Σελίδες

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Φθάνει πια η κοροϊδία, οι Βορειοηπειρώτες έχουν την προσωπικότητά τους

Φθάνει πια η κοροϊδία. Οι Βορειοηπειρώτες έχουν την προσωπικότητά τους.
Σε κοροϊδία μετατράπηκε η πολυπόθητη και πολυσυζητημένη υπόθεση της σύνταξης του ΟΓΑ για τους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες τα δύο τελευταία χρόνια.
Είναι αλήθεια πως οι Βορειοηπειρώτες εκφράστηκαν κι εκφράζονται με τα καλύτερα λόγια γι’ αυτό που έκανε η Ελλάδα γι’ αυτούς, για την χορήγηση της σύνταξης του ΟΓΑ και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.  Άλλαξε η όψη των χωριών μας, με τα νέα σπίτια και τις ανακαινίσεις που έγιναν. Τα χωριά μας είχαν ζωντάνια και μόνον με τον τρόπο αυτόν μπορούσαν να φυλάξουν Θερμοπύλες σ’ αυτά τα μέρη, να μην τα εγκαταλείψουν  και ερημώσει ο τόπος.

Όλα τα γέλια κι όλα τα όνειρά τους κόπηκαν, σαν με μαχαίρι, από μια απρόσμενη και αδικαιολόγητη απόφαση βουλευτών, υπουργών και συμβούλων του Πρωθυπουργού, που έκτος από τις παχουλές επιδοτήσεις, για δικό τους λογαριασμό, δεν γνωρίζουν πιο πέρα από τη μύτη τους. Πολλοί απ’ αυτούς δεν γνωρίζουν που πέφτει η Βόρεια Ήπειρος και άλλοι, ίσως να ξέρουν, αλλά σε αναθεματίζουν όταν προφέρεις το όνομά της, γιατί «βλάπτουν», λένε, τις καλές μας ελληνοαλβανικές σχέσεις. Η ονομασία αυτή βλάπτει ενώ οι αλλοτριωτικές παραισθήσεις και το εθνικιστικό δηλητηριασμένο περιεχόμενο των αλβανικών βιβλίων δεν βλάπτουν. Ιδού η σύγκριση!!!

Εκεί στη Μάνα Ελλάδα ήταν και είναι στραμμένα τα βλέμματα των άτυχων Βορειοηπειρωτών. Και η Μάνα έχει πολλά να προσφέρει στο ατάιστο παιδί της.
Όταν το 1992-93 κατευθύνονταν οι βοήθειες και οι μετασχηματιστές για τα Τίρανα, τα χωριά μας έπασχαν λόγω της χαμηλής έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος. «Από μας ζητάτε, λέγανε αυτοί των Τιράνων. Ντροπή σας. Εσείς έχετε την Ελλάδα και μπορείτε να προμηθευτείτε ό,τι θέλετε». Κι εμείς στον ήλιο μοίρα. Ούτε από δω, ούτε από κει.
Αυτή η μοίρα συνέχισε και ακόμα σήμερα μιλούμε για την άθλια κατάσταση των δρόμων, για την έλλειψη του  πόσιμου νερού, για το σχολικό και περιουσιακό ζήτημα κι άλλα τέτοια. 


Ο εγγονός του Καπετάνιου της Βορείου Ηπείρου Θύμιου Λιώλη, ο Χρήστος, τα ’βαλε με όλους: με τον Πρωθυπουργό  και τους Υπουργούς, τους Υφυπουργούς και τους Διευθυντές. «Γνωρίζετε  από Βόρεια Ήπειρο και από  αγώνα των Βορειοηπειρωτών που έδωσαν σε κάθε χρονική περίοδο, ναι ή όχι; τους λέει ο Χρήστος. Γνωρίζετε για τον Αυτονομιακό Αγώνα, για τους Βορειοηπειρώτες Ευεργέτες, για τον αγώνα τους στον πόλεμο του Σαράντα…, για τις φυλακίσεις και θανατώσεις σαν ονομάτιζαν και ονειρεύονταν Ελλάδα;  Πρέπει να ντρέπεστε κ. Βρούτση με την κοροϊδία που κάνετε.  Πέντε φορές το ανάγγειλε ο κ. Βεργίνης και κάποιοι από σας, τους σοφούς υπουργούς και τους σοφούς συμβούλους το εμποδίζετε, το αναιρείτε… Γιατί;»

Αυτό το «γιατί» ιριδίζει κάθε μέρα τον κάθε Βορειοηπειρώτη που περιμένει ποιος θα είναι αυτός που θα του δώσει την απάντηση. Ποιος θα είναι αυτός που θα ξεμπλέξει τις ρίζες του «γιατί».
Με το Χρήστο, που αξίζει συγχαρητήρια για τις ενέργειές του, δεν λύνεται το πρόβλημα. Ο πολιτικός Φορέας που μας εκπροσωπεί ληθαργεί. Όποτε, κι αν βγει απ’ αυτόν το λήθαργο, ας ελπίσουμε ν’ απαντήσει στο «ΓΙΑΤΙ». 

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.