Σελίδες

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Έτσι θάβεται το Βορειοηπειρωτικό - Στήριξη των ελληνικών επενδύσεων στην Αλβανία υποσχέθηκε ο Ράμα

• Να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους στην Αλβανία κάλεσε τους Έλληνες επιχειρηματίες ο Πρωθυπουργός της γείτονος, Έντι Ράμα, ο οποίος -στη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων, στα Τίρανα- διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους: 
«Θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για τη βελτίωση των υπηρεσιών φορολόγησης και των τελωνείων». 
Πρόσθεσε ότι, προκειμένου αυτή η υπόσχεση να γίνει πραγματικότητα, είναι απαραίτητη η εταιρική σχέση με τις επιχειρήσεις, ώστε να καταπολεμηθούν όλα τα αρνητικά φαινόμενα.

Μάλιστα, ο κ. Ράμα διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους Έλληνες επιχειρηματίες ότι οποιοσδήποτε καταγγείλει παρατυπίες αρμοδίως στο Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο, θα πρέπει να είναι βέβαιος ότι οι καταγγελίες του θα εξετασθούν άμεσα και με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσει και τους υπόλοιπους επιχειρηματίες.

Από την πλευρά του, ο 'Έλληνας πρέσβης στα Τίρανα, Λεωνίδας Ροκανάς, αφού επισήμανε ότι «η πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ είναι ιδιαίτερα σημαντική και η Ελλάδα θα την στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις», πρόσθεσε: «Νιώθουμε ενθαρρυμένοι από το κλίμα που επικρατεί στη νέα κυβέρνηση για τις ξένες επιχειρήσεις [...] Οι χώρες μας, η Ελλάδα και η Αλβανία, βρίσκονται σε μια κρίσιμη οικονομική και κοινωνική συγκυρία. Όμως, η Ελλάδα βγαίνει οριστικά από την κρίση. Το 2014 προβλέπεται να έχουμε ανάπτυξη, ενώ η χώρα βγήκε επιτυχώς στις αγορές, με τους διεθνείς επενδυτές να επιδεικνύουν την εμπιστοσύνη τους».

Το λόγο πήραν και εκπρόσωποι των σημαντικότερων ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία, οι οποίοι υπέβαλλαν τα ερωτήματά τους προς τον Αλβανό πρωθυπουργό, αλλά και τους υπουργούς, τους βουλευτές και τους αξιωματούχους της αλβανικής διοίκησης που συμμετείχαν στην εκδήλωση. 

Τα βασικότερα ερωτήματα αφορούσαν τη φορολογία των επιχειρήσεων, την πάταξη της παραοικονομίας, την ανάγκη δημιουργίας σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, τον εξορθολογισμό της δικαστικής λειτουργίας και την επίσπευση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων, τη δημιουργία αναπτυξιακών υποδομών κ.α.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 

Ως απάντηση αντιπαραθέτουμε ένα άρθρο που αναρτήθηκε στο ιστολόγιο ΤΟ ΟΡΑΜΑ τον Δεκέμβριο του 2012.



Άρθρο - παρέμβαση του Χρήστου Αργύρη

Ακόμα και σήμερα κάποιοι αναρωτιόνται για την στάση σιωπής που τηρούν τα κεντρικά ΜΜΕ στην Ελλάδα απέναντι στις αλβανικές προκλήσεις και στον ύπνο του δικαίου που κοιμάται διαχρονικά το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Το ΥΠ.ΕΞ. δεν κοιμάται καθόλου τον ύπνο του δικαίου.
Η χαλαρή στάση που κρατάει ακόμα και σήμερα οφείλεται στην προστασία των οικονομικών συμφερόντων στην Αλβανία.
Τα οικονομικά αυτά συμφέροντα δημιουργήθηκαν βάση του Συμφώνου Φίλιας και Συνεργασίας το 1996 (στο οποίο αναφέρθηκε το "πριγκιπόπουλο" της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τις προάλλες, κάτι που αποφεύγει πάντοτε να αναφερθεί επίσημα το ΥΠ.ΕΞ. γιατί γνωρίζει ότι για το
Βορειοηπειρωτικό είναι ένα σύμφωνο εθνικής προδοσίας) που στην ουσία χάριν των οικονομικών ανταλλαγμάτων η ελληνική πλευρά έπαψε να αναφέρεται στο Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα.

Σε αυτή την περίοδο έγιναν και οι ανακατατάξεις στην πολιτική εκπροσώπηση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και τα πάντα ευθυγραμμίστηκαν σε αυτή την λογική.
Εκείνο το διάστημα κάποιοι τα άρπαξαν για να αναρριχηθούν στην κεντρική πολιτική του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, κάποιοι τα άρπαξαν για να σιωπήσουν και κάποιοι απλά πέσανε θύματα περιθωριοποίησης.

Όσον αφορά την σιωπή των ΜΜΕ στην Ελλάδα οφείλεται καθαρά στο γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες των Εταιριών Τηλεπικοινωνίας, Πιστωτικών Ιδρυμάτων, κατασκευαστικών και πολλών άλλων που εδράζουν στην Αλβανία είναι οι ίδιοι που κατέχουν και τα ΜΜΕ στην Ελλάδα. Άμα φανταστείτε ότι κατάφεραν να κατευθύνουν επικοινωνιακά ένα ολόκληρο 1997 προς μια κατεύθυνση η οποία εξυπηρετούσε τα δικά τους συμφέροντα μπορείτε να καταλάβετε ότι τα σημερινά γεγονότα είναι εντελώς αμελητέα. 
Όλοι πιστεύω θα θυμάστε τα στημένα σόου στα δελτία των ειδήσεων τον ελληνικών καναλιών την ίδια στιγμή που υπό το καθεστώς τρομοκρατίας εκτοπίστηκε το μεγαλύτερο μέρος του ελληνισμού και πως αυτό συνετέλεσε στην καταστροφή της βορειοηπειρωτικής επιχειρηματικότητας στις πόλεις του Αργυρόκαστρου και των Αγ. Σαράντα.
Φανταστείτε να μην υπήρχε και το ίντερνετ!

Βέβαια όταν κάποιοι ρομαντικοί καταγγέλλουμε το Εθνικό Κέντρο για την στάση του στο Βορειοηπειρωτικό κατηγορούμαστε από τους έμμισθους  συμπατριώτες μας ότι εξυπηρετούμε τα αλβανικά συμφέροντα.

Βεβαία μέχρι σήμερα ο ανθελληνισμός στην Αλβανία έχει ως κύριο αποδέκτη τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και την αναφορά στο ανύπαρκτο τσάμικο ζήτημα που άπλα έχει ως σκοπό να εξισωθεί με τις δίκαιες διεκδικήσεις του Ελληνισμού, συν φυσικά το δώρο που φρόντισε να δώσει στην αλβανική διπλωματία το "πριγκιπόπουλο" κατά την τελευταία
επίσκεψη του Αλβανού ΥΠ.ΕΞ. στην Αθήνα... "τους Αλβανούς μετανάστες που διαμένουν στην Ελλάδα και την Εθνική Ελληνική Μειονότητα ως εγγύηση στην διατήρηση των φιλικών σχέσεων".

Μόλις η αλβανική πλευρά δει ότι όλα αυτά τα τεχνητά αναχώματα επιτύχουν το επόμενο βήμα θα είναι με την συνδρομή της Ιταλίας και της Τουρκίας να εκδιώξει τα ελληνικά κεφάλαια από την χώρα και αν λάβουμε υπόψιν τον καλό σύμβουλο την Τουρκία όλοι μπορούμε να θυμηθούμε την
περίοδο από την υπερφορολόγηση των ελληνικών κεφαλαίων με κορύφωση το πογκρόμ στην Κωνσταντινούπολη το 1955.

Τα ελληνικά συμφέροντα για να έχουν ορίζοντα μακροοικονομίας και όχι αρπαχτής, θα πρέπει να συντηρήσουν έναν ισχυρό Ελληνισμό με ένα ισχυρό πολιτικό ανάχωμα στην Βόρειο Ήπειρο και δεν πρέπει να αρκούνται στην συντήρηση απλά μιας ανεπαρκούς πολιτικής ηγεσίας με το χαμηλότερο δυνατόν οικονομικό κόστος και το σημαντικότερο από όλα να λειτουργούν εις βάρος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.