Σελίδες

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Αφορεσμένοι όσοι δεν τελούν μνημόσυνα τις Κυριακές

Αν κάποιοι, λέμε κάποιοι για να μην θίξουμε τους γεωπόνους και τους ιερωμένους γενικά, είχαν κάνει τον κόπο να διαβάσουν (στα ελληνικά είναι...), τον κώδικα της “Επισκοπής Δρυϊνουπόλεως και Αργυροκάστρου”, δεν θα σκέπτονταν να προβάλουν φτηνές και αντικανονικές δικαιολογίες για την μη τέλεση του μνημοσύνου του εθνομάρτυρος Αριστοτέλους Γκούμα, την Κυριακή 11 Αυγούστου 2013. Σε αυτόν τον κώδικα και στις σελίδες 81 και 82, θα διάβαζαν ότι είναι αφορισμένοι όσοι πρεσβεύουν τη μη τέλεση μνημοσύνων τις Κυριακές.
Για να μην τα ξαναλέμε και κουράζουμε τους συνανθρώπους μας, μνημόσυνα τις Κυριακές τελούνται. Χαρακτηριστικότερο σύγχρονο παράδειγμα, είναι αυτά του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Το θέμα έχει λυθεί από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Θεοδοσίου του Β΄ τον 18ο αιώνα και τον άγιο Γρηγόριο τον Ε΄ τον 19ο αιώνα. Η Εκκλησία μας δεν τελεί μνημόσυνα μόνον κατά τις Δεσποτικές εορτές και από το Σάββατο του Λαζάρου έως την Κυριακή του Θωμά.
Να τι γράφει και ο κώδικας της Επισκοπής Δρυϊνουπόλεως και Αργυροκάστρου:
“Πατριαρχική και συνοδική απόφασις εκδοθείσα εν έτει 1780 εν μηνί Αυγούστω Ινδικτώνος ιγ΄, επί πατριάρχου Σωφρονίου και αποκηρύττουτα και αφορίζουσα την διδασκαλία περί μη τελέσεως μνημοσύνων εν ταις κυριακαίς”.
Απολλώνιος
Πηγή κώδικα: Πουλίτας Παναγιώτης: Σύνοψις του κώδικος της επισκοπής Δρυϊνουπόλεως και Αργυροκάστρου.
Δημοσιεύτηκε στα Ηπειρωτικά Χρονικά του 1930.
Πηγή: www.himara.gr
Το σχόλιο μας: Το μόνο που θα θέλαμε να επισημάνουμε είναι ότι άλλο η Επισκοπή Δρυϊνουπόλεως και Αργυροκάστρου το 1780 και άλλο η Μητρόπολη Αργυροκάστρου που είναι υπό τη διοίκηση της Εκκλησίας που ίδρυσε ο Φαν Νόλη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.