Σελίδες

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Έξι νεκροί ομογενείς από οβίδα στη Μαριούπολη της ανατολικής Ουκρανίας

Έξι είναι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι ομογενείς που έπεσαν νεκροί από την επίθεση με όλμους στα περίχωρα της Μαριούπολης και συγκεκριμένα στο χωριό Σαρτανά.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τους συνολικά 17 τραυματίες, οι τέσσερις είναι ελληνικής καταγωγής -αν και οι ουκρανικές αρχές εμφανίζονται επιφυλακτικές στην παροχή στοιχείων.

Άλλωστε, όσοι κάτοικοι ελληνικής καταγωγής έχουν μείνει στην περιοχή έχουν ουκρανικά διαβατήρια -όσοι ήταν κάτοχοι ελληνικών διαβατηρίων την έχουν εγκαταλείψει εδώ και μήνες.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία ανεβάζουν τον αριθμό των ομογενών στην περιοχή σε περίπου 100.000, όταν η Μαριούπολη αριθμεί 500.000 κατοίκους.

Όπως λέει στο «Βήμα» ο Γενικός Πρόξενος στη Μαριούπολη Δημήτρης Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή ανοιχτή γραμμή με το υπουργείο Εξωτερικών και την Τετάρτη επισκέφθηκε τα νοσοκομεία της περιοχής, το τραγικό συμβάν οφείλεται σε επίθεση με όλμους η οποία έγινε το μεσημέρι της Τρίτης.

Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, μαζί με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας Αλεξάντρα Προτσένκο, καθώς και με τον δήμαρχο Στέφανο Μάχμσμα, είχε μεταβεί στην περιοχή Ταλακόφσκα, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τον Σαρτανά που αποτελεί το πλέον προκεχωρημένο σημείο του μετώπου μεταξύ ουκρανικού στρατού και φιλορώσων αυτονομιστών στην Αζοφική Χερσόνησο.

Το μέτωπο αυτό βρίσκεται περίπου 20χλμ βόρεια-βορειοανατολικά της Μαριούπολης. Το τελευταίο διάστημα επικρατούσε σχετική ηρεμία στην περιοχή μετά τις δύο συμφωνίες στο Μινσκ στις 5 και 20 Σεπτεμβρίου.  

Περίπου 15 λεπτά μετά την αναχώρησή τους από την περιοχή άρχισαν να πέφτουν οι όλμοι. Ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια εκδοχή είναι η σωστή: αν, δηλαδή, ευθύνονται οι φιλορώσοι αυτονομιστές ή αν η ευθύνη ανήκει στην επίσημη ουκρανική πλευρά που έκανε ασκήσεις στην περιοχή, όπως οι αυτονομιστές ισχυρίζονται. Από τις σφοδρότατες εκρήξεις, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν.  

Δηλώσεις Βενιζέλου

Τη λύπη του για το τραγικό συμβάν στη Μαριούπολη εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος.

«Η στήριξη μας θα είναι άμεση» διαβεβαιώνει ο κ. Βενιζέλος σημειώνοντας ότι «στις δύσκολες αυτές ώρες, η Ελληνική Πολιτεία είναι στο πλευρό των ομογενών της Ουκρανίας και ήδη έχουν δοθεί εντολές στον Γενικό μας Πρόξενο στη Μαριούπολη, όπως παράσχει κάθε δυνατή αρωγή στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή του καθώς και τον τραυματιών».

Τονίζει, δε, ότι «η προστασία των ελληνικής καταγωγής πολιτών της Μαριούπολης και της ευρύτερης περιοχής είναι η πρώτη μέριμνά μας. Το ζητούμενο είναι ο σεβασμός της εκεχειρίας και μια εφαρμόσιμη πολιτικοδιπλωματική λύση. Αυτός είναι ο άξονας της πολιτικής μας ευθύς εξαρχής, τόσο στο πλαίσιο του ΟΗΕ, της ΕΕ, του ΟΑΣΕ και όλων των Διεθνών Οργανισμών, όσο και διμερώς».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.