Σελίδες

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Τριπλή γιορτή για τον συνταξιούχο δάσκαλο Δημήτρη Παππά

Στη συνέχεια της πρωτοφανής και αξιέπαινης πρωτοβουλίας του Συμβουλίου της εφημερίδας το «ΟΡΑΜΑ» ν’ αποκαλύψει, ν’ αναδείξει και να βραβεύσει τους αξιόλογους ανθρώπους, που με την μετριοφροσύνη, την ταπεινότητα, την πραότητά τους…, θέλουν να μείνουν απαρατήρητοι σ’ αυτήν την κοινωνία, ήταν πολύ εύλογο και αποδεχούμενο να μπει στην κατηγορία αυτή και να τιμηθεί ο ταπεινός, ο δημιουργικός, ο αγνός, ο Δάσκαλος Δημήτρης Παπάς.

Η τελετή της απονομής του Τιμητικού Τίτλου: «Για την συμβολή του στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και ειδικά στην εφημερίδα “το Όραμα”», έγινε στο Αργυρόκαστρο, την ημέρα της ονομαστικής του εορτής. Συνάμα έγινε και η παρουσίαση των δυο βιβλίων του:«Καρδιοχτύπια» και «Αναμμένη δάδα».
Τριπλή γιορτή ονομάστηκε η απλή, μα πλούσια σε συναισθήματα δραστηριότητα, ανάμεσα στους οικείους του, στους στενούς του φίλους και συνεργάτες, τους πρώην μαθητές και συναδέλφους του. Ήρθαν να τον τιμήσουν και οι έπαρχοι της Άνω και Κάτω Δρόπολης Χρήστος Δούτσης και Δημήτρης Μαλιούκης.


Ο έπαρχος Άνω Δρόπολης Χρήστος Δούτσης, μια και ο Δημήτρης κατάγεται από τη Βόδριστα-κοινότητα της δικής του επαρχίας-του απένειμε την Τιμητική Διάκριση. Ο Τέως Λυκειάρχης, Φιλόλογος και Αντιπρόεδρος του Ι. Β. Ε. Ιωαννίνων, Νίκος Υφαντής, μίλησε για την δασκαλική πορεία του Δημήτρη, καθώς και για τα δύο βιβλία του που κυκλοφόρησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο συνάδελφος του, συγγραφέας και δημοσιογράφος Βαγγέλης Παπαχρήστος μίλησε για τις τρεις πτυχές της προσωπικότητας του Δημήτρη: ως Δάσκαλος, ως Δημιουργός, ως Άνθρωπος.

Στις δυο ομιλίες βγήκαν τα χαρακτηριστικά του δασκάλου, του δημιουργού και του  ανθρώπου Δημήτρη.
Του δασκάλου Δημήτρη, που οι γνώσεις του δεν ολοκληρώθηκαν με αυτές του σχολείου. Πάντα θα ήταν δάσκαλος και μαθητής. Θα ήταν διευθύνων και συνάδελφος. Θα ήταν διδάσκων και μαθητευόμενος. Με την δική του υπομονή και επιμονή, την εργατικότητα και θέληση εμπλουτίστηκε, καταρτίστηκε, ειδικεύτηκε, ολοκληρώθηκε. Αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου στην καθαρή αφομοίωση της Ελληνικής Γλώσσας, για να γίνει ένας καλός γνώστης της. Δεν έμεινε, όμως, δική του περιουσία. Την διέδωσε, διαμέσου των σεμιναρίων σε δεκάδες δασκάλους σε πόλεις και σχολεία. Την δίδαξε, ως καθηγητής, στο Φυτώριο των δασκάλων, την Παιδαγωγική Ακαδημία, για πολλά χρόνια. Την πρόβαλε διαμέσου των γραπτών, των μελετών, των βιβλίων του. Να γιατί γράφει με πάθος για τη γλώσσα την Ελληνική:

Γλώσσα μου μητρική, γλώσσα χιλιάδων χρόνων,
πόσο γλυκοί, γλυκύτατοι οι χυμοί σου.
Η μάνα μου με σένα με νανούριζε,
κι ένιωσα εγώ αργότερα τη γλύκα τη δική σου.

Του δημιουργού Δημήτρη,  που προσπαθεί να αξιοποιήσει καλύτερα το χρόνο.  Που συγκεντρώνει  τις σκέψεις του απαλά για να μη τις θρυμματίσει, υπομονετικά, για να μη τις ερεθίσει, με αγάπη, για να μη τις πικράνει.  Και τις επεξεργάζεται, τις πλέκει, τις κάνει στίχους,  στροφές,  τις κάνει ποιήματα.  Και σε σύντομο χρονικό διάστημα μας δώρισε δύο αξιόλογα βιβλία: «Καρδιοχτύπια» και «Αναμμένη δάδα». Δύο βιβλία σε πεζό και ποιητικό λόγο που προβάλλουν αγωνιστικές, πατριωτικές και θρησκευτικές πτυχές της ζωής, κοινωνικά πληγιάσματα και φυσικά περιάνθια. Αισθήματα αγάπης και πόνου. Ελπίδας και νηνεμίας. Σαφήνισης και παρότρυνσης.

Του Ανθρώπου Δημήτρη, του εργατικού, του ακούραστου, του αγαπητού, του σεμνού, του τίμιου, των ήπιων τόνων. Τον άνθρωπο που ανήκει στην κατηγορία των: αδιάκριτων, των ανιδιοτελών, των αγωνιστών, των εθναπόστολων.
Προσπάθησαν να τον εκφοβίσουν με την κηλιδωμένη βιογραφία, λόγω των δραπετευόντων του. Απέτυχαν. Προσπάθησαν να τον δωροδοκήσουν. Σκόνταψαν. Προσπάθησαν να τον παγιδεύσουν με τη μέθοδο του θηλυκοδαίμονα. Ντροπιάστηκαν οι ίδιοι. Σε όλα τα εμπόδια ο Δημήτρης έβγαινε νικητής. Και έβγαινε νικητής χάρη στην  δουλειά του. Μόνον στη ακούραστη δουλειά του. Χάρη στις αρετές του. Χάρη στην ανθρωπιά του.

Για την ποίηση του Δημήτρη μίλησε και ο λογοτέχνης καθηγητής Φώτος Μάλλιος. Μίλησαν πολλοί φίλοι και συνάδελφοί του, ενώ ο  τέως Πρόεδρος της Ομόνοιας  και προεδρεύων του Κινήματος Αναγέννησης και Ανάπτυξης, Σωτήρης Κυριαζάτης έστειλε γραπτό χαιρετιστήριο.
Η Μαριάννα Μάρη, δασκάλα, απήγγειλε ποίημα αφιερωμένο στο Δημήτρη, ενώ ο ηθοποιός Πύρρος Κίκηςαπήγγειλε ποιήματα από τα βιβλία του Δημήτρη.

Το προσωπικό της Παιδαγωγικής Σχολής «Παντελής Σωτήρης», όπου ο Δημήτρης εργάστηκε πολλά χρόνια, έστειλε  ανθοδέσμη λουλουδιών μαζί με μια κάρτα ευχαριστηρίων.
Βαθιά συγκινημένος ο Δημήτρης ευχαρίστησε το Συμβούλιο της εφημερίδας για την Τιμητική Διάκριση, και όλους τους παρευρισκόμενος για την συμμετοχή τους στην τριπλή γιορτή του.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.