Σελίδες

Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Και Βορειοηπειρώτες στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η τοπική αυτοδιοίκηση στο ηρωικό Σούλι

Και Βορειοηπειρώτες  στις εκδηλώσεις  που διοργάνωσε  η τοπική αυτοδιοίκηση στο ηρωικό Σούλι
Άνω των πενήντα Βορειοηπειρωτών  από τη Δίβρη, Αλύκο,  Ντερμίσι, Λιβαδειά,  Αβαρίτσα και Μεμόραχη, μαζί με τον χορευτικό όμιλο των μαθητών της Μέσης Σχολής Λιβαδειάς,   πήραν μέρος στις εκδηλώσεις που διοργανώνει κάθε χρόνο το δημαρχείο του Σούλι για  την ηρωική αντίσταση των Σουλιωτών κατά του Αλή Πασά Τεπελενλή, μια αντίσταση, ένας αγώνας που έγινε το προπύργιο για το ξέσπασμα της  Μεγάλης Επανάστασης του Γένους.

Η διαδρομή, διαμέσου του τουριστικού γραφείου του Βαγγέλη Αναγνώστη, ωραία. Πιο ωραία και η επαφή με το άγριο αλλά όμορφο περιβάλλον του Σουλίου. Με την αναπαράσταση  του ολοκαυτώματος του Σουλίου από τους  στρατιώτες  παρουσιάζοντας μερικοί τους ηρωικούς Σουλιώτες (τσολιάδες) και άλλοι τους Τούρκους, μια αναπαράσταση που παρακολούθησε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Στο οροπέδιο, εκεί που βρίσκεται το μουσείο, το σχολείο και τα  γύρω 200 πηγάδια, εκεί που περικυκλώνεσαι από όλα τα μέρη από τα αγέρωχα βουνά, το μέρος των σταυραετών όπως το αποκαλούν, εκεί που υψώνονται μέχρι τον αιθέρα δύο γαλανόλευκες μεγάλες σημαίες, έγιναν οι υπόλοιπες δραστηριότητες. Εκεί  έγινε η επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση της ψυχής των δεκάδων και εκατοντάδων Σουλιωτών που  αγωνίστηκαν σαν ήρωες, σαν Έλληνες ήρωες, των ηρωίδων Σουλιωτισσών που προτίμησαν να πέσουν στο κενό από το βράχο και να μην παραδοθούν στον αιμοβόρο Αλή. Μετά ακολούθησε το προσκλητήριο των νεκρών, για να ’ρθεί η απάντηση: «Έπεσαν υπέρ Πατρίδος».
Η δήμαρχος Σουλίου με τον συγκινητικό, βροντερό της λόγο ύμνησε τον ηρωισμό της  φυλής μας, ύμνησε τους ήρωες Σουλιώτες, με μπροστάρηδες τους ξακουστούς  Μποτσαραίους και Τζαβελαίους,  τις άλλες δεκάδες φυλές, ύμνησε την πατρίδα που αν και στην κρίση θ’ ανακάμψει, εξέφρασε στον Ύψιστο Δημότη της χώρας και τα προβλήματα του Σουλίου. Για να αναγγείλει μετά πως το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα έγκρινε την απόφαση ν’ απονέμει  στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο τον τιμητικό τίτλο: «Επίτιμος Δημότης» Σουλίου.
Ο κ. Παυλόπουλος, εύγλωττος και σαφέστατος, όπως πάντα, ευχαρίστησε την Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και όλους τους κατοίκους του Σουλίου για την τιμητική αυτή διάκριση, τονίζοντας πως τώρα πάνω στους ώμους βαραίνει κι άλλο ένα ακόμα καθήκον: Να μεριμνήσει και για το δήμο του Σουλίου, μέλος του οποίου από σήμερα ανήκει.
Σε όλα τα προβλήματα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος στέλνοντας, κατά πάσα κατεύθυνση, τα ηχηρά μηνύματά του.
Οκτώ χορευτικά συγκροτήματα, ανάμεσά τους και το χορευτικό της Μέσης Γενικής Σχολής Λιβαδειάς, με την παραδοσιακή τοπική ενδυμασία, υπό την αηδονίστικη φωνή του ταλαντούχου καλλιτέχνη  Σάββα Σιάτρα, λαμπηδοφώτισαν το γήπεδο, σκόρπισαν χαρά, λεβεντιά και πάνω απ’ όλα αισιοδοξία.
Και Βορειοηπειρώτες  στις εκδηλώσεις  που διοργάνωσε  η τοπική αυτοδιοίκηση στο ηρωικό ΣούλιΒαγγέλης Παπαχρήστος





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.