Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση- BDI [γνωστό ως DUI], συναντήθηκε σήμερα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Τέτοβο, με τον επικεφαλής του ελληνικού διπλωματικού γραφείου στα Σκόπια, Θεοχάρη Λαλάκο.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν τις πολιτικές εξελίξεις και στις δύο χώρες και στην περιοχή καθώς και την ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση του νοτιοσλαβικού κράτους-FYROM, καθώς και το ζήτημα της ονομασίας.
Ο πρόεδρος Αχμέτι, επανέλαβε την επιθυμία του να γίνει παρέμβαση των Βρυξελλών για την επίλυση της πρόσφατης υπόθεσης των παρακολουθήσεων των τηλεφώνων στη χώρα, προκειμένου να επιτευχθεί με αξιοπιστία έρευνα στα μέρη που εμπλέκονται στη διαδικασία.
Όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας, ο πρόεδρος Αχμέτι εξέφρασε την προσδοκία ότι η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, θα συμμετάσχει άμεσα στην υπέρβαση της διαφοράς με τα Σκόπια, που κρατά τη χώρα έξω από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Το κόμμα μας υποστηρίζει τις απευθείας διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας, προκειμένου να λυθεί αυτό το πρόβλημα, ώστε να μας επιτραπεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ και η έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ. Αυτή είναι η μόνη επιλογή για τη χώρα μας, ώστε να διασφαλισθεί η ειρήνη, η ασφάλεια και βιώσιμη σταθερότητα για την οικονομική ανάπτυξη μας με καλές διεθνικές σχέσεις και καλής γειτονίας», δήλωσε ο Αχμέτι.
Χαλίλι: Η Δημοκρατία της Ιλλυρίδας δεν έχει στρατό
Ο Χαλίλι με δήλωσή του ανέφερε ότι ο λεγόμενος «Αλβανικός στρατός Ιλλυρίδας» δεν έχει καμία σχέση με τη ‘Δημοκρατία της Ιλλυρίδας’.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Lajm,ο Νεβζάτ Χαλίλι υποστήριξε ότι ο «Αλβανικός στρατός Ιλλυρίδας» είναι εφεύρημα των μυστικών υπηρεσιών και ουδέποτε η οργάνωσή του «Δημοκρατία της Ιλλυρίδας» έχει στρατολογήσει άτομα.
Περισσότεροι από 100.000 εγκατέλειψαν το Κοσσυφοπέδιο μέσα στο χειμώνα
Κατά το τελευταίο διάστημα- μέσα στο χειμώνα- πάνω από 100 χιλιάδες Αλβανοί εγκατέλειψαν το Κοσσυφοπέδιο.
Αυτό αναφέρουν οι αρχές της Πρίστινα, οι οποίες λαμβάνουν μέτρα για να σταματήσουν τη φυγή των Αλβανών από το Κοσσυφοπέδιο προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ξεκινήσαμε, πρώτα, με την ελάφρυνση των χρεών τους και θα εφαρμόσουμε και άλλα μέτρα», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής το Κοσόβου, Αμίρ Αμπράσι.
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι σε συνεργασία με τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ουγγαρία, η Σερβία θα λάβει μέτρα- πιθανόν στα σύνορά της- κατά της φυγής των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.
Η φυγή των Αλβανών που εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους και μεταναστεύουν πολλές φορές με τα πόδια, έχοντας ένα σάκο στον ώμο, έχει προκαλέσει πανικό, όχι μόνο στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, αλλά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, που δέχονται παράνομους μετανάστες.
Μέσα στον πανικό αυτό, ορισμένες εταιρείες του Κοσόβου, κατόπιν συνεννόησης με την κυβέρνηση προσφέρουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας και ‘μπόνους’ 50 ευρώ σε όποιους σχίσουν το εισιτήριό τους προς τη Σερβία.
Η εταιρεία Maxtel, προσφέρει 250 θέσεις εργασίας και δίνει δώρο € 50 σε όποιον Αλβανό σχίσει το εισιτήριο για τη Σερβία, γράφει το δημοσίευμα του Κοσόβου
Αυξημένα μέτρα στα σύνορα Σερβίας - Ουγγαρίας για την έξοδο των Κοσοβάρων
Η Γερμανία δήλωσε την Πέμπτη ότι έστειλε αστυνομικούς στα σύνορα μεταξύ της Ουγγαρίας και της Σερβίας, για να βοηθήσει στον έλεγχο, λόγω της εκρηκτικής αύξησης του αριθμού των αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου είναι γενναιόδωρες οι κοινωνικές παροχές της.
Η μετανάστευση έχει εκτοξευθεί στην πολιτική ατζέντα στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, όπου πολλοί ψηφοφόροι εκφράζουν φόβους ότι οι μετανάστες θα τους πάρουν τις δουλειές τους.
Δεκαπέντε χρόνια μετά τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο και την «ανεξαρτησία» του, με την απόσχισή του από τη Σερβία, η κατάσταση στον αλβανικό πληθυσμό είναι δραματική.
Ακούγονται, ήδη, πολιτικές φωνές από την Αυστρία και τη Γαλλία, για το λάθος των ΗΠΑ με το Κοσσυφοπέδιο.
Εν τω μεταξύ τα μέτρα στη Γερμανία έχουν σφίξει για την παροχή ασύλου και ζητούν από τους παράνομους μετανάστες να αποδείξουν ότι θα αντιμετωπίσουν διώξεις εάν επιστρέψουν στην χώρα καταγωγής τους.
Το υπουργείο Εσωτερικών άφησε να εννοηθεί ότι θα προβεί σε αλλαγή του νόμου για τους μετανάστες, ώστε να γίνεται γρηγορότερα και χωρίς πολλές διαδικασίες οι απέλαση των παράνομων μεταναστών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.