Σελίδες

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Λεωνίδας Παππάς: Όχι στην πληθυσμιακή αλλοίωση στο Πωγώνι


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ  ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ  “OMONOIA

                                                                        Άγιοι Σαράντα 26/01/2014


Επιστολη Διαμαρτυριας
Προς                                                                                                   
 Υπουργό Εσωτερικών κ. Saimir Tahiri
Κοινοποίηση:
Προθυπουργό  κ. Edi Rama
Πρόεδρο του ΚΕΑΔ κ. Ευάγγελο Ντούλε
Βουλευτή περιοχής κ. Βαγγέλη Τάβο
Πρέσβη του ΟΑΣΕ στα Τίρανα  κ.  Florian Raunig

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αλβανία  ,z. Ettore Sequi

Πρέσβη της Ελλάδος στα Τίρανα κ. Λεωνίδα Ροκανά
Υπεύθυνη Επιτροπής Μειονοτήτων Αλβανίας κα. Κωνσταντίνα Βεζιάνη
Γενικού Πρόξενου της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο κ. Νικόλαο Κοτροκόη
Έπαρχου Πωγωνίου  κ. Θανάση Κύρο
 

Κ. Υπουργέ,
Με την παρούσα θα ήθελα να εκφράσω την έντονη διαμαρτυρία μου για την  στοχευμένη και μεθοδευμένη καταστρατήγηση και παραβίαση των διατάξεων του νόμου – Σύμβασης Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, που λαμβάνει χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα στο χωριό Πολύτσανη, που αποτελεί το διοικητικό κέντρο της επαρχίας Πωγωνίου με επακόλουθο την αλλοίωση της πληθυσμιακής ομοιογένειας της περιοχής και της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία. 

Το πρόβλημα έχει ως εξής:

Μία εξαμελής οικογένεια από το Λαζαράτι Αργυροκάστρου εγκαταστάθηκε αυθαίρετα στο μειονοτικό χωριό Πολύτσανη της Επαρχίας Πωγωνίου, έχτισε σπίτι σε γη που δεν της ανήκε και στη συνέχεια ζήτησε να εγγραφεί στο δημοτολόγιο – Ληξιαρχείο της Επαρχίας.  Παρά τις αντιδράσεις του έπαρχου Θανάση Κύρου και άλλων τοπικών φορέων για την  ορθή εφαρμογή του νόμου, όχι μόνο δεν έγινε τίποτα και δεν εισακούστηκαν,  αλλά η Διεύθυνση Ληξιαρχείων που υπάγεται στο δικό σας Υπουργείο, πίεσε την υπεύθυνη του Ληξιαρχείου της Επαρχίας, Σοφία Μάντζιου, ώστε να υποχρεωθεί να εγγράψει στο Δημοτολόγιο τα μέλη της εν λόγω οικογένειας, γεγονός που τελικά έγινε.

Η  αλλοίωση του μειονοτικού πληθυσμού απαγορεύεται ρητά από τη Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με το άρθρο 16. Συγκεκριμένα,  η ως άνω Σύμβαση, που υπογράφηκε και εγκρίθηκε από το Αλβανικό Κοινοβούλιο το 1999 και αποτελεί νόμο του κράτους, στο Άρθρο 16 αναφέρει:  «Τα Μέρη απέχουν από τη λήψη μέτρων, τα οποία, μεταβάλλοντας τις πληθυσμιακές αναλογίες σε μία γεωγραφική περιοχή που κατοικούν πρόσωπα που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες…»

κ. Υπουργέ,
Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα, αποτελεί πρότυπο νομοταγών πολιτών της χώρας και απαιτεί από το κράτος τον ανάλογο σεβασμό σε θεμελιώδη συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα.  Σας ζητάμε να αναλάβετε προσωπικά τη διευθέτηση του θέματος  ώστε να δώσετε διοικητική λύση αποκαθιστώντας το θέμα και αποτρέπωντας περαιτέρω αρνητικές συνέπειες για την περιοχή.
Αναμένοντας την απάντηση σας ευχαριστώ προκαταβολικά!

Λεωνίδας Παππάς
Γενικός Πρόεδρος 


Υ. Γ. Μαζί με την επιστολή σας επισυνάπτω τα έγγραφα αλληλογραφίας της Επαρχίας για το συγκεκριμένο θέμα με την Περιφέρεια Αργυροκάστρου    

1 σχόλιο:

  1. Λεωνίδα, αστόχησες και πάλι! Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει κάποιον να παραβιάσει το νόμο, που σημαίνει ότι ενώ στην προκειμένη περίπτωση έχουμε ένα παράδειγμα Πιλάτου, στις άλλες επαρχίες με εκατοντάδες πολιτογραφήσεις Αλβανών από τους επάρχους μας για ψηφοθηρικούς λόγους και για κρατικές προσωπικές ανταμοιβές και οφέλη δε λες τίποτε, όπως και εδώ καλύπτεις την κυρία υπάλληλο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.