Σελίδες

Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Εκλογές στην Αλβανία: Θα έχει αυτόνομη εκπροσώπηση στη Βουλή ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός;

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου
Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή 25 Ιουνίου οι πολίτες της Αλβανίας, για να εκλέξουν την επόμενη κυβέρνηση της χώρας τους, μέσα από τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες θα συμμετέχουν δεκαοκτώ κόμματα.
Η εκλογική αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί μετά από μια πολιτική κρίση που διήρκησε πέντε μήνες, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης (με προεξάρχον το Δημοκρατικό Κόμμα), να απέχουν από τις εργασίες της Βουλής και να διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Έντι Ράμα, για διαφθορά και ανοχή στο οργανωμένο έγκλημα.
Να σημειωθεί ότι οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία, διεξάγονται με ένα ψηφοδέλτιο που περιλαμβάνει τα ονόματα των κομμάτων και τον ψηφοφόρο να επιλέγει το κόμμα της αρεσκείας του.
Οι υποψήφιοι βουλευτές συμμετέχουν σε μία λίστα ανά κόμμα και το κάθε κόμμα αναδεικνύει αντιπροσώπους στο κοινοβούλιο αναλόγως τον αριθμό των ψήφων σε κάθε περιφέρεια.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν ανέβει οι τόνοι της αντιπαράθεσης ιδιαίτερα ανάμεσα στο κυβερνόν Σοσιαλιστικό Κόμμα και τον πρώην κυβερνητικό εταίρο του, το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη, του ΙλίρΜέτα, ο οποίος εξελέγη πρόσφατα – από την απερχόμενη Βουλή – Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας. Τελευταίο περιστατικό που αποδεικνύει το τεταμένο προεκλογικό κλίμα ήταν η έκρηξη που σημειώθηκε στα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ένταξη στο Δυρράχιο, δύο εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες.
Η αναμέτρηση της Κυριακής αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον μίας και το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπάσα, φαίνεται σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις να έχει μειώσει κατά πολύ τη διαφορά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ενώ αρκετά ενισχυμένος εμφανίζεται και ο λεγόμενος «τρίτος πόλος» της πολιτικής σκηνής της χώρας, το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη, το οποίο από το 2009 συμμαχεί με το κόμμα που αναδεικνύεται πρώτο στις εκλογές ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Το Κόμμα «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» 
Αρκετοί είναι και οι ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι βουλευτές που θα συμμετέχουν όμως στις εκλογές μέσα από τις λίστες των αλβανικών κομμάτων. Υπάρχει όμως και ένα κόμμα που απευθύνεται αποκλειστικά στους ψηφοφόρους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας: Η «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον», γνωστό και με το αρκτικόλεξο του στα αλβανικά ως MEGA. «Σε αυτές τις εκλογές το Κόμμα “Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον”, κατεβαίνει αυτόνομα και είναι ένα από τα δεκαοκτώ κόμματα που συμπληρώνουν το ψηφοδέλτιο με το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου. Εμείς επιλέξαμε αυτόν τον δύσκολο δρόμο για να αποδείξουμε απλά ότι υπάρχουμε ως Ελληνισμός και να μην συγχωνευθούμε με τα αλβανικά κόμματα», δήλωσε στο ΚΑΝΑΛΙ 1 ο πρόεδρος του Ελληνικού μειονοτικού κόμματος Χρήστος Κίτσος.
Όπως εξήγησε: «Είναι ένα δύσκολο πολιτικό σκηνικό αυτή τη φορά, μιας και σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχουν οι συμμαχίες, ενώ τα δύο μεγάλα κόμματα, το Σοσιαλιστικό και το Δημοκρατικό, φαίνεται να έχουν κάνει κάποιες συμφωνίες με σκοπό να εξαφανίσουν από την πολιτική σκηνή τα μικρά κόμματα, ένα εκ των οποίων είναι και το Κόμμα “Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον” και να τα προσαρτήσουν στις τάξεις τους».
Ο κ. Κίτσος σημείωσε ότι «Είναι μία δύσκολη συγκυρία, ένα καθοριστικό σταυροδρόμι για τον Ελληνισμό στην Αλβανία, γι’ αυτό πιστεύουμε ότι η ανεξάρτητη φωνή θα είναι ότι καλύτερο για την δική μας εκπροσώπηση στην επόμενη αλβανική Βουλή. Γιατί όπως είναι γνωστό, κανένας άλλος βουλευτής ακόμα κι αν έχει ελληνική καταγωγή δεν έχει υψώσει την φωνή του για τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, δικαιώματα που δεν έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε ακόμα στα 26 χρόνια υποτιθέμενης δημοκρατίας στην Αλβανία, με βασικότερο το θέμα της ιδιοκτησίας και έπειτα όλα τα άλλα που έχουμε θέσει κατά καιρούς».
Ο πρόεδρος του Κόμματος «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» πρόσθεσε ότι «Η δική μας παρουσία είναι καθοριστική για την επόμενη μέρα στον χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Επιβάλλεται το ενωτικό πνεύμα, γι’ αυτό θα πρέπει αμέσως μετά τις εκλογές να καθίσουμε όλοι γύρω από μία στρογγυλή τράπεζα για τα επόμενα βήματα της πολιτικής μας εκπροσώπησης ούτως ώστε να καταφέρουμε υπεύθυνα και σωστά να επιλύσουμε τα πολλά και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».
Το Κόμμα «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον», ιδρύθηκε το 2010 και συμμετείχε για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές το 2013. Στις δημοτικές εκλογές του 2015 ανέδειξε έναν Δήμαρχο στον Δήμο Φοινικαίων, όπου η  συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του είναι Έλληνες.
Η διφορούμενη στάση της Ομόνοιας 
Περίοδο έντονης εσωστρέφειας ζει ο «παραδοσιακός» αντιπρόσωπος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, η Δημοκρατική Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια», αφού για πρώτη φορά στα χρονικά το πολιτικό σχήμα μέσα από το οποίο εκφράζεται στην αλβανική Βουλή, το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές. Αντίθετα ορισμένα στελέχη του ΚΕΑΔ θα είναι υποψήφιοι βουλευτές με το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα, με την ελπίδα να εξασφαλίσουν πιο εύκολα έστω και μία θέση στην αλβανική Βουλή.
Αξιοσημείωτο πάντως είναι πως τις δύο προηγούμενες δεκαετίες, τα ηγετικά στελέχη και οπαδοί της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ, χαρακτήριζαν λίγο – πολύ ως προδότες όσους πολιτεύονταν με αλβανικά κόμματα ή ακόμα και όσους τα ψήφιζαν! Στο εσωτερικό της «Ομόνοιας» πάντως έχει ξεσπάσει ένας εμφύλιος, με τους προέδρους των παραρτημάτων της οργάνωσης να στηρίζουν ανοικτά το Δημοκρατικό Κόμμα από τη μία και από την άλλη τον Γενικό Πρόεδρο Λεωνίδα Παππά να παίρνει σαφείς αποστάσεις και να καταγγέλλει δημόσια την κίνηση των τοπικών προέδρων.
Ιστορικά στελέχη της «Ομόνοιας» πάντως, που είχαν ηγετικό ρόλο στα χρόνια που ακολούθησαν την ίδρυση της οργάνωσης το 1991, μετά την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος, δίνοντας αγώνες για τα δίκαια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, όπως ο Βαγγέλης Παπαχρήστος και ο Δημήτρης Κίκης, εξέφρασαν την απογοήτευση τους για τις επιλογές του ΚΕΑΔ και ειδικά του προέδρου του Βαγγέλη Ντούλε και δήλωσαν ανοικτά την στήριξη τους στο Κόμμα «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον».
Οι παλινδρομήσεις που άρχισε να δείχνει το ΚΕΑΔ από το 2001, συμμαχώντας πότε με το ένα και πότε με το άλλο μεγάλο αλβανικό κόμμα, προκειμένου να συμμετέχει στον εκάστοτε κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά και η αποτυχία του να επιλύσει βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Εθνική Ελληνική Μειονότητα, έχει δημιουργήσει κλίμα γενικότερης απαξίωσης στους Βορειοηπειρώτες για τα κοινά, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία τους που μένει μόνιμα στην Ελλάδα, να μην ανεβαίνουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους για να ψηφίσουν.
«Εμείς ξεκινήσαμε με την ψυχή μας…»
Την απογοήτευση του για την κατάσταση στα πολιτικά τεκταινόμενα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία, εξέφρασε στο ΚΑΝΑΛΙ 1 το ιδρυτικό μέλος της «Ομόνοιας», καθηγητής, δημοσιογράφος και συγγραφέας Παναγιώτης Μπάρκας.
«Όταν ξεκινήσαμε το 1991, το κάναμε με την ψυχή μας. Σήμερα αυτό δεν υφίσταται γιατί υπάρχουν διάφορα προσωπικά συμφέροντα. Οι εκλογές στην Αλβανία είναι ένα παιχνίδι και σε αυτό το παιχνίδι ο μεγάλος ηττημένος θα είναι ο Ελληνισμός. Γιατί σε αυτές τις εκλογές αποδεικνύεται ότι αυτό που επιχειρήθηκε τόσα χρόνια, να επικαλούνται κάποιοι τον πατριωτισμό και τον Ελληνισμό για να επωφελούνται προσωπικά και να κρίνουν τον κάθε Έλληνα της μειονότητας με το δικό τους “Ελληνόμετρο”, σήμερα κάνουν και αυτοί το ίδιο πράγμα με εκείνους που κατηγορούσαν», δήλωσε ο κ. Μπάρκας
Επίσης σημείωσε ότι, «Με όλα αυτά οδηγούμαστε στο γεγονός οι Έλληνες να συνεχίζουν να μην τους ψηφίζουν, να συνεχίζουν να είναι εντελώς κατακερματισμένοι και να χάνουν τον μπούσουλα και να μην ξέρουμε από που ερχόμαστε και το τι μέλλει γενέσθαι για έναν τόπο που έχει τόσες αξίες και εμείς να είμαστε οι ανάξιοι απόγονοι αυτών των αξιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.