Σελίδες

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Πρόεδρος Κοινότητας Δερβιτσάνης στο ΚΑΝΑΛΙ 1: Χρειαζόμαστε περισσότερη στήριξη από το ελληνικό κράτος

Συνέντευξη του Προέδρου της Κοινότητας Δερβιτσάνης Β. Ηπείρου Φώτου Γκούτζου στην Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά ΚΑΝΑΛΙ 1 και τον Θοδωρή Ασβεστόπουλο

Τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο ελληνικό μειονοτικό χωριό Δερβιτσάνη του νομού Αργυροκάστρου στη Βόρειο Ήπειρο, από φανατικούς αλβανούς μετά τον αγώνα Σερβίας – Αλβανίας για τα προκριματικά του Euro 2016 και τις αντιδράσεις των ομογενών, περιέγραψε στο ΚΑΝΑΛΙ 1 ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Φώτος Γκούτζος.

 «Το βράδυ της Τρίτης 14 Οκτωβρίου μετά την διακοπή του αγώνα ανάμεσα στην Αλβανία και τη Σερβία, αφού έκαναν συγκέντρωση οι αλβανοί στο Αργυρόκαστρο, ήρθαν στη συνέχεια στη Δερβιτσάνη αρχικά με πέντε αμάξια, περίπου 20 με 25 άτομα. Εκείνη την ώρα οι χωριανοί ήταν όλοι σπίτια τους και στο χωριό επικρατούσε ηρεμία. Ήταν μεσάνυχτα όταν ήρθαν οι Αλβανοί, οι οποίοι άρχισαν να προκαλούν ταραχές. Έσπασαν τα τζάμια δύο αυτοκινήτων που ανήκουν σε κατοίκους της Δερβιτσάνης, πήγαν να κάνουν ζημιές στα καταστήματα που είναι στο κέντρο του χωριού, ενώ ένας χωριανός που περνούσε από εκεί τυχαία τον έπιασαν και τον χτύπησαν. Παράλληλα φώναζαν “φύγετε από εδώ, θα σας σκοτώσουμε, εδώ είναι Αλβανία” και πολλά άλλα συνθήματα και βρισιές. Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία η οποία κατέφτασε σε πέντε λεπτά από το Αργυρόκαστρο.
Οι Αλβανοί που έκαναν τα επεισόδια έφυγαν από άλλο δρόμο, με αποτέλεσμα η αστυνομία να μην τους συλλάβει, ούτε να τους εντοπίσει. Την ίδια ώρα κατευθύνονταν προς τη Δερβιτσάνη άλλα 30 περίπου αυτοκίνητα με αλβανούς, τα οποία και σταμάτησε η αστυνομία στην εθνική οδό Αργυροκάστρου – Κακαβιάς, εμποδίζοντας τα να μπουν στο χωριό. Εκείνη την ώρα χτυπήσαν οι καμπάνες της εκκλησίας μας για να συγκεντρωθεί όλος ο κόσμος. Αν ερχόντουσαν μέσα στη Δερβιτσάνη τα αυτοκίνητα με τους αλβανούς θα γινόντουσαν τρομερά πράγματα. Χάρη στην παρέμβαση της αστυνομίας όμως επικράτησε ηρεμία», είπε ο κ. Γκούτζος για τα συμβάντα.


Επίσης μίλησε για τις αντιδράσεις της Κοινότητας και τις επαφές με τις αρμόδιες αλβανικές αρχές και την ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία στην περιοχή, κάνοντας έκκληση στο ελληνικό κράτος να δείξει περισσότερο ενδιαφέρον για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου:
«Σαν Αρχή της Κοινότητας Δερβιτσάνης διαμαρτυρηθήκαμε στην Αστυνομία Αργυροκάστρου. Αυτές τις μέρες ασχολήθηκα αποκλειστικά με αυτό το ζήτημα. Ενημέρωσα τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Αργυροκάστρου όπου προγραμματίσαμε πως να μην ξανασυμβούν τέτοια πράγματα και εγγυήθηκε πως θα μας προστατέψει. Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες μέρες επικρατεί ησυχία, δεν έχουμε κανένα άλλο συμβάν. Έπειτα πήγα στο Ελληνικό Προξενείο στο Αργυρόκαστρο όπου ενημέρωσα τον Γενικό Πρόξενο κύριο Νίκο Κοτροκόη και πήραμε μέτρα για το πως θα υπερασπιστούμε το χωριό μας. Από το Προξενείο έχουμε καθημερινή στήριξη αλλά χρειάζεται μια πιο συλλογική συνεργασία των δύο κυβερνήσεων, της ελληνικής και της αλβανικής, για να έχουμε μια υπεράσπιση και μια σιγουριά στον τόπο τον δικό μας. Χρειαζόμαστε την στήριξη του ελληνικού κράτους περισσότερο, γιατί δυστυχώς δεν την έχουμε στο επίπεδο που χρειάζεται».

Ο κ. Γκούτζος όμως δεν μάσησε τα λόγια του για τους πολιτικούς εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας στο αλβανικό κοινοβούλιο, ενώ αναφέρθηκε και στην ηρωική παράδοση της Δερβιτσάνης:

«Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε δει ακόμα κάποια αντίδραση από τους βουλευτές της περιοχής μας. Αν έχουν κάνει κάτι προς το αλβανικό κράτος δεν το γνωρίζουμε. Εδώ όμως στη Δερβιτσάνη προς το παρόν (μεσημέρι Παρασκευής 17 Οκτωβρίου), τρεις μέρες τώρα, δεν έχει έρθει κανείς. Έρχονται μόνο για ψήφους και μετά τίποτα. Να ξέρετε ότι η Δερβιτσάνη είναι το προπύργιο του Ελληνισμού. Από την εποχή της τουρκοκρατίας είναι πολύ ισχυρή και πολύ δυναμική. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και οι αλβανοί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.