Σελίδες

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Η απογραφή στις Δρυμάδες και τα νέα τουριστικά χωριά

«Τρέξτε να προλάβετε», λέει το Δημαρχείο.

Μέχρι 1 Μαρτίου θα μπορέσετε να καταθέσετε τα χαρτιά σας για να καταγράψετε το κτήματα σας, φέρτε ότι χαρτιά έχετε και δεν έχετε!!!
Γιατί τέτοια βιασύνη; Γιατί Δρυμάδες; Γιατι τα αγροκτήματα;
Ας τα πάρουμε με την σειρά.

Γιατί τέτοια βιασύνη;
3 μήνες πριν από τις εκλογές, το Δημαρχείο ανακοίνωσε (ξαφνικά) ότι τον Φεβρουάριο ξεκινά η εγγραφή των αγροκτημάτων και με βάση το τι προβλέπει η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει τελειώσει μέχρι τέλη Μαρτίου!!!

Γιατί θα πρέπει να γίνει η εγγραφή το χειμώνα που οι κάτοικοι είναι εκτός; δεν μπορούν να περιμένουν την άνοιξη που και ο καιρός είναι καλύτερος για τέτοια δουλειά και ο κόσμος είναι στο χωριό και μπορεί να ταξιδέψει ευκολότερα από την Αθήνα;
Είναι ακατόρθωτο να καταγράψουν χιλιάδες οικόπεδα και αγροτεμάχια μέσα σε δύο μήνες μέσα στην κακοκαιρία.

Γιατί Δρυμάδες;
Γιατί γίνετε η έγγραφη στις Δρυμάδες και όχι στην Χιμάρα που είναι και το κέντρο του Δήμου και κανονικά θα έπρεπε να είναι και το πιο σημαντικό; Τι έχει στις Δρυμάδες που είναι πιο σημαντικό από την Χιμάρα;


Γιατί τα αγροκτήματα;
Στις Δρυμάδες, οι κάτοικοι δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας για τα σπίτια, τα ξενοδοχεία και τις επιχείρησης που έχουν κληρονομήσει, που έχουν επενδύσει και που είναι και η πιο σημαντική περιουσία που έχουν. Γιατί δεν ολοκληρώνουν πρώτα την εγγραφή που έγινε το 2011 (πριν 4 χρόνια ) δίνοντας στο κόσμο τίτλους ιδιοκτησίας για τα σπίτια και τις επιχειρήσεις;


Οι απαντήσεις:
Εδώ και 3 χρόνια έχουν αδειοδοτηθεί από το Δημαρχείο της Χιμάρας πολλά "τουριστικά χωριά" τα οποία περιμένουν την έγκριση από την Εθνική Επιτροπή της πολεοδομίας της Αλβανίας.

Υπάρχουν όμως μερικά νομικά προβλήματα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης της αδείας από την Εθνική Επιτροπή Πολεοδομίας:
-Ο νομός απαιτεί Πιστοποιητικό ιδιοκτησίας από το Γραφείο του Εθνικού Κτηματολογίου όχι απλή Βεβαίωση ιδιοκτησίας η ακόμα χειρότερα Τίτλο ιδιοκτησίας με βάση το νόμο 7501.
-Χρειάζεται εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο που δεν έχει εγκριθεί ακόμα.

Και τα δύο αυτά δεν μπορούν να γίνουν αν ΠΡΏΤΑ δεν γίνει η απογραφή. Δηλαδή, δεν μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικό ιδιοκτησίας αν δεν γίνει η απογραφή.

Μέχρι τώρα δίνουν μόνο ΒΕΒΑΙΩΣΗ ιδιοκτησίας και στο σκέλος "Συνορεύει με:" γράφουν "περιοχή χωρίς απογραφή", (Zone e pa manaxhuar). Το πολεοδομικό σχέδιο δεν μπορεί να εγκριθεί αν δεν γνωρίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς πρώτα. Δηλαδη, το σχέδιο πρέπει να λάβει υπόψη το ιδιοκτησιακό καθεστώς όταν αποφασίζει που θα κτιστούν δρόμοι και τουριστικά χωριά, ειδικά την κρατική περιουσία.

Υπάρχει όμως και τρίτος λόγος:
-Η απογραφή χρειάζεται για να γίνουν οι απαλλοτριώσεις για τα κτήματα που θα πάρουν από τους κατοίκους για να εφαρμοστούν τα νέα σχέδια. Για να γίνουν οι απαλλοτριώσεις, πρέπει πρώτα να γραφούν τα κτήματα στο Εθνικό Κτηματολόγιο και μετά να απαλλοτριωθούν.

Στην καλύτερη περίπτωση, από την απογραφή δεν θα κερδίσουν οι κάτοικοι στις Δρυμάδες αλλά τα μεγάλα συμφέροντα. Στην χειρότερη περίπτωση, θα πάρουν τα κτήματα από τους κατοίκους με 281λεκ το τετραγωνικό μετρό με απαλλοτρίωση.


Ο Εκσκαφέας




Πηγή: www.himara.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.