Σελίδες

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Δραματική επιχείρηση διάσωσης με έναν νεκρό στο «Norman Atlantic» ανοικτά της Αυλώνας



Κέρκυρα

Δραματικές στιγμές για τους επιβαίνοντες του οχηματαγωγού πλοίου Norman Atlantic στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών. Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα.

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για έναν νεκρό. Πρόκειται για έλληνα επιβάτη. Το επεισόδιο συνέβη όταν ένα ζευγάρι στην προσπαθειά του να κατέβει από τη γλίστρα του πλοίου έπεσε στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο άντρας, ενώ η γυναίκα διεσώθη και μεταφέρθηκε από την ιταλική ακτοφυλακή στο Πρίντεζι.

Συνολικά -μέχρι αργά το απόγευμα της Κυριακής- έχουν διασωθεί 
165 άτομα σε σύνολο 478 επιβαινόντων. Από τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι στιγμής, εκ των διασωθέντων39 έχουν παραληφθεί από το Aby Jeanette, 51 από το Cruise Europa, 49 άτομα (εκ των οποίων 25 Έλληνες) από το Spirit of Piraeus, 9 μεταφέρθηκαν με ιταλικά Super Puma στο Λέτσε της Ιταλίας και 1 άτομο μεταφέρθηκε σε σκάφος της ιταλικής Ακτοφυλακής.


Το απόγευμα της Κυριακής στην επιχείρηση απομάκρυνσης των ναυαγών από το φλεγόμενο πλοίο συμμετείχαν δύο ελικόπτερα της Ιταλίας και ένα ελληνικό Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα δύο ελικόπτερα Sikorsky του Ναυτικού που επιχείρησαν να προσεγγίσουν το ακυβέρνητο πλοίο δεν τα κατάφεραν λόγω των ισχυρών ανέμων και επέστρεψαν. Στην περιοχή μετέβαινε και δεύτερο Σούπερ Πούμα για να συμμετάσχει στην επιχείρηση απεγκλωβισμού.

Νωρίς το βράδυ τα ελικόπτερα σταμάτησαν προσωρινά την επιχείρηση διάσωσης προκειμένου να ανεφοδιαστούν.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αργά το απόγευμα ένα ρυμουλκό από το Πρίντεζι το Marrietta Baretta κατάφερε να δέσει στο Norman Atlantic. 

Η επιχείρηση διάσωσης θα συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια της νύχτας.

Σε ό,τι αφορά τη ρυμούλκηση του πλοίου, μιλώντας στο Mega, o υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι η τελική απόφαση ανήκει στους Ιταλούς, που διευθύνουν την επιχείρηση, αλλά η Αθήνα θεωρεί ότι πρέπει να ρυμουλκηθεί προς την Αλβανία που είναι πιο κοντά.


Σύμφωνα με το λιμεναρχείο της Αυλώνας στην Αλβανία και ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το πλοίο κινείται προς το Δυρράχιο. Σύμφωνα με εκπρόσωπος της ναυλώτριας εταιρίας (ΑΝΕΚ), οι ιταλικές αρχές πιέζουν το πλοίο να ρυμουλκηθεί στο Πρίντεζι.

Παράλληλα, επί ποδός βρίσκονται οι αρχές στην Ήπειρο και στην Κέρκυρα προκειμένου να υποδεχτούν και να περιθάλψουν τους διασωθέντες του φλεγόμενου πλοίου. Τα Νοσοκομεία της Κέρκυρας, των Φιλιατών  και των Ιωαννίνων είναι σε ετοιμότητα για την καλύτερη αντιμετώπιση όσων περιστατικών φτάσουν μετά την διάσωση των επιβατών. 

Επίσης αναμένεται να φτάσουν στο νησί ο γγ Πολιτικής Προστασίας Σεραφείμ Τσόκας και ο Διοικητής του Κέντρου Επιχειρήσεων του Υπουργείου Υγείας για τον καλύτερο συντονισμό της γιγαντιαίας προσπάθειας.


Το υπό ιταλική σημαία πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας, ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ με 422 επιβάτες (234 εκ των οποίων Έλληνες), 222 οχήματα και 56 άτομα πλήρωμα. 
Ο πλοίαρχος του Norman Atlantic είναι Ιταλός. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το γκαράζ του πλοίου τα ξημερώματα υπό αδιευκρίνιστη αιτία.

Το σημείο όπου βρισκόταν το Norman Atlantic στις 19:15




H θέση του πλοίου γύρω στις 14:30 (από το marinetraffic.com):




Η θέση του πλοίου γύρω στις 10:00:




Συναγερμός σε Ελλάδα και Ιταλία

Στην περιοχή επρόκειτο να σπεύσουν τρία ελικόπτερα AB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, δύο ελικόπτερα S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού, δύο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, δύο ελικόπτερα Chinook, όπως και η φρεγάτα Ναβαρίνο. 

Επίσης βρίσκονται σε ετοιμότητα απογείωσης 2 ακόμα Chinook με 4 ομάδες Ειδικών Δυνάμεων και θα αποπλεύσουν άμεσα 1 Τορπιλάκατος (ΔΑΝΙΟΛΟΣ) και 1 Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΑΞΙΟΣ) από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας, ενώ βρίσκονται σε ετοιμότητα διαθέσεως 2 ακόμα Aegean Hawk στο Κοτρώνι.

Πλέον των παραπάνω, στην Κέρκυρα οργανώθηκε και λειτουργεί τοπικό Κέντρο Επιχειρήσεων Πτητικών Μέσων με επικεφαλής ανώτατο αξιωματικό της ΠΑ.

Στις 9:15 αναχώρησε από την Πάτρα το πυροσβεστικό σκάφος «Σκούρτης» με κατεύθυνση την Αδριατική, ώστε να συνδράμει στις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς. Το πλοίο επέστρεψε, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Νωρίτερα, ένα ρυμουλκό από την Κέρκυρα, το οποίο επιχείρησε να φτάσει στο σημείο, όπως επίσης και ένα ελικόπτερο Σικόρσκι, δεν κατάφεραν να φτάσουν, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Από τις 10:00 το πλοίο βρίσκεται στον ιταλικό τομέα ευθύνης. 

Επίσης το πρωί, επτά από τα παραπλέοντα σκάφη προσπάθησαν να σχηματίσουν έναν κύκλο γύρω από το Norman Atlantic, ώστε να το προσεγγίσει η σωστική λέμβος του Europa Cruise.

Στις 13:00 έγινε γνωστό ότι στην περιοχή έφτασε ιταλικό ρυμουλκό με πρόθεση να απομακρύνει το πλοίο.  

Στις 13:30 η RAI μετέδωσε ότι τα πρώτα ιταλικά ελικόπτερα έφτασαν στην περιοχή και απομακρύνουν επιβάτες. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός Ρέντσι με νεώτερο Tweet.

Στις 14:00 τα ιταλικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η πυρκαγιά στο Norman Atlantic έχει τεθεί υπό έλεγχο και συνεχίζει να φλέγεται μόνον η γέφυρα Νο5.

Όλα τα λιμάνια της Κάτω Ιταλίας (Μπάρι, Μπρίντιζι, Σάντα Μαρία Ντι Λέουκα και Λέτσε) είναι σε ετοιμότητα, για να υποδεχθούν τους διασωθέντες. 

Το Rai News, επίσης, μετέδωσε ότι το πλοίο, το οποίο είναι ακυβέρνητο, πλέει προς αλβανικά χωρικά ύδατα.

15:00 Συνεχείς ρίψεις νερού για την κατάσβεση της φωτιάς που εκδηλώθηκε στο γκαράζ του «Νorman Αtlantic» πραγματοποιεί το ρυμουλκό που βρίσκεται στο σημείο.



Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ, το Νorman Αtlanticδεν έχει πάρει κλίση, στο σημείο βρίσκονται τρία ρυμουλκά και είναι σε εξέλιξη μεταφοράς όλων των επιβατών από ελικόπτερα της ιταλικής ακτοφυλακής στο επιβατηγό Cruise Europa. 

Ο εκπρόσωπος τύπου του Λιμενικού Σώματος, σε νέα ενημέρωση το μεσημέρι ανέφερε ότι σε κανέναν από τους επιβάτες του φλεγόμενου πλοίου δεν έχει διαπιστωθεί πρόβλημα υγείας.

15:10 Από το υπουργείο Άμυνας δόθηκε εντολή να φύγουν Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας από το Αιγαίο με κατεύθυνση την Αδριατική, προκειμένου να απομακρύνουν από αέρος επιβάτες.

15:45 O Mιχάλης Καρβούνης, συνεργάτης οδηγών-επιβατών, δήλωσε στην ΝΕΡΙΤ ότι οι επιβάτες διατηρούν την ψυχραιμία τους παρά την πολύωρη ταλαιπωρία. 

15:50 Το πρώτο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας ξεκίνησε τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για ελικόπτερο που είχε καταφέρει να φτάσει νωρίτερα στο Μπρίντεζι της Ιταλίας για ανεφοδιασμό. 

16:00: Οι ελληνικές αρχές έδωσαν στην δημοσιότητα την πρώτη λίστα με Έλληνες επιβάτες που απομακρύνθηκαν με ασφάλεια. 

16:10: Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, η φωτιά στο πλοίο έχει τεθεί υπό έλεγχο.

16:20: Από τις Αρχές έγινε γνωστό ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν όλη τη νύχτα και θα διακόπτονται μόνο για τον ανεφοδιασμό των ελικοπτέρων. 

16:25: Από την ιταλική πλευρά επιστρατεύθηκαν άλλα δύο ελικόπτερα. Η διακομιδή γίνεται ανά έξι άτομα.

17:00 Σε δεύτερη ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας αναφέρεται ότι η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου συνεχίζεται με ομαλό ρυθμό.   

17:05 Οι Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι στις επιχειρήσεις συμμετέχουν και δύο ελικόπτερα Σικόρσκι, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν περισσότερα άτομα.

18:00 Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος ενός εκ των επιβατών. Έχουν διασωθεί ήδη 156 άτομα. Η επιχείρηση διάσωσης θα συνεχιστεί όλο το βράδυ.

18:45 Ιταλικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν τα στοιχεία και τη φωτογραφία του πλοιάρχου.

18:49 Ιταλικά μέσα ενημερωσης αναφέρουν ότι ένα ρυμουλκό κατάφερε να δέσει στο Norman Atlantic.

19:18 Ο επιβάτης Νίκος Παπαθεοδοσίου δήλωσε στο Mega ότι το πλοίο έχει πάρει κλίση και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η φωτιά εξακολουθεί να καίει. Ανέφερε ότι βλέπει καπνούς, αλλά όχι φλόγες, και εξέφρασε το φόβο του ότι θα καούν όλοι σαν ποντίκια. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι τα παιδιά και οι περισσότερες γυναίκες έχουν μεταφερθεί από το πλοίο, μέσω ελικοπτέρων. Σημείωσε ότι το πλοίο κινείται, αλλά πολύ αργά.

19:50 Η σύζυγος του μάγειρα του πλοίου Στεφανία Δημητσιάνου δήλωσε στη ΝΕΡΙΤ ότι επικοινώνησε με τον άντρα της και εκείνος της είπε πως έχει αρχίσει η ρυμούλκηση του πλοίου.

20:00 Τα ελικόπτερα έχουν σταματήσει προσωρινά την επιχείρηση διάσωσης για να ανεφοδιαστούν. Προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί προς τα πού θα ρυμουλκηθεί το πλοίο (Αλβανία ή Ιταλία).

Οι εθνικότητες των επιβατών: 1 Ρουμάνος, 2 Ρώσοι, 6 Αυστριακοί, 2 Ούγγροι, 10 Ελβετοί, 1 Κροάτης, 8 Γεωργιανοί, 5 Σύροι, 1 Σουηδός, 1 Καναδός, 2 Ουκρανοί, 1 Αιγύπτιος, 18 Γερμανοί, 54 Τούρκοι, 2 Αφγανοί, 22 Αλβανοί, 1 Μαλτέζος, 7 Βούλγαροι, 3 από την ΠΓΔΜ, 2 Βρετανοί, 22 Ιταλοί, 3 Ολλανδοί, 3 Βέλγοι, 9 Γάλλοι, 2 Ιρακινοί, 234 Έλληνες.

Από το πλήρωμα: 22 Ιταλοί και 34 Έλληνες.

Επιβάτες του φλεγόμενου πλοίου, μεταφέροντας τη μαρτυρία τους στο Mega ανέφεραν ότι στην περιοχή έφτασε και ένα μεγάλο επιβατηγό σκάφος των Μινωικών Γραμμών, Europa Cruise, το οποίο κατέβασε στη θάλασσα σωστικές λέμβους, αδυνατεί ωστόσο να προσεγγίσει το Norman Atlantic, λόγω θαλασσοταραχής. 

Οι μαρτυρίες των επιβατών

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου σε Κέρκυρα αλλά και Πάτρα να βρεθούν καταλύματα σε ξενοδοχειακές μονάδες για να φιλοξενήσουν τους διασωθέντες. Σε ετοιμότητα είναι και το ΕΚΑΒ σε περίπτωση που χρειαστεί να πραγματοποιηθούν επιχειρήσεις αεροδιακομιδής.

Η πρώτη ανακοίνωση της ΑΝΕΚΣτην πρώτη της ανακοίνωση, η ΑΝΕΚ ανέφερε: «Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης-12-2014 σημειώθηκε πυρκαγιά στο ιταλικής πλοιοκτησίας και σημαίας επιβατικό-οχηματαγωγό πλοίο NORMAN ATLANTIC της εταιρείας VISEMAR di Navigazione SRl, ναυλωμένο από την εταιρεία ΑΝΕΚ ΑΕ, το οποίο εκτελούσε τη δρομολογιακή γραμμή Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα και ενώ
βρισκόταν 35 μίλια βόρεια της Κέρκυρας, στα διεθνή χωρικά ύδατα.

» Στο πλοίο επέβαιναν 422 επιβάτες και 56 άτομα πλήρωμα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου από το πλήρωμα του πλοίου και την πλοιοκτήτρια εταιρεία σε συνεργασία με τις αρμόδιες ιταλικές-ελληνικές αρχές. Η εταιρεία θα επανέλθει με κάθε νεότερη πληροφορία.»

Δηλώσεις Δένδια-Βαρβιτσιώτη

Μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανέφερε ότι διατέθηκαν όλα τα σωστικά μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων και ένα αεροσκάφος C-130 και δόθηκε αμέσως εντολή να μεταβούν στην περιοχή τρία ελικόπτερα. Διευκρίνισε πάντως πως την ευθύνη συντονισμού των ενεργειών έχει το ιταλικό Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις έστειλαν το σύνολο των σωστικών τους μέσων, αλλά η διάσωση δεν μπορεί να γίνει από αέρος» δήλωσε στο ΒΗΜΑ 99,5 ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας επίσης στο ΒΗΜΑ 99,5 «πρόκειται για ένα δύσκολο περιστατικό. Είμαστε σε επιφυλακή». 

Ο κ. Βαρβιτσιώτης μετέβη στο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού προκειμένου να ενημερώνεται διαρκώς για την επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου ενώ για την πορεία της υπόθεσης ενημερώνεται και ο πρωθυπουργός.

Σε ανοικτή γραμμή Αθηνα-Ρώμη

O πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι με tweet, δήλωσε ότι η εμπλοκή του ιταλικού ναυτικού είναι μέγιστη και ότι βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά. Όπως είπε η εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, Σοφία Βούλτεψη, οι δύο πρωθυπουργοί βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία.

Το απόγευμα, ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε εκ νέου με τον κ. Ρέντσι και τον ρώτησε αν η κατάσταση είναι καλύτερη.

«Σε τι σημείο βρισκόμαστε; Θα προλάβουμε πριν νυχτώσει;» ρώτησε ο Αντώνης Σαμαράς τον Ιταλό πρωθυπουργό.

«Ναι. Προσπαθούμε. Είναι καλό ότι δεν υπάρχουν θύματα. Είναι καλή η συνεργασία Ιταλίας - Ελλάδας. Έχουμε εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Να ξέρεις, επειδή το άκουσα κάπου, ότι δεν υπάρχει κλίση στο καράβι» του απάντησε ο Ματέο Ρέντσι.

Επίσης ο κ. Σαμαράς ρώτησε πώς μπορεί και εκείνος να έχει άμεσα την ενημέρωση του Ιταλού πρωθυπουργού και εκείνος του είπε ότι θα του στέλνει, από το Κέντρο Επιχειρήσεων την ενημέρωση που έχει.




Διονύσης Βυθούλκας, Γιάννης ΜανδαλίδηςΒασίλης Ψυχογιός, Απόστολος Ρουμπάνης
Newsroom ΔΟΛ

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.