Σελίδες

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Οι Αλβανοί αναμοχλεύουν πάθη και διαστρεβλώνουν την ιστορία…

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Θ. ΥΦΑΝΤΗΣ

* Στις αρχές του μήνα επισκέφτηκαν την γειτονική και συγγενική (;!) μας χώρα ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης και υπουργός των Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Εκτός από τον υπουργό των Εξωτερικών ο Πρόεδρος της Ελλάδας είχε συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Αλβανίας σε μια προσπάθεια καλής θελήσεως και ενισχύσεως των διμερών σχέσεων.

Ο κ. Κάρολος Παπούλιας είχε στα Τίρανα συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Αλβανικού κράτους Μπουγιάρ Νισάνι, με τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα και τον Πρόεδρο του Αλβανικού Κοινοβουλίου Ιλίρ Μέτα. Από τις συναντήσεις αυτές εύκολα συμπεραίνει κανείς την κακοπιστία των Αλβανών και την ακόρεστη επιθυμία τους να εγείρουν συνεχώς απαιτήσεις από την Ελλάδα, κατά τρόπο μάλιστα όχι και τόσο διπλωματικό.

Για την ελληνική μειονότητα ευχάριστα λόγια, φραστικές υποσχέσεις των Αλβανών ηγετών για πλήρη απόδοση των δικαιωμάτων στη μειονότητα, για Ελληνοαλβανική φιλία και σύσφιξη των σχέσεων και για άλλα συναφή και ανεφάρμοστα. Και από το άλλο μέρος, με τρόπο προκλητικό, απαιτούν πράγματα ανέφικτα που θυμίζουν την παροιμία που κυκλοφορεί για τους Αλβανούς: «Και αυτό δικό μου και εκείνο δικό μου και ό,τι έχεις σου το παίρνω».
Δυστυχώς, οι φίλοι μας Αλβανοί υφαίνουν τον ιστό της εχθρότητας, διεγείροντας τον κόσμο με ανθελληνικά συνθήματα και μεγιστοποιώντας, ακόμη και σήμερα, τους δήθεν κινδύνους που προέρχονται από μέρους της Ελλάδος. Η πολιτική αυτή εκ μέρους της αλβανικής ηγεσίας, που αναμοχλεύει τα πάθη και δημιουργεί αντιπαλότητες, δεν συμβάλλει στην ειρηνική συμβίωση Ελλήνων και Αλβανών.

Τον έκαναν… Ζέρβα!

Όσον αφορά στην αναμόχλευση των παθών και την συνεχή διαστρέβλωση ιστορικών γεγονότων, αρκεί να αναφέρουμε τον ισχυρισμό του ανιστόρητου Αλβανού «ιστορικού» Arben Liala, ο οποίος τον Μιχάλη Σέρβο (Βορειοηπειρώτη από τη Σωπική του Μικρού Πωγωνίου, που ανήκει στην αλβανική επικράτεια) τον βάφτισε «Μιχάλη Ζέρβα» και την πλατεία της Σωπικής που πήρε το όνομά του, από πλατεία «Μιχάλη Σέρβου» σε πλατεία «Μιχάλη Ζέρβα» (Πρωινός Λόγος, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013). Ακάθεκτοι οι Αλβανοί ψεύδονται, πλαστογραφούν γεγονότα, τα οποία ανασκευάζουν «κατά το δοκούν» και θεωρούν τον Σωπικιώτη Μιχάλη Σέρβο ανιψιό του Ναπολέοντα Ζέρβα, ο οποίος κατά την αρρωστημένη γνώμη τους υπήρξε «ο αρχιτέκτονας, ο εφευρέτης και ενορχηστρωτής των εγκλημάτων του Τσάμικου πληθυσμού κατά το 1944 – 1945».
Ο δε Μιχάλης Σέρβος, «Μιχάλης Ζέρβας» κατά τον Αλβανό «ιστορικό» είναι Έλληνας εξτρεμιστής που ζει στις ΗΠΑ και «προωθεί την προσάρτηση της Νότιας Αλβανίας». Μεγαλύτερο και πιο μελετημένο ιστορικό παραμυθά δεν έχουμε συναντήσει. Φαίνεται ότι το πάθος και η εχθρότητα κατά της Ελλάδος συνεπαίρνει τους Αλβανούς «διανοούμενους» και καλπάζει η φαντασία τους.
Μετά την παρένθεση με τον ανεκδιήγητο «ιστορικό», να επανέλθουμε στις προκλητικές απαιτήσεις που έθεσε ο Αλβανός Πρόεδρος Μπουγιάρ Νισάνι στον Έλληνα ομόλογό του Κάρολο Παπούλια.

Σχολιασμοί…

Ελάχιστοι σχολιασμοί στις αλβανικές απαιτήσεις είναι απαραίτητοι:
1) Κατάργηση «εμπολέμου»: Το «εμπόλεμο» μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας ήρθη με υπουργική απόφαση του Υπουργείου των Εξωτερικών της Ελλάδας. Όμως, οι Αλβανοί γνωρίζουν ότι η άρση αυτή του «εμπολέμου» δεν είναι αρκετή. Για να αρθεί οριστικά το «εμπόλεμο» χρειάζεται να επικυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, πράγμα που είναι δύσκολο με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν μεταξύ των δύο κρατών. Η πιο ακανθώδης εκκρεμότητα είναι η ύπαρξη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Βόρειο Ήπειρο (Νότια Αλβανία κατά τους Αλβανούς). Επομένως, το «εμπόλεμο» βρίσκεται ακόμη σε ισχύ και γι’ αυτό οι Αλβανοί (τους ενδιαφέρει άμεσα) επιζητούν την ακύρωσή του. Με την ακύρωσή του ανοίγεται ο δρόμος για την αναίρεση όλων των νόμων που απορρέουν από το «εμπόλεμο».

2) Το θέμα των Αλβανοτσάμηδων: Πρόκειται για ένα θέμα ανύπαρκτο, το οποίο, κατά τακτά διαστήματα, το φέρνουν στην επικαιρότητα οι Αλβανοί, σε αντίβαρο του βορειοηπειρωτικού ζητήματος. Η περίπτωση των Αλβανοτσάμηδων είναι σε όλους γνωστή. Διέπραξαν ειδεχθή και αποτρόπαια εγκλήματα στη Θεσπρωτία. Ως σύμμαχος των Ιταλογερμανών μετά το 1940 διέπραξαν φόνους, ληστείες, βιασμούς, πυρπολήσεις χωριών. Καταδικάστηκαν στη συνείδηση των κατοίκων της Θεσπρωτίας και ως δοσίλογοι από ποινικά δικαστήρια. Για να αποφύγουν συλλήψεις και φυλακίσεις εγκατέλειψαν τη Θεσπρωτία και κατέφυγαν στην Αλβανία. Και στην Αλβανία η πολιτεία τους, σημαδεύεται μέχρι σήμερα από ληστείες, εκβιασμούς και εκφοβισμούς εις βάρος του ελληνικού στοιχείου. Συνεχίζουν και σήμερα τις αχαρακτήριστες πράξεις και τις ενέργειες πρωτογονισμού.

Συνεχείς οι συκοφαντίες…

Απαιτούν να τους αποδοθούν οι περιουσίες τους και να αποζημιωθούν. Δεν υπάρχουν σήμερα στην περιοχή της Θεσπρωτίας περιουσίες των Αλβανοτσάμηδων. Μετά το 1950 δόθηκαν στους ακτήμονες της περιοχής. Τα συνθήματα και οι συκοφαντίες εις βαρος της Ελλάδας, με την ανοχή μάλιστα των εκάστοτε αλβανικών κυβερνήσεων, βρίσκονται στην ημερησία διάταξη. Να θυμίσουμε την επίσκεψη που παλαιότερα είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Ελλάδας στους Αγίους Σαράντα και την οποία ακύρωσε ο κ. Κάρολος Παπούλιας, διότι είχαν συγκεντρωθεί οι Αλβανοτσάμηδες στην είσοδο της πόλης με σκοπό να τον προπηλακίσουν.

3) Η ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Αλβανοί ηγέτες ζήτησαν από τον κ. Κάρολο Παπούλια να βοηθήσει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Η ειλικρινής συμπαράσταση και βοήθεια της Ελλάδας στην προώθηση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, είναι δεδομένη. Το αποδεικνύουν οι πράξεις και η θέση της Ελλάδας στα διάφορα ευρωπαϊκά φόρα και σε διεθνείς οργανισμούς. Όμως, η ένταξή της εξαρτάται από ορισμένες προϋποθέσεις. Εξαρτάται από την τήρηση όλων των προαπαιτούμενων για την ένταξη και κυρίως από την απόδοση των μειονοτικών δικαιωμάτων στην Ελληνική μειονότητα που ζει στη χώρα, δικαιώματα κατοχυρωμένα από διεθνείς πράξεις. Άλλωστε ο κ. Παπούλιας σε δηλώσεις του, αφού αναφέρθηκε στα «δικαιώματα των μελών της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων», τόνισε και τα εξής: «Η Ελλάδα δεν έχει αφήσει ποτέ την Αλβανία και θα συνεχίσει να συμπαρίσταται και να στηρίζει την πορεία της Αλβανίας προς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό».
***

• Αυτά να έχουν υπόψη τους οι Αλβανοί ηγέτες και να σταματήσουν να υποθάλπουν ληστοσυμμορίες και εγκληματικά στοιχεία που λυμαίνονται τα ελληνοχώρια και ληστεύουν, δέρνουν, προπηλακίζουν και εκφοβίζουν τους Έλληνες. Δεν μπορούμε να εννοήσουμε τόση αχαριστία και μισαλλοδοξία από μέρους των Αλβανών εις βάρος της Ελλάδας και ούτε τις αχαρακτήριστες πράξεις εις βάρος του Ελληνικού στοιχείου. Θα πρέπει, επιτέλους, να καταλάβουν οι Αλβανοί ότι στην εποχή μας οι μεγαλοϊδεατισμοί για «Μεγάλη Αλβανία» είναι όνειρο απραγματοποίητο. Καιρός είναι να εγκύψουν στα προβλήματα της χώρας τους και να αφήσουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια.
Όταν από τους φίλους γείτονές μας κατανοηθεί η ιδιαιτερότητα του Βορειοηπειρωτικού χώρου, το τμήμα αυτό που ανήκει στην επικράτειά τους από πεδίο τριβής και διαμάχης, θα αποβεί παράγοντας δύναμης και πολιτισμού του αλβανικού κράτους και αρχή οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.