοδομηθεί, να χτισθεί υγιής ενότητα.
* Ο κ. Βαγγέλης Παπαχρήστος δημοσιογράφος και συγγραφέας, ήταν ιδρυτικό και ηγετικό μέλος της ελληνικής οργάνωσης «Ομόνοια», ενώ υπήρξε ένα από τα πέντε στελέχη της που φυλακίστηκαν το 1994 από το καθεστώς Μπερίσα εξαιτίας της πατριωτικής του δράσης για την δυναμική διεκδίκηση των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών.
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 

Δίκτυο Βορειοηπειρωτών: Μπολάνος εναντίον Ντούλε πίσω από το Παππάς εναντίον Κάγιου
Σε μια αναμέτρηση ισχύς πέρασε η εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα σε Μπολλάνο VS Ντούλε , με τους δυο εκλεκτούς τους Μπολλάνου-Λεωνίδας Παππάς, Ντούλε-Βασίλης Κάγιος, και με τον Άλκη Πούλη ξέμπαρκο στην άκρη ..να μέτρα τις δυνάμεις του...
Το μεγάλο και αναμενόμενο γεγονός της 9ης Γενικής Συνδιάσκεψης της Δ.Ε.Ε.ΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑ -για τους Βορειοηπειρώτες- το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου δεν ανέδειξε <<νικητή>>.
Από όλα είχε η 9η Συνδιάσκεψη της Ομόνοιας , γκρίνιες, γέλια,κροκοδείλια δάκρυα, φαρισαίους,γραμματείς και ιουδες πλαισιώνοντας τις ‘’ ενάρετες εκλογές’’ .
Την Συνδιάσκεψη συντόνισε η γραμμ.του Παραρτήματος Αγίων Σαράντα ,υποδέχοντας τους 500 Βορειοηπειρώτες που παρέστησαν στην αίθουσα. Στην συνέχεια διαβάστηκε το μήνυμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του π. πρόεδρου της ΟΜΌΝΟΙΑΣ Γιώργου Λαμποβιτιάδη .Το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΟΜΌΝΟΙΑΣ Βασίλης Μπολλάνος ο οποίος τόνισε τα λάθη και την ανυπαρξία του όλα αυτά τα χρόνια όπου και βρίσκεται στα ηνία της ΟΜΌΝΟΙΑΣ.
Ακολούθησαν αρκετές ομιλίες όπως του Γενικού Πρόξενου στο Αργυρόκαστρο Νικου Κοτροκόη, του βουλευτή της Ν.Δ στην Ά Θεσσαλονίκης Κώστα Γκιουλέκα.Ο Πρόξενος ,διάβασε τις επιστολές των , πρόεδρου της δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια,υπουργού εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου και του υφυπουργού εξωτερικών Κυριάκου Γεροντόπουλου , οι οποίοι και εξέφρασαν τη στήριξη και την αγάπη τους για τον Ελληνισμό της Αλβανίας (!).Διαβάστηκε επίσης εκ μέρους του βουλευτή του Σύριζα Κώστα Μπάρκα μήνυμα ενότητας και στήριξης προς την ΕΕΜ.
Έκλεισε τους χαιρετισμούς ο Βαγγέλης Ντούλες, πρόεδρος του ΚΕΑΔ, ο οποίος ευχαρίστησε τον κόσμο που βρέθηκε στους Αγίους Σαράντα για την συνδιάσκεψη, τόνισε τα λάθη του ΚΕΑΔ – ΟΜΟΝΟΙΑΣ αυτά τα χρόνια, αλλά έδωσε και μήνυμα ομόνοιας , στηρίζοντας (όλους) τους υποψήφιους.
Οι ομιλίες συνεχίστηκαν με τον Φρέντυ Μπελέρη, προέδρου ΟΜΟΝΟΙΑΣ Χιμάρας, του Γιάννη Μπάμπη υφυπουργού Γεωργίας της Αλβανίας του ΚΕΑΔ .
Την αποχώρηση τους (επιφύλασσαν) οι δυο έπαρχοι Ηρώδης Νταλιάνης και Χρήστος Καίσης δίνοντας τόπο στα (ατίθασα) νιάτα ,μάλιστα ο έπαρχος Αλύκου δήλωσε ανοιχτά την στήριξη του στον υποψήφιο Βασίλη Κάγιο ,ενώ ο έπαρχος Λιβαδειάς φειδωλός στις δηλώσεις του και στην φιλιά του με τον Λεωνίδα Παππά δεν εκ φερε γνώμη... Το λόγο πήρε ο υποψήφιος Αλκης Πούλης ο οποίος μίλησε χωρίς υπεκφυγές ενάντια στον Βαγγελη Ντούλε καθώς και την αρνητική στάση απέναντι του, διακόπτοντας , τον, βίαιος, λόγω του ότι υπερέβη το χρόνο κάτι το οποίο βέβαια δεν συνέβη με τον άλλο υποψήφιο Λεωνίδα Παππά ο οποίος μίλησε σχεδόν τον διπλάσιο χρόνο..(!)
Ακολούθησε η ομιλία της Ελένης Δήμου προέδρου Ν.Βορειοηπειρωτών (εξαπολύοντας πυρά κατά Ντούλε για μαγειρεμένες εκλογές και κατά τα λεγόμενα των συνυπαρχόντων κάπου χάνοντας και την μπάλα) υποστηριζόμενη ανοικτά τον εκλεκτό της, Λεωνίδα Παππά . Στην συνέχεια την σκυτάλη πήρε ο δημοσιογράφος Βασίλης Ιατρού όπου δήλωσε πως όταν μετέβη στα Τίρανα για να ζητήσει κάτι για την εφημερίδα του σε Βορειοηπειρώτη βουλευτή, αυτός του το αρνήθηκε, και απολογήθηκε λέγοντας πως περιορίζει τις κινήσεις του η Νεολαία Βορειοηπειρωτών. Μέσα στις φωνές, ρωτήθηκε ποιος ήταν ο βουλευτής και είπε ανοιχτά από το βήμα πως αυτός ήταν ο Σπύρος Ξέρας.
Το κλίμα είχε ηλέκτριση , με τον Βασίλη Μπολάνο να προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα χάνοντας τον έλεγχο...πάνω από δέκα λεπτά..
Σύμφωνα με τα πηγαδάκια των ψηφοφόρων υπήρχαν τρία στρατόπεδα και τα καταθέτουμε 1. Λεωνίδας Παππάς: Βασιλης Μπολλάνος πρόεδρος ΟΜΟΝΟΙΑΣ ,Πρόξενος Νικος Κοτροκόης ,Κώστας Γκιουλέκας,έπαρχος ΛιβαδειάςΗρώδης Νταλιάνης , Νεολαία Βορειοηπειρωτών , αντιΝτουλικοί κ.α 2. Βασίλης Κάγιος : Βαγγέλης Ντούλες,Αντιπρόεδρος της Ομόνοιας Γιώργος Τζουμάκας ,έπαρχος Αλύκου -Χρήστος Καίσης κ.α 3. Άλκης Πούλης : 10 φίλοι και 60 ‘’ρομαντικοί’’ (όπως δήλωσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο fc ,διαψεύδοντας συνάμα τα περί συνεργασίας του με τον υποψ. Λεωνίδα Παππά).
Παρά την πολύωρη καθυστέρηση της ψηφοφορίας ο κόσμος ψήφισε και ανέδειξε νικητές και ηττημένους :
Άλκης Πούλης 67 Λεωνίδας Παππάς 148 Βασίλης Κάγιος 152
H νίκη του Βασίλη Κάγιου είναι οριακή και αναμένεται 2ος γύρος ο οποίος σύμφωνα με την ανακοίνωση του Προέδρου Βασίλη Μπολλάνου,θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιανουαρίου ώρα 13:00 μετά την γιορτή για τα 24 χρόνια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στους Αγίους Σαράντα.
Η πατρίδα είναι μια σκάλα που δεν μπορείς να την σηκώσεις με τα χέρια στις τσέπες και με κηλίδες στα χέρια , αλλά με το βλέμμα και το κεφάλι ψηλά..προς τον Αετό της Βορείου Ηπείρου , την ΜΟΝΑΔΙΚΉ μας ,πατρίδα .Θεμιτό και δίκαιο θα είναι εκείνοι που ψηφίζουν 11 Ιανουαρίου, να ψηφίσουν ευσυνείδητα και όχι κατά παραγγελία και εχθρικά ,θάβοντας την πατρίδα μας για δεύτερη φορά !!!
Π. Γκίνος

Διευκρίνηση: Το γεγονός ότι αναρτήσαμε τα συγκεκριμένα άρθρα - ανταποκρίσεις δεν συνεπάγεται ότι συμμεριζόμαστε απόλυτα και τις εκτιμήσεις των συντακτών. Σίγουρα όμως μεταφέρουν σε μεγάλο βαθμό το κλίμα που επικρατούσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.