Σελίδες

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Τα «κατορθώματα» των Αλβανών αποβαίνουν εις βάρος τους!..

Γράφει ο Νίκος Υφαντής
  
Οι φίλοι και γείτονές μας Αλβανοί φημίζονται ως άγρια, ατίθαση και ανυπότακτη φυλή, που δύσκολα τιθασεύεται και δυσκολότερα μπορούν να συγκαταριθμηθούν μεταξύ των προηγμένων και καλλιεργημένων ευρωπαϊκών λαών. Το αδάμαστο της φυλής τους το εκδηλώνουν με αχαρακτήριστες πράξεις, με ωμότητες, λεηλασίες και φόνους. Επαίρονται οι Αλβανοί ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Ιλλυριών, άποψη που ελέγχεται, αλλά και έτσι εάν είναι, οι πρόγονοί τους Ιλλυριοί, που κατοικούσαν γύρω από την Επίδαμνο (σημερινό Δυρράχιο) και την Απολλωνία (αρχαία Ελληνική πόλη), αριστερά της Εγνατίας οδού (δεξιά κατοικούσαν τα Ηπειρωτικά Έθνη), συγκρούονταν με τους Ηπειρώτες στα νότια σύνορά τους. Υπήρχαν μεταξύ τους και περίοδοι ειρηνικής ζωής και καλής γειτονίας, γεγονός που βοηθούσε στην αμοιβαία κατανόηση και την ειρηνική συνύπαρξη.

Μέχρι των αρχών του 20ού αιώνα δεν είχε διαμορφωθεί αλβανική εθνότητα και για τον λόγο αυτόν οι Αλβανοί, που ζούσαν κατά φάρες στα βόρεια της χώρας, δεν αγωνίστηκαν μαζί με τους άλλους βαλκανικούς λαούς για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.
Στην Αλβανία, και μετά την ίδρυση του κράτους κατά τους Βαλκανικούς πολέμους, δεν επικράτησε πνεύμα πραγματικής γειτονίας. Οι βάρβαρες συμπεριφορές, οι δολιότητες και ακατανόμαστες πράξεις τους κηλιδώνουν την πολιτιστική βαλκανική κληρονομιά. Ευχόμαστε οι σύγχρονοι Αλβανοί να θέσουν τέρμα στην αστάθεια, στα πάθη, τις υπερβολές και τα μίση και να πρυτανεύσει η λογική και το καλώς εννοούμενο συμφέρον τους.



Οι Έλληνες και βέβαια προβληματίζονται για τα προβλήματα που δημιουργούν, κατά τακτά διαστήματα, οι αλβανικοί εθνικιστικοί κύκλοι εις βάρος της εθνικής Ελληνικής μειονότητας. Δυστυχώς, οι Αλβανοί υφαίνουν τον ιστό του μίσους διεγείροντας τους όχλους με εθνικιστικά συνθήματα και με άλλες ενέργειες εις βάρος των γειτονικών τους λαών, δημιουργώντας έτσι τάσεις αποσταθεροποιητικές σε όλα τα Βαλκάνια. Οι εθνικιστικές κορώνες, που αβασάνιστα καλλιεργούνται για «Μεγάλη Αλβανία», τα συνθήματα, με τα οποία αναμοχλεύονται τα πάθη, για τα οποία επιδίδεται με ζήλο ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος, αλλά, θέλουμε να πιστεύουμε, ότι μάλλον ενθαρρύνονται και από το επίσημο αλβανικό κράτος.
Φαίνεται ότι η Αλβανία έλυσε όλα τα προβλήματά της, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά και άρχισε επεκτακτική πολιτική σε βάρος των γειτόνων της, χρησιμοποιώντας ως προέκταση των βλέψεών της για τη «Μεγάλη Αλβανία» τους εθνικιστικούς αλβανικούς κύκλους.
Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Σερβία, στον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Σέρβων και Αλβανών, όταν στο γήπεδο ανυψώθηκε αλβανική σημαία με τη «Μεγάλη Αλβανία», που συμπεριελάμβανε το Κόσοβο, τη μισή Ελλάδα (Ήπειρο, Κέρκυρα και Δυτική Μακεδονία) και μέρος του κράτους των Σκοπίων σε τι αποσκοπούσαν; Ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός ή απηχούσε την γενικότερη κυβερνητική πολιτική; Είναι ερωτήματα που επιζητούν απαντήσεις από την αλβανική κυβέρνηση. Εάν το επίσημο αλβανικό κράτος δεν αποδοκιμάσει τέτοιες πράξεις, να είμαστε βέβαιοι, ότι θα περιμένουμε τα χειρότερα.


Και ήρθαν οι δηλώσεις των πρωθυπουργών Αλβανίας και Σερβίας στο διαδίκτυο να μας δικαιώσουν. Ο Αλβανός πρωθυπουργός είπε ότι η «Μεγάλη Αλβανία» θα γίνει ο εφιάλτης των Σέρβων. Στην απάντησή του ο Σέρβος πρωθυπουργός είπε ότι πράγματι πρόκειται για εφιάλτη, ο οποίος, όμως, δεν αφορά μόνο τη Σερβία, αλλά και την Ευρώπη και την Ανθρωπότητα.
Οι Αλβανοί «πατριώτες» ζήλεψαν τον άθλο των συμπατριωτών τους στη Σερβία και «επέλασαν» εναντίον των Ελλήνων κατοίκων της Δερβιτσάνης, της μεγαλούπολης της Δερόπολης, ασφαλώς για εκφοβισμό και λεηλασίες κατά τη συνήθεια των Αλβανών.
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο κ. Νικ. Κοτροκόης καταδίκασε τις έκνομες πράξεις των Αλβανών στη Δερβιτσάνη και έκανε κατευναστικές δηλώσεις. Οι ζημιές, όπως δήλωσε ο κ. Πρόξενος, ήταν πολύ μικρές. Όμως, το θέμα δεν είναι εάν οι ζημιές ήταν μικρές ή μεγάλες, αλλά οι πράξεις οι ίδιες, τις οποίες δεν είδαμε να καταδικάζονται από τις αλβανικές αρχές.


Η κωμόπολη της Δερβιτσάνης αποτελεί το κέντρο, πολιτιστικό και οικονομικό της μειονότητας των περιοχών Αγίων Σαράντα, Χιμάρας και Αργυροκάστρου και, όπως φαίνεται, δεν πέρασε απαρατήρητο αυτό από τους Αλβανούς που έστειλαν τους μπράβους τους, σαν προπομπό, για όσα ίσως ακολουθήσουν.
Θα πρέπει να γνωρίζουν οι Αλβανοί ηγέτες ότι, μετά από τέτοιες ανήκουστες πράξεις, η υπομονή της μειονότητας εξαντλείται. Ακόμη και ο ενδοτισμός εκ μέρους της Ελλάδος έχει τα όριά του. Η υποχωρητικότητα της Ελλάδος, να το γνωρίζουν οι Αλβανοί, δεν αποτελεί αδυναμία, αλλά δύναμη. Οι Βορειοηπειρώτες, που έμειναν φύλακες του μαρτυρικού τους τόπου, δεν είναι μόνοι τους. Ο Ελληνικός λαός είναι δίπλα τους.
Είναι γνωστό ότι η Αλβανία με τη συμπαράσταση και τη βοήθεια και της Ελλάδος, πήρε το εισιτήριο για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Με τέτοιες όμως ενέργειες πώς περιμένει να ενταχτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Οι Ευρωπαίοι παρακολουθούν εάν μια χώρα πληροί τους όρους που απαιτούνται για την ένταξή της στην Ε.Ε. Θέτουν οι Ευρωπαίοι ορισμένες προϋποθέσεις για την ένταξη κάποιας χώρας στην Ευρώπη. Εάν δεν τηρεί αυτές τις προϋποθέσεις, η ένταξη της χώρας είναι πολύ δύσκολη.


Όλα αυτά τα «κατορθώματα» των Αλβανών, τελικά, αποβαίνουν εις βάρος τους. Όταν κοπάσουν όλα αυτά που συνέβησαν στη Σερβία, τότε θα συνειδητοποιήσουν οι Αλβανοί τη ζημιά που προκάλεσαν στη χώρα διεθνώς. Η Ελλάς επιθυμεί την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. αλλά οι εθνικιστικοί τραμπουκισμοί δεν τους δίνουν το διαβατήριο για την Ε.Ε., ούτε οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί είναι διατεθειμένοι να ανεχτούν νέα φωτιά στα εύφλεκτα Βαλκάνια. Ας αφήσουν οι Αλβανοί τους λεονταρισμούς και τους μεγαλοϊδεατισμούς, ας σταματήσει η νέα αλβανική ηγεσία να πυροδοτεί τον εκρηκτικό εθνικισμό και ας στρέψει την προσοχή της προς τα ευρωπαϊκά οράματα, από το να προκαλεί χωρίς αιτία τους Έλληνες της μειονότητας.


Δεν μπορεί να εξηγηθεί η κατάσταση πατριωτικού παροξυσμού που επικρατεί στη γειτονική μας χώρα. Ωστόσο, το όραμα της «Μεγάλης Αλβανίας» καλλιεργείται συστηματικά στην αλβανική κοινωνία. Βέβαια, οι σημερινοί Αλβανοί για πολλές δεκαετίες γαλουχήθηκαν από το καθεστώς του Χότζα με την «Μεγάλη Ιδέα» του αλυτρωτισμού και με το σύνδρομο ότι κινδύνευαν από τους γείτονες.
Να υπενθυμίσουμε και πάλι στους Αλβανούς κυβερνώντες ότι οι Έλληνες της μεoινότητας που ζουν στην Αλβανία, δεν είναι μόνοι τους. Το ελληνικό κράτος και ο απανταχού ελληνισμός είναι στο πλευρό τους.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.