Σελίδες

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 τίμησε την επέτειο του ΟΧΙ στα πεδία των μαχών στην ενιαία Ήπειρο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 τίμησε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στα πεδία των μαχών όπου γράφτηκε η εποποιία του "ΟΧΙ". 
Εκπρόσωποι του συλλόγου μας κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο του Μαχητή στο Καλπάκι Ιωαννίνων, κατά τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν εκεί στις 27 Οκτωβρίου, καθώς και στο Ελληνικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου στις 28 Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στους Βουλιαράτες, δώσαμε μεγάλη έμφαση στην ομιλία του Πρέσβη της Ελλάδας στα Τίρανα κ. Λεωνίδα Ροκανά, όπου με μεγάλη μας λύπη διαπιστώσαμε ότι φλυαρούσε παρά πολύ για τα "βουνά της Αλβανίας" και "ελληνοαλβανική φιλία". Το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι νιώσαμε ντροπή, αηδία και μεγάλη προσβολή απέναντι στην ένδοξη ιστορία μας. 

Το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου αντιπροσωπεία του ΕΣΒΗ 1914, παραβρέθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Δερβιτσάνης για την παρουσίαση του βιβλίου του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Γεώργιου Σούρλα, με τίλο "Οι νεκροί του 1940 περιμένουν" και του καλλιτεχνικού επετειακού προγράμματος του τοπικού σχολείου.
Μείναμε απολύτως ικανοποιημένοι από τις συνεχείς αναφορές του κ. Σούρλα με τον όρο Βόρειος Ήπειρος, αλλά για άλλη μια φορά μας έκοψε τα φτερά η ομιλία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Νικόλαου Κοτροκόη.
Ο κ. Κοτροκόης αναφερόταν συνεχώς σε "Ελληνική Μειονότητα της νοτίου Αλβανίας", ενώ επαναλάμβανε σε εκνευριστικό βαθμό τις χιλιοειπωμένες ατάκες περί ελληνοαλβανικής φιλίας, τονίζοντας με νόημα ότι "δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους ακραίους και τους εθνικιστές της κάθε πλευράς να δηλητηριάζουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο φίλων λαών".
Δηλώνουμε απλά και ξεκάθαρα ότι ελληνοαλβανική φιλία δεν υφίσταται  και ότι οποιαδήποτε προσπάθεια συνεννόησης τορπιλίζεται ακόμα και από το επίσημο αλβανικό κράτος, το οποίο ακόμα και στα σχολικά του βιβλία προπαγανδίζει περί "αλβανικών περιοχών" στην ελληνική επικράτεια. 

Εκφράζουμε λοιπόν την απορία μας, όπως και πολλών συμπατριωτών μας, γιατί ο διπλωματικός εκπρόσωπος της Μητέρας Ελλάδας ντρέπεται ή καλύτερα αρνείται, να μιλήσει για Βόρειο Ήπειρο και Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Παράλληλα μας έκανε αρνητική εντύπωση ότι δεν έγινε καμία αναφορά ανοικτά, για την επίθεση που δέχθηκε η Δερβιτσάνη από τους αλλοεθνείς και αλλόθρησκους το βράδυ της 14ης Οκτωβρίου. Μήπως κάποιοι κύριοι θέλουν να ξεχαστεί το θέμα άρον άρον και γιατί; 

Απογοήτευση και μάλιστα απρόσμενη, μας προκάλεσε επίσης ο πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Άταφων Πεσόντων 1940-41, κ. Αριστείδης Μπουλούκος ο οποίος αναφερόταν συνεχώς σε Αλβανία και αλβανικά εδάφη, προσβάλλοντας μεταξύ άλλων και τη μνήμη του πατέρα του, που έπεσε ηρωικά μαχόμενος στα στενά της Κλεισούρας.

Στόχος μας είναι η αποκατάσταση της εθνικής και ιστορικής πραγματικότητας με την καθιέρωση των όρων Βόρειος Ήπειρος και Βορειοηπειρωτικό Έπος σε κάθε αναφορά για τον Ελληνο-ιταλικό Πόλεμο του 1940 - ΄41.
Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε σε όλες τις πλευρές ότι τα εδάφη που πότισαν οι πρόγονοι μας με το αίμα τους, εμείς δεν θα τα δώσουμε με μία υπογραφή.


Το Δ.Σ. του Εθνικού Συλλόγου Βόρειος Ήπειρος 1914





Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Μαχητή στο Καλπάκι






















Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Στρατιωτικού Νεκροταφείου Βουλιαρατών

1 σχόλιο:

  1. Ελευθερία Δημήτριος Κριστιδηι γεννηθέντα στο χωριό Σέλτση του Πωγωνιόυ, Αργυρόκαστρου κατάθεσε τα χαρτιά γι επιθεώρηση ομογενούς και ανάμεσα στα χαρτιά της έδηξε το εκτυπωμένη
    Ιστοσελίδα με ιστορικά θέματα που ένα δημοσίευμα μιλά για το πόλεμο το 1940 και ένας αξιωματικός αυτόπτης μαρτυράς μιλάει για το χωριό τις και την βοήθεια που δώσανε τότε ι κάτοικοι τις Σελτσις και ο υπάλληλος του προξενιού τις είπε ότι είναι παραμυθία από το διαδικτυο και το χωριό αυτό δεν είναι ελληνικό.
    http://www.istorikathemata.com/2013/10/The-Greek-Italian-war-and-the-memoirs-of-Pafsanias-Katsotas.html
    Ενώ το 1914 και πριν, από το χωριό τις ήταν ο παππούς της καπετάν Φώτο Μπουκουβάλα μαζί με τα παλικαριά του που πολεμάγανε για την ελευθερία στην Ήπειρο , που να περίμεναν ότι το χωριό τους θα έμενε εκτός Ηπείρου και τώρα ι έλληνες θα μας θεωρούν ξένη .Πιστεύουν ότι λένε στα έγγραφα του αλβανικού κράτους ποίοι είναι έλληνες και όχι την ιστορία μας που έχει γραφτή με αίμα.
    Ήμαρτον , ακόμα δεν γίνετε κατανοητό ότι τα προβλήματα στην μειονότητα ξεκινάνε από τους έλληνες έχει και αιδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.