Σελίδες

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Στα Τίρανα και τη Βόρειο Ήπειρο τις επόμενες μέρες ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας



• Ο Βορειοηπειρωτικός ελληνισμός ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος από σήμερα και για τρεις μέρες θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία. 

Στα Τίρανα την Δευτέρα αναμένεται να έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας, ενώ την Τρίτη θα μεταβεί στο Αργυρόκαστρο και θα περιοδεύσει σε περιοχές όπου ζει η ελληνική μειονότητα. 
Αν και οι ελπίδες όλων είναι να μην δημιουργηθούν παρατράγουδα όπως στο παρελθόν (όταν οι αποκαλούμενοι «Τσάμηδες» προπηλάκισαν τον Κ. Παπούλια, ο οποίος αναγκάστηκε να διακόψει το ταξίδι του), ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι ακραία στοιχεία ενδέχεται να δημιουργήσουν κλίμα, όπως εξάλλου συνέβη και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου, τον οποίο το «κόμμα των Τσάμηδων» τον υποδέχθηκε με ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο διεκδικούνται περιουσίες τους στην Ήπειρο!

Εθιμοτυπική ή ουσίας;
Κι ενώ διακαής πόθος, τουλάχιστον από την πλευρά των Βορειοηπειρωτών, είναι η επίσκεψη Παπούλια στα Τίρανα  να είναι ουσιαστική, με δεδομένο ότι και κατά την επίσκεψη του Ευ. Βενιζέλου δεν αγγίχτηκαν εκκρεμότητες που υπάρχουν μεταξύ των δυο Κρατών (π.χ. προκλήσεις εθνικιστικών στοιχείων, περιουσίες Β/Ηπειρωτών, ΑΟΖ κ.α.), φαίνεται πως και η τωρινή επίσκεψη θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα. 

Πυροδοτούν εντάσεις 
Βέβαια, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί διαχρονικά στις τάξεις των «Αλβανοτσάμηδων» είναι η προσπάθεια που γίνεται διαρκώς για πυροδότηση έντασης, με προκλητικές δηλώσεις. Κι αν εδώ στην Ελλάδα η αντίδραση είναι χλιαρή, το voria.gr, αναφέρεται στο αλβανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο των Σκοπίων «Ιλλυρία», το οποίο με αφορμή την επίσημη επίσκεψη Κ. Παπούλια στην Αλβανία παρουσιάζει ένα αφιέρωμα για τη λεγόμενη «Τσαμουριά». Τιτλοφορείται «Τσαμουριά, εκεί που κάποτε μιλούσαν και τραγουδούσαν στα αλβανικά» (!), όπου επιχειρείται να παρουσιασθεί η Ήπειρος, από τα αλβανικά σύνορα μέχρι την Άρτα ως… ιστορικές περιοχές της Αλβανίας, που κάποτε ζούσαν Αλβανοί!
***

• Αν και οι αρμοδιότητες του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας είναι περιορισμένες, ωστόσο από την θέση του, μπορεί να δώσει το στίγμα της χώρας μας απέναντι σε προκλητικές δηλώσεις ή ενέργειες από εθνικιστικούς κύκλους, που μπορούν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης και να υπονομεύσουν την προσπάθεια που γίνεται για «χτίσιμο» εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο Κρατών.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.