Σελίδες

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Έντι Ράμα, η βαλκανοποίηση ενός Ευρωπαίου - ή πως ένας διεθνιστής γίνεται εθνικιστής

Του Ιλιρ - Δημήτρη Πατσο
Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, συνεχίζει να ρίχνει λάδι στην φωτιά με τις δηλώσεις του μετά την απόφασή της UEFA για τον αγώνα μεταξύ Σερβίας - Αλβανίας που αποφάσισε την κατακύρωση υπερ των Σέρβων με τέρματα 3-0.
«Πήρα την απόφαση να ορίσω μία ημερομηνία για τα εγκαίνια του νέου γηπέδου της Σκόνδρας, σύμφωνα με τις παραμέτρους της UEFA, που θα είναι η 15η Οκτωβρίου του 2015. Στον επαναληπτικό αγώνα Αλβανίας - Σερβίας, θα υπάρχει χώρος για τουλάχιστον είκοσι χιλιάδες ερυθρόμαυρες καρδιές», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.
Τα Αλβανικά ΜΜΕ σχολίασαν τις δηλώσεις αυτές ως μια προαναγγελία, δηλαδή οι Αλβανοί φίλαθλοι να επιφυλάσσουν παρόμοια υποδοχή στην εθνική Σερβίας στις 11 Οκτωβρίου του 2015, όπως υποδέχτηκαν την εθνική Αλβανίας στο Βελιγράδι.
Τέτοιες απαράδεκτες τοποθετήσεις ενός πρωθυπουργού, που δεν έχει γιατί να εμπλακεί σε τέτοιο βαθμό στα αθλητικά, αποτελούν την σπίθα που ίσως ανάψει στο γήπεδο της Σκόνδρας και το μετατρέψει σε ένα άλλο κολαστήριο για τους Σέρβους ποδοσφαιριστές.

Και σαν να πρόκειται για αγώνα μονομάχων συνεχίζει: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά αυτά πήγαν ως ποδοσφαιριστές στο Βελιγράδι και επέστρεψαν ως ενσάρκωση του έθνους μας. Αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη τους... Η υποστήριξή μου για την εθνική ομάδα έχει μόλις αρχίσει».
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι οποίος γνωρίζει από κοντά τον Έντι Ράμα, ξέρει ότι δεν έχει τίποτα κοινό με το ρόλο του εθνοπατέρα που υποδύεται τελευταία μετά την άνοδο του στον πρωθυπουργικό θώκο. Μάλιστα ήταν από εκείνες τις αμφιλεγόμενες προσωπικότητες που "κορόιδευε" κόμματα, σύμβολα και σημαίες. Όμως η εξουσία και ο πειρασμός των ψήφων, καθώς πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές, παραμορφώνουν τον "κοσμοπολίτη" Εντι Ράμα σε ένα συνηθισμένο Βαλκάνιο πολιτικό, που λίγο διαφέρει από τον προκάτοχό του.
Λίγους μήνες πριν ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός σε μια από τις λαμπρές ομιλίες του ανέφερε: «Τα σύνορα είναι το χθες, το μέλλον δεν έχει σύνορα. Για να μην καθορίσει το χθες το μέλλον μας, υπάρχει μόνο ένα πράγμα που πρέπει να κάνουμε, με την αόρατη αυτή γραμμή: να μην την δούμε. Εξίσου το ίδιο απομένει να πράξουμε με εκείνους που ασχολούνται με τα σύνορα για να περιορίσουν το όραμα μας και το δρόμο του μέλλοντος μας με την εθνικιστική ρητορική τους: να μην τους ακούμε».
Αυτά λοιπόν έλεγε ο Έντι Ράμα, η μάλλον ένας άλλος Έντι Ράμα, ο Ευρωπαίος, ο οποίος είναι πλέον άφαντος μέσα στο πυκνό βαλκανικό δάσος του εθνικισμού.



Πηγή: www.himara.gr
Το σχόλιο μας: Πρώτον, επιβεβαιώνεται μια ρήση σύμφωνα με την οποία ο πιο αριστερός αλβανός είναι πιο εθνικιστής και από τον πιο δεξιό Έλληνα.
Δεύτερον, στην Ελλάδα οι "πατριώτες" πολιτικοί έχουν αντιστρόφως ανάλογη πορεία. Είδαμε στην Ελλάδα πολλούς που ξεκίνησαν την καριέρα τους ως εθνικιστές και τώρα είναι οι πιο φανατικοί θιασώτες της χρεοκρατίας και του μνημονίου. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να κάνουμε στον βουλευτή της ΝΔ Άδωνη Γεωργιάδη. 
Πριν λίγες μέρες όταν σε μια τηλεοπτική αντιπαράθεση ένας βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κατηγορούσε το ελληνικό ΥΠΕΞ για την απάθεια του στο θέμα των επεισοδίων σε Βελιγράδι και Β. Ήπειρο, ο κ. Γεωργιάδης γύρισε και είπε: "Και τι θα θέλατε να κάνουμε; να στείλουμε τα τανκς;". Μιλάμε για τρομερό επιχείρημα! Ο άνθρωπος που σαν βουλευτής του ΛΑΟΣ πριν πέντε χρόνια φώναζε μαζί με τους οπαδούς του τότε κόμματος του σε μια ομιλία του το σύνθημα "Βόρειος Ήπειρος γη ελληνική, θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η γη!", σήμερα υπερασπίζεται την εξωτερική πολιτική του Βαγγέλη Βενιζέλου...

Έτσι για να θυμόμαστε, γιατί αν "τα γραπτά μένουν" τα βίντεο δεν επιδέχονται αμφισβήτησης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.