Σελίδες

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Δήλωση του πρόεδρου της Ομόνοιας για την 101η επέτειο Ανεξαρτησίας της Βορείου Ηπείρου - το σχόλιο μας

Σαν σήμερα, πριν από 101 χρόνια, οι προγονοί μας ανακήρυξαν την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, διεκδικώντας από τους ισχυρούς της Γης και το Αλβανικό κράτος το δικαίωμα στην αυτοκυβέρνηση του τόπου τους.

Οι πρόγονοί μας, που κουβαλούσαν στην πλάτη τους 500 χρόνια τούρκικου ζυγού, ζήτησαν το δικαίωμα της αξιοπρεπής επιβίωσης στη γη τους. Το γεγονός αυτό κάποιοι προσπαθούν να το αλλοιώσουν ή και να το σβήσουν από τις σελίδες της ιστορίας. Η ιστορία δεν διαγράφεται και δεν είναι για τα χρονοντούλαπα αλλά είναι πάντα παρούσα για διδάσκει και να εμπνέει.

Η Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία, όχι μόνο δεν αποτέλεσε πρόβλημα αλλά υπήρξε παράγοντας, ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης. Δεν έτυχε όμως ποτέ της ανάλογης αντιμετώπισης του αλβανικού κράτους που στοχεύει διαχρονικά στην αφομοίωση της, στερώντας της βασικά δικαιώματα όπως είναι ο αυτοπροσδιορισμός, το δικαίωμα στην εκπαίδευση και της περιουσίας . Οι πρακτικές αυτές και ο αχαλιναγώγητος εθνικισμός που δυστυχώς σήμερα καλπάζει σε όλες τις δομές της Αλβανικής κοινωνίας, μας απομακρύνουν επικίνδυνα από το κοινό όραμα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που έχουμε μαζί με τον αλβανικό λαό.

Η ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, με σεβασμό στους αγώνες των προγόνων της και πιστή στις δημοκρατικές της αρχές, δε θα σταματήσει να αγωνίζεται για τα δίκια του Ελληνισμού όπως αυτά απορρέουν από τις σύγχρονες συμβάσεις του διεθνούς δικαίου για τις μειονότητες.


Λεωνίδας Παππάς
Γενικός Πρόεδρος Δ.Ε.Ε.Ε.Μ. «ΟΜΟΝΟΙΑ»





Το σχόλιο μας: Έπρεπε να περάσουν 24 χρόνια από την ίδρυση της Ομόνοιας για να δούμε επιτέλους έναν πρόεδρο της οργάνωσης να κάνει μνεία για τον Αυτονομιακό Αγώνα του 1914. Δεν ξέρουμε αν συνέβαλλε η χθεσινή αναδημοσίευση του άρθρου του κ. Παππά με τίτλο "Η τιμή μας και η ντροπή μας", αλλά όπως και να έχει πρόκειται για ένα θετικό βήμα. 
Βέβαια από το 2010 εντός της Βορείου Ηπείρου έχουν πραγματοποιηθεί και ανοικτές εκδηλώσεις για την επέτειο της Αυτονομίας ύστερα από πρωτοβουλίες βορειοηπειρωτικών σωματείων που εδρεύουν στην Ελλάδα (όπως η Νεολαία Βορειοηπειρωτών Αχαϊας, ο Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας "Ο ΠΥΡΡΟΣ", ο τομέας Βορειοηπειρωτικού της Νεολαίας Ορθόδοξου Συναγερμού), ενώ το 2012 είχε πραγματοποιήσει κάτι ανάλογο το κόμμα ΕΕΜΜ - MEGA. 
Τώρα πρέπει και η Ομόνοια να κάνει το αυτονόητο που άλλοι είχαν την τόλμη να κάνουν πραγματικότητα. Να θυμηθούμε άλλωστε ότι στην περσινή επέτειο ίδρυσης της Ομόνοιας ο τότε πρόεδρος της Βασίλης Μπολάνος είχε προαναγγείλει ημερίδα για τα 100 χρόνια από τον Αυτονομιακό Αγώνα της Β. Ηπείρου, κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ.
Για να δούμε τι άλλες αλλαγές θα υπάρξουν με τα νέα δεδομένα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.