Σελίδες

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Ίδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών: Σαράντα χρόνια προσφοράς στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό

• ΙΔΡΥΜΑ ΒΟΡΕΙΟ­ΗΠΕΙ­ΡΩΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥ­ΝΩΝ: 
Σαράντα, σχεδόν, χρόνια συνεχούς και πολύτιμης προσφοράς προς το Έθνος και στον Πολιτιστικό Τομέα. 


Η συμπαράστασή του στους ομογενείς της Βορείου Ηπείρου, μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Ενβέρ Χότζα, υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική στην πολύ δύσκολη εκείνη περίοδο. Αλλά, και στον εκδοτικό τομέα το Ι.Β.Ε. επέδειξε ασυνήθη δραστηριότητα. Πολλές και λίαν ενδιαφέρουσες είναι οι εκδόσεις 
του,  με  θέματα  που  αφορούν τον Βορειοηπειρωτικό χώρο.
Και το έργο του συνεχίζεται... «Κορμός» του Ι.Β.Ε. ένας νέος στην ψυχή: Ο χαλκέντερος Ξενοφών Κοντούρης, ο άνθρωπος που ηγείται του Ιδρύματος, με ιδιαίτερη επιτυχία (ουδείς αλάθητος!..) από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα! 

Πώς «γεννήθηκε»
Πώς «γεννήθηκε» το «Ίδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών» και ποιοι ήταν οι πρωτεργάτες της Εθνικής αυτής κιβωτού; Ας το δούμε, λοιπόν:
Δύο στενοί φίλοι, ο δάσκαλος Μενέλαος Ζώτος (από την Πολύτσιανη της Β. Ηπείρου), λάτρης της ιδιαίτερης πατρίδας του και ο γνωστός δημοσιογράφος Χάρης Παπασταύρου (από τον Πωγωνίσκο, ιδρυτής της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Η ΕΡΕΥΝΑ»), ανακοίνωσαν σε μία συνάντηση στον υπογράφοντα τη σκέψη τους να ιδρυθεί Φορέας που να έχει σχέση με τον Βορειοηπειρωτικό χώρο και ζήτησαν τη συστράτευσή του. Σ’ αυτή την πολύωρη συνάντηση των τριών (στο χωριό Χαροκόπι) «βαπτίστηκε» ο Φορέας και έλαβε το όνομα «Ίδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών».
Οι συναντήσεις, έκτοτε, έγιναν πολύ συχνές και συντάχθηκε ο πίνακας των ιδρυτικών μελών και κινήθηκε η περαιτέρω νόμιμη διαδικασία για την αναγνώριση του Φορέα.

Τα ιδρυτικά μέλη
Ιωάννης Ρωμανέλης, Μιχαήλ Παπαχριστόδουλος, Ευστάθιος Ζώτος, Δημήτριος Γύρας, Χαραλ. Παππάς, Ξενοφών Κοντούρης, Άγγελος Κήτας, Σταύρος Παππάς, Χρήστος Τσέτσης, Ιωάννης Κάτσενος, Νικηφ. Κάτσενος, Αχιλλέας Εμμανουηλίδης, Δημ. Κήτας, Παύλος Κουλούρας, Παύλος Τσούκας, Δημ. Φλίνδρης, Μιχ. Παντελής, Μενέλαος Ζώτος, Δημ. Μαυρομάτης, Μιχ. Κουλούρας και πολλοί άλλοι που αναφέρονται στο πρώτο Πρακτικό του Ιδρύματος.
Η πρώτη Γενική Συνέλευση των μελών πραγματοποιήθηκε στο κέντρο «Άλσος» στις 28 Αυγούστου 1975.

Ο Σεβαστιανός για το ΙΒΕ
«Το Ίδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών απετέλεσε, τόσον στο παρελθόν, όσον και σήμερα, πρωταγωνιστικόν παράγοντα για τα εθνικά δίκαια και δικαιώματα της Βορείου Ηπείρου. Τιμά, διά τούτο, ιδιαζόντως όλην την Ήπειρον και την Ελλάδα ολόκληρον...».
Αυτά γράφει, μεταξύ άλλων, ο αείμνηστος αγωνιστής Ιεράρχης στην από 15.2.1994 επιστολή του.

Ο Ευάγγ. Αβέρωφ-Τοσίτσας
Και ο αείμνηστος ευπατρίδης πολιτικός Ευάγγ. Αβέρωφ – Τοσίτσας βοήθησε το ΙΒΕ στα πρώτα βήματά του: Προσέφερε ένα εκατομμύριο δραχμές για την αγορά των γραφείων του στην οδό Χαρ. Τρικούπη.
Ουδέποτε αρνήθηκε – όταν του ζητήθηκε – η συμπαράστασή του...

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΤΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.