Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 3 Νοεμβρίου στη Λαμία, η εκδήλωση για το Βορειοηπειρωτικό με κεντρικό ομιλητή τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα.
Ο Μητροπολίτης αφού έκανε μία ιστορική αναφορά στο Βορειοηπειρωτικό προκειμένου να το γνωρίσουν οι πιστοί της Λαμίας, από την απελευθέρωση της ενιαίας Ηπείρου κατά τους βαλκανικούς πολέμους το 1912 -'13, τον Αυτονομιακό Αγώνα του 1914, τον πόλεμο του 1940-΄41, το κομουνιστικό καθεστώς και τους αγώνες του αειμνήστου Σεβαστιανού, μίλησε για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στη Βόρειο Ήπειρο. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε κατ' αρχήν στη διάσπαση της πολιτικής ηγεσίας των Βορειοηπειρωτών εξαιτίας της φιλοδοξίας και αδιαλλαξίας κάποιων προσώπων.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε για τις περιουσίες των Ελλήνων της περιοχής που έχουν μπει στο στόχαστρο των Αλβανών τις οποίες και διεκδικούν με πλαστά χαρτιά.
"Η αλβανική κυβέρνηση δεν στέργει να δώσει στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας πίσω την περιουσίας της, ενώ μέχρι και σήμερα διώκεται στη Χιμάρα ακόμα η ελληνική γλώσσα, κάτι που αποδείχθηκε με την δολοφονία προ τριετίας του Αριστοτέλη Γκούμα", συμπλήρωσε ο κ. Ανδρέας, ο οποίος δεν παρέλειψε να μιλήσει και για το συνεχώς ανακινούμενο από τους γείτονες "τσάμικο ζήτημα".
Ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας αναφέρθηκε φυσικά και στην συμπεριφορά του ελληνικού κράτους απέναντι στους Βορειοηπειρώτες κατηγορώντας το ανοικτά για την κατάργηση των συντάξεων του ΟΓΑ, η οποία θα οδηγήσει στην πλήρη ερήμωση της Β. Ηπείρου από τους Έλληνες, αφού οι ηλικιωμένοι που απέμειναν εκεί θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να πουλήσουν τη γη και τα υπάρχοντα τους σε αλλοεθνείς.
Ο Δεσπότης κλείνοντας σημείωσε ότι στόχος για τη λύση όλων αυτών των προβλημάτων είναι η αυτονόμηση σε πρώτο στάδιο της Βορείου Ηπείρου και στη συνέχεια η ένωση της με τη μητέρα Ελλάδα.
Παίρνοντας τον λόγο ο οικοδεσπότης Μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος, είπε στον κ. Ανδρέα ότι συντάσσεται με τον αγώνα που δίνει για το μείζον αυτό εθνικό ζήτημα και ευχήθηκε σύντομα να πραγματοποιηθεί το ποθούμενο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
Μάλιστα ο κ. Νικόλαος δώρισε στον Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως ένα αγαλματίδιο του θρυλικού οπλαρχηγού του 1821 Αθανάσιου Διάκου και τον τίμησε με το χρυσό μετάλλιο της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδος.
Τέλος προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ από τη ΣΦΕΒΑ με θέμα την πορεία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού από την πτώση της κομουνιστικής δικτατορίας και έπειτα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ομάδα Βορειοηπειρωτών έδωσε ξεχωριστό παλμό με τα συνθήματα της. Παρόντες εκτός του πλήθους λαού και κλήρου ήταν και τοπικοί άρχοντες καθώς και αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.