Σελίδες

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Ποιος θέλει να βάλει φωτιά στα Βαλκάνια;

Ποιος  θέλει να βάλει φωτιά στα Βαλκάνια;
Είναι φως φανάρι πως δεν είναι τυχαία όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην Μέση Ανατολή, στις  Ασιατικές χώρες και ευρύτερα. Το σκηνικό, συμφέρει να πάρει διαστάσεις και στα Βαλκάνια. Και βρήκαν το δόλωμα. Την Αλβανία.

Βρήκαν την Αλβανία, βασιζόμενοι σε δύο βασικούς άξονες: στον τρομερό εθνικισμό και μεγαλοϊδεατισμό  των Αλβανών και στο φιλοαμερικανικό πρόσωπό τους.

Το να κάνεις τον τσαμπουκά μέσα σε σερβικό έδαφος, μέσα σ’ ένα γήπεδο που είναι κατακλεισμένο από Σέρβους και λιγοστούς Αλβανούς (δεν ανέλαβε την προσωπική ασφάλειά  τους η αστυνομία), το να προβάλεις  αλυτρωτικούς πόθους με το σύμβολο της μεγάλης Αλβανίας,  διεκδικώντας τα μισά Βαλκάνια, δεν είναι και τόσο εύκολο και τυχαίο. Κάποιος κρύβεται πίσω τους. Κάποιο δάκτυλο τους κατευθύνει.

Κι αυτό το δάκτυλο περίμεναν, για να ξεσπάσουν δημοσίως. Όχι πως μέχρι τώρα έκρυβαν τα ουτοπικά σχέδιά τους.  Απεναντίας. Ερχόντουσαν κάθε χρόνο και κάθε μήνα σε αναβάθμιση, σε τελειοποίηση, σε εγρήγορση.
Στα 24 χρόνια, της λεγόμενης δημοκρατίας στην Αλβανία, παρά τις συναλλαγές, ανταλλαγές, επισκέψεις κλπ, οι σχέσεις των δύο χωρών, Αλβανίας –Ελλάδος,  ήταν πάντα  οξυμένες και πάντα προειδοποιητικά μηνύματα  έστελνε το ΥΠΕΞ Ελλάδος, όπως οι 1561 «σοβαρές» προειδοποιήσεις της κομμουνιστικής Κίνας κατά των Αμερικανών, που παραβίαζαν τον εναέριο χώρο τους.   Το τσάμικο στο επίκεντρο των εκάστοτε αλβανικών κυβερνήσεων με ξέσπασμα την τωρινή εποχή. 

Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, με πρωτεργάτες τους υποψηφίους για το θώκο του Πρωθυπουργού, στις προεκλογικές τους συναντήσεις, ξεστόμιζαν περί αδικιών και περί μεγάλης Αλβανίας. Τα σχολικά βιβλία και όλα τα εγχειρίδια μολυσμένα με εθνικισμό και μεγαλοϊδεατισμό. Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα να περιπλανείται σαν τον Οδυσσέα και να περνά κάθε λίγο και λιγάκι μέσα από τη Σκύλα και τη Χάρυβδη.


Δεν μπορείς ν’ αναφέρεις σ’ ένα γραπτό τα δεινά των Βορειοηπειρωτών, λόγω των τεταμένων σχέσεων, μα κυρίως λόγω του συσσωρευμένου μίσους που ξεσπά ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τους κυβερνήτες, πολιτικούς, αρχηγούς κομμάτων και μέχρι τα μέλη των εθνικιστικών κομμάτων και  συμμοριών.   

Μετά τα γεγονότα του ποδοσφαιρικού αγώνα, ο εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός μεγάλωσαν πάρα πολύ.  Δεν υπάρχει μέσο ενημέρωσης που να μην προβάλλει την «ανδρεία» των ποδοσφαιριστών, την ιδέα της μεγάλης Αλβανίας, την κακή ποιότητα των σερβικών και ρωσικών προϊόντων, τον κακό  Έλληνα Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, την αλβανική μειονότητα στην Ελλάδα...
Κομβόι με αυτοκίνητα γυρόφερναν στους δρόμους των αλβανικών πόλεων βρίζοντας και χουχιάζοντας τους Σέρβους και τους χριστιανούς και υμνώντας τους ήρωες ποδοσφαιριστές Αλβανούς.

Τα αλβανικά σόου «πορτοκαλί» και «αλ παζάρ» γελοιοποιούν τους αδύναμους Σέρβους, τους φτωχούς από την κρίση Έλληνες και δοξάζουν, για δύο ώρες, τους λεβέντες ήρωές τους, προβάλλοντας ανοιχτά πια, το χάρτη της μεγάλης Αλβανίας.
Κάθε πρωί, την τελευταία εβδομάδα, δέκα λεπτά προτού οι μαθητές μπουν στις τάξεις θ’ ακουστεί  από το μεγάφωνο ο εθνικός  αλβανικός ύμνος, ανεξαρτήτως που κάποιος είναι κουρασμένος και θέλει την ησυχία του.

Ο εθνικιστής Τζούφι γράφει σε πρωτοσέλιδο πως απειλή για τα Βαλκάνια είναι η Σερβο-ελληνική συμμαχία και όχι η μεγάλη Αλβανία.
Ξέρουν πάρα πολύ καλά το ρόλο τους. Πάντα σε αντεπίθεση. Πάντα να προσκομίσουν οφέλη και όχι να παραχωρήσουν το οτιδήποτε. Να τραβηχτεί ο  όρος «Βόρειος Ήπειρος» ζητούν τώρα. Με κυβερνητικές προειδοποιήσεις. Με τσαμπουκά.
Η Ελληνική Πολιτεία, με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλο, να κοιτάει πώς να εξαντλήσει την τετραετία. Αυτό είναι το ποθούμενο. Τι γίνεται με τα εθνικά θέματα, τι παθαίνουν οι Δερβιτσιώτες και όλοι οι Βορειοηπειρώτες, τι γράφουν τα βιβλία και ιδίως αν υπάρχει ένα εκκρεμές ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ για την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου να τα βάλουν επί τάπητος, λίγο τους νοιάζει.


(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.