Σελίδες

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Έτοιμος να σκίσει πολλά καλτσόν ο σύντροφος Ντούλε!

Ο πρόεδρος   του Κόμματος  της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – ΚΕΑΔ (PBDNJ), Βαγγέλης Ντούλες, επέκρινε την Κυριακή 30 Νοεμβρίου την κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στις αυτοδιοικητικές ενότητες στη χώρα, γιατί σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκονται σε αντίθεση με τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων στην Αλβανία.

Σύμφωνα με την αλβανική ‘Σέκουλι’, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο  όγδοο συνέδριο  της Ομόνοιας στο Αργυρόκαστρο, ο Ντούλες, δήλωσε ότι η κυβέρνηση τίθεται σε κίνδυνο εξαιτίας των πελατειακών της σχέσεων (σημ. ΕΛΑ: τι λέει η ρήση για το σχοινί και το σπίτι του κρεμασμένου;).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΚΕΑΔ, η κυβερνητική πολιτική έχει αποτύχει στον τομέα των μειονοτήτων, κάνοντας βήματα προς τα πίσω, όσον αφορά τα δικαιώματά τους στη χώρα. Απέρριψε την διοικητική –εδαφική μεταρρύθμιση, καθώς και πολλές άλλες μεταρρυθμίσεις που δείχνουν απροθυμία και –σύμφωνα με τον ίδιο- γίνονται βήματα προς το παρελθόν, όσον αφορά τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων στη χώρα.

Ο Βαγγέλης Ντούλες επεσήμανε ότι «δεν ήταν αυτό το όραμα που μας είχε ενώσει, ιδιαίτερα με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Αντίθετα!  
 Είχαμε ένα κοινό όραμα για το κράτος δικαίου, το σεβασμό των δικαιωμάτων του κάθε πολίτη και γενικότερα τον σεβασμό στα δικαιώματα των μειονοτήτων», είπε ο Ντούλε.

Ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης που προωθείται από την αλβανική κυβέρνηση θα διαμελίσει τις εθνικές μειονότητες στην Αλβανία και, πιθανόν, αυτός είναι ο λόγος  της μεταρρύθμισης στην αυτοδιοίκηση.

Ερωτήσεις Ντούλε για τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας

«Ο ισχυρισμός του επικεφαλής του Κόμματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- ΚΕΑΔ- PBDNJ, Βαγγέλης Ντούλες, σύμφωνα με ερώτηση που απηύθυνε στο αλβανικό κοινοβούλιο,  για την μην τήρηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, χθες, απάντησε σε αυτά τα ερωτήματα, γράφει η ‘gazeta Shqip’.

Ο επικεφαλής του ΚΕΑΔ, εξέφρασε την ανησυχία της ελληνικής μειονότητας, σε σχέση με την χωροταξική μεταρρύθμιση (Ενώσεις κοινοτήτων και Δήμων) και ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο ζήτημα της Χιμάρας που θεώρησε ότι «σε αυτόν τον Δήμο δεν υπάρχουν περιθώρια πολιτικής κερδοσκοπίας, αφού η παρουσία  της ελληνικής εθνικής μειονότητας είναι σημαντική και παραδοσιακή».

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα στην απάντησή του δήλωσε ότι η Χιμάρα ‘ δεν είναι μειονοτική’ και τόνισε ότι γίνεται κατάχρηση του όρου στην περιοχή αυτή. 
Επεσήμανε ότι αντιμετωπίζεται όπως οι άλλες περιοχές με μειονότητες. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εθνικισμό στην περιοχή γιατί «ο εθνικισμός στην Αλβανία, είναι το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε να συμβεί και δεν πρόκειται να  τροφοδοτήσουμε τη μηχανή του εθνικιστικού μίσους».

Πέρα από το ζήτημα της Χιμάρας, ο επικεφαλής του ΚΕΑΔ, Ντούλες, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σερβία και συγκεκριμένα ανέφερε ότι η ελληνική μειονότητα δεν απολαμβάνει αυτά που ισχυρίσθηκε στο Βελιγράδι και στο Πρέσεβο.

«Ένας άλλος λόγος που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι στις επισκέψεις στο Βελιγράδι και στο Πρέσεβο, μιλήσατε για αξιοζήλευτη κατάσταση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, με τα δικαιώματά της. Αλλά, πιστεύω ότι κάνατε λάθος», είπε ο Ντούλες.

Ο Ράμα επεσήμανε ότι οι αλβανικές κυβερνήσεις ήταν συνεπείς σε σχέση με τις μειονότητες και στην προσπάθειά τους για βελτίωση του νομικού πλαισίου για την προστασία των μειονοτήτων.

«Στην Αλβανία δεν υπήρχαν, δεν υπάρχει, και δεν μπορεί να υπάρξει, κάποιο πραγματικό πρόβλημα στις μειονότητες, αλλά έχουμε και την πλήρη προθυμία για βελτίωση της κείμενης νομοθεσίας», είπε ο Ράμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.