Σελίδες

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Επιμένει στο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία η Καταλονία παρά το δικαστικό «φρένο»

Επιμένει στο δημοψήφισμα η Καταλονία παρά το δικαστικό «φρένο»
Επταμελή επιτροπή η οποία καλείται να επιτηρήσει το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας όρισε ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Αρτούρ Μας, παρακάμπτοντας την κεντρική κυβέρνηση η οποία έχει προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να κηρύξει παράνομη την εξαγγελθείσα για την 9η Νοεμβρίου ψηφοφορία.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη κίνηση εκ μέρους της Καταλονίας προς την κατεύθυνση της προετοιμασίας του δημοψηφίσματος παρά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να εξετάσει τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος, η οποία ουσιαστικά επέφερε την αναστολή του.

Η ισπανική κυβέρνηση απάντησε ανακοινώνοντας πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της δημιουργίας της εκλογικής επιτροπής.

«Η κυβέρνηση θα ενσωματώσει στην προσφυγή της (στο Συνταγματικό Δικαστήριο) την παραβίαση αυτή» δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία σε συνέντευξης Τύπου, κατά την οποία υπογράμμισε πως ουδείς στην Ισπανία εκτός των δικαστηρίων μπορεί να αποφασίζει από μόνος του «τι είναι νόμιμο και τι όχι».

Με πληθυσμό 7,5 εκατ κατοίκους, η Καταλονία, η οποία αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της οικονομίας της Ισπανίας, έχει τη δική της γλώσσα και χωριστή κουλτούρα και αγωνίζεται από καιρό για μεγαλύτερη αυτονομία.

Η Μαδρίτη ανησυχεί ότι το δημοψήφισμα θα διαλύσει τη χώρα την ώρα που με αργούς ρυθμούς ανακάμπτει από την οικονομική ύφεση και υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία αντιτίθεται στο ισπανικό Σύνταγμα του 1979.

Στις αρχές της εβδομάδας η Καταλονία είχε ανακοινώσει ότι θα αναστείλει προσωρινά την εκστρατεία για το δημοψήφισμα καθώς ετοιμάζεται να εφεσιβάλει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Ο Αρτούρ Μας είχε συνομιλίες την Παρασκευή στη Βαρκελώνη με τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας (φωτογραφία) προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν έπειτα από τη δικαστική απόφαση.

Πολιτικοί αναλυτές έχουν εκτιμήσει ότι ο Μας είναι πιθανό να προκηρύξει πρόωρες περιφερειακές εκλογές δίνοντας ντε φάκτο στην ψηφοφορία χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την απόσχιση ή μη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.