Σελίδες

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Ποιες συντάξεις των Βορειοηπειρωτών;! Η μάνα Ελλάς θα δώσει 2,5 εκ. ευρώ για το Εθνικό Θέατρο της Αλβανίας!!!


• Την ώρα που στην Βόρειο Ήπειρο η Ελληνική εκπαίδευση παραπαίει και οι Βορειοηπειρώτες συνταξιούχοι βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της διακοπής των συντάξεων ΟΓΑ και σύντομα, όπως εκφράζονται φόβοι, και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η Ελληνική Πολιτεία θα δώσει ένα «τσουβάλι» χρήματα για την κατασκευή του… Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας!

Όπως  αναφέρεται στην  ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντιπρόεδρο της αλβανικής κυβέρνησης Νίκο Πελέσι, δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί μια παλαιότερη δέσμευσή της και θα δώσει 2,5 εκ. ευρώ για την κατασκευή του… Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας!

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών ενόψει της κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ χαρακτηρίζοντας «καθοριστικές» τις διασυνδέσεις των συστημάτων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Τιράνων, καλώντας την Αλβανία να αποδεχθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο για να πετύχει την είσοδο στην ΕΕ.

από την εφημερίδα ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ



Τι να σχολιάσουμε πρώτο και τι τελευταίο με αυτά που διαβάζουμε;
Αν το πάρουμε γενικά το θέμα, το πρώτο που θα σκεφτούμε είναι ότι ο κόσμος στην Ελλάδα πεινάει και η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου κόπτεται για τον "αλβανικό πολιτισμό";
Αν το εστιάσουμε ειδικά σε ότι αφορά τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την αλβανική επικράτεια, τα πρώτα που θα μας έρθουν στο νου είναι οι συντάξεις του ΟΓΑ για τους υπερηλίκους Βορειοηπειρώτες και τα κονδύλια για τα ελληνικά σχολεία, όπου τον τελευταίο χρόνο είτε καταργήθηκαν είτε τσεκουρώθηκαν με τη δικαιολογία της ύφεσης. Κατά τα άλλα κάποιες επιτροπές εξέφρασαν και την ευγνωμοσύνη τους στον κ. Παπούλια για την υπόσχεση που έδωσε...

Αν πάλι το πιάσουμε από τον πολιτισμό η ελληνική πολιτεία θα έπρεπε πρώτα να ενδιαφερθεί για τις αμέτρητες ελληνικές αρχαιότητες στη Βόρειο Ήπειρο που τις καπηλεύονται Αλβανοί και Ιταλοί ή ακόμα και για το ιστορικό κτίριο που στεγαζόταν προπολεμικά το Ελληνικό Προξενείο στην Κορυτσά.
Κι όμως στον καιρό της οικονομικής κρίσης λεφτά υπάρχουν για το Εθνικό Θέατρο της Αλβανίας. Της ελληνικής κυβέρνησης της περισσεύουν και είπαν να τα δαπανήσουν για την αλβανική τέχνη...



αποσπάσματα από τις κοινές δηλώσεις Βενιζέλου - Πελέσι


Κοινές δηλώσεις Αντιπροέδρου Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου και με τον Αντιπροέδρο Κυβέρνησης της Αλβανίας Niko Peleshi μετά τη συνάντησή τους (15.11.13)Βενιζέλος: Μια παλιά πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης ήταν να συμβάλει χρηματοδοτικά με ένα ποσό περίπου 2,5 εκατ. ευρώ στην κατασκευή του Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας, στο κέντρο των Τιράνων. Τώρα επιβεβαιώνουμε αυτή μας τη διαθεσιμότητα. Χαιρόμαστε που μπορούμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός εμβληματικού κτηρίου που συμβολίζει και τη φιλία μας, αλλά και την έμφαση που δίνει η Αλβανική Κυβέρνηση και ο Αλβανός Πρωθυπουργός στα θέματα του πολιτισμού.

Επίσης, για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουμε ήδη μια πολύ καλή συνεργασία, την οποία ο κ. Peleshi και ως δήμαρχος προώθησε πάρα πολύ έντονα. Όλοι οι μηχανισμοί του Υπουργείου Πολιτισμού και των φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως το Eυρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, είναι στη διάθεση της αλβανικής πλευράς για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Έχουμε άλλωστε πολύ καλή συνεργασία και στο πλαίσιο της UNESCO.

Πελέσι: Επιθυμώ να εκφράσω για άλλη μια φορά την ευγνωμοσύνη μου για την ετοιμότητα που παρατηρείται και σε συγκεκριμένα και ειδικά πολιτιστικά έργα, όπως είναι η δωρεά της ελληνικής κυβέρνησης για το έργο ανοικοδόμησης του εθνικού θεάτρου. Σήμερα βρήκαμε την κατανόηση για το σχεδιασμό του έργου. Πολύ σύντομα λοιπόν θα έχουμε την δυνατότητα να ξεκινήσουμε το έργο της ανοικοδόμησης του αλβανικού εθνικού θεάτρου με τη σημαντική βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης και προς τούτο επιθυμώ να εκφράσω της ευχαριστίες μου εκ μέρος της αλβανικής κυβέρνησης. Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι μια από τις προτεραιότητές μας, όπου αναμφίβολα έχουμε ανάγκη να ανταλλάξουμε εμπειρίες με την ελληνική πλευρά. Εχουμε παραδείγματα επιτυχίας, επιτυχημένης συνεργασίας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο στο παρελθόν, αλλά σήμερα στο πλαίσιο ενός νέου κλίματος και ενός νέου δυναμισμού των πολύπλευρών σχέσεων των δύο χωρών μπορεί και προς αυτή την κατεύθυνση να δημιουργήσουμε μηχανισμούς που θα δημιουργήσουν στην χώρα μας και στην πολιτιστική της κληρονομιά τη δυνατότατα να επωφεληθεί από την εμπειρία της ελληνικής πλευράς. Να ανταλλάξουμε και εμείς τις γνώσεις μας και τις εμπειρίες μας που έχουμε αποκομίσει στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. 

Θέλω να χαρακτηρίσω για άλλη μια φορά ως πολύ επιτυχημένο τον ρυθμό των εδραιωμένων τώρα πια σχέσεών μας, που έχουν μπει σε ένα ρυθμό, με μια νέα ταχύτητα μετά από τις δυο πολύ σημαντικές επισκέψεις στα Τίρανα, του κ. Βενιζέλου και του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παπούλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.