Σελίδες

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Απάντηση του αλβανικού Υπουργείου Εσωτερικών στο κόμμα ΕΕΜΜ για το θέμα της ασφάλειας

426ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ
Αριθ. 60/3                                                                   
Τίρανα, 13.03.2014
                       ΠΡΟΣ
                        Κύριο  ΧΡIΣΤΑΚΗ ΚΙΤΣΙΟ
                        ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ MEGA
                        Συνοικία 1, Οδός Σκεντέρμπεης          ΆΓΙΟΙ  ΣΑΡΑΝΤΑ           
                                                                              
Κοιν. Κα ΑΝΝΑ ΡΑΦΤΗ
Διευθύντρια Σχέσεων με το Κοινό
                                                                     
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
ΑΞΙΟΤΙΜΕ κ. ΧΡIΣΤΑΚΗ ΚΙΤΣΙΟ
Όσον αφορά στην επιστολή σας που απευθύνατε προς τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Εντι Ράμα, η οποία και πέρασε προς περαιτέρω παρακολούθηση στο Υπουργείο Εσωτερικών, σας γνωστοποιούμε ότι η Αστυνομική Διεύθυνση της Περιφέρειας Αυλώνας  με την υπ’ αριθ. 320/10-18.02.2014 απάντησή της, ενημερώνει τα εξής:

 Σε απάντηση της επιστολής σας «Περί θεμάτων τάξης και ασφάλειας στις περιοχές που κατοικεί η Εθνική Ελληνική Μειονότητα», την οποία απευθύνατε προς τον Υπουργό Εσωτερικών και προς γνώση του Πρωθυπουργού, σας γνωστοποιούμε ότι για τα θέματα που τονίζετε στην προαναφερόμενη επιστολή σας η Αστυνομική Διεύθυνση Αυλώνας ήταν ενημερωμένη δια μέσου της Διεύθυνσης Εγκληματολογικού της Γενικής Διεύθυνσης της Κρατικής Αστυνομίας. 
Για το λόγο αυτό, υπό την διεύθυνση του Διευθυντή Εγκληματολογικού, οι Προϊστάμενοι των Αστυνομικών Διευθύνσεων Αγίων Σαράντα και Δελβίνου  διεξήγαγαν επαφές, από κοινού και ξεχωριστές, με εκπροσώπους των Επαρχιών και τους Προέδρους των Κοινοτήτων στους νομούς Αγίων Σαράντα και Δελβίνου, όπου και συζητήθηκαν τα κοινά αυτά προβλήματα.
 Σχετικά με τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς αυτούς το μήνα Δεκέμβρη του 2013 καταρτίστηκε σχέδιο μέτρων σε συνεργασία με την Αστυνομικές Διευθύνσεις Αγίων Σαράντα και Δελβίνου και τους Έπαρχους των Επαρχιών Μεσοποτάμου και Φοινίκης, στις οποίες εμφανίζονται πιο έντονα τα κρούσματα τέτοιων εγκληματικών πράξεων και τέθηκαν συγκεκριμένα καθήκοντα για το μέλλον, με αφορμή το τραγικό συμβάν στο χωριό Βελιάχοβο της Επαρχίας Μεσοποτάμου, για το οποίο γίνεται λόγο και στην επιστολή.
 Επίσης, κατά το μήνα Γενάρη του 2014 καταρτίστηκε σχέδιο μέτρων για την πρόληψη, διαλεύκανση και καταστολή εγκληματικών ενεργειών όπως κλοπές και ληστείες, παράνομη οπλοκατοχή και σύλληψη καταζητούμενων ατόμων.
 Στο πλαίσιο της εφαρμογής εκ μέρους των Αστυνομικών Διευθύνσεων Αγίων Σαράντα και Δελβίνου των δύο προαναφερόμενων σχεδίων μέτρων, συγκροτήθηκαν  υπηρεσίες έρευνας εγκληματικών ενεργειών από ειδικούς και βοηθούς ειδικών, γίνονται περιπολίες προπαντός τις νυχτερινές ώρες, με αποτέλεσμα, στις εν λόγω περιοχές, κατά το μήνα Δεκέμβρη του 2013 και Γενάρη 2014 να μην καταγραφούν ποινικές πράξεις.
 Τονίζουμε ότι για μέτρα αυτά είχαμε και την κατανόηση των τοπικών Αρχών, με τις οποίες  η συνεργασία ήταν καλή. Η κατάσταση αυτή παρακολουθείται εκ μέρους μας και με βάση το σχέδιο μέτρων, τα καθήκοντα που τέθηκαν προς εφαρμογή θα γίνονται αντικείμενο τακτικών αναλύσεων.
 Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΙΛΙΡ ΜΑΡΚΟ

Στις αρχές Μαρτίου το κόμμα ΕΕΜΜ-ΜΕΓΚΑ είχε εκδόσει και το ακόλουθο δελτίο τύπου για το θέμα της ασφάλειας με αφορμή το πλήθος διαρρήξεων στο Πωγώνι
409Κλίμα τρομοκρατίας επικρατεί στην περιοχή του Πωγωνίου στην περιφέρεια Αργυροκάστρου. Η διάρρηξη 22 σπιτιών στους Σχωριάδες και οι καθημερινές ληστείες στα άλλα χωριά, αλλά και οι προεσκεμμένες βεβηλώσεις των ιερών ναών  πολλαπλασιάζουν την αβεβαιότητα των Ελλήνων και καλλιεργούν έντονο κλίμα τρομοκρατίας, το οποίο φωλιάζει κάθε μέρα σε όλη την Εθνική Ελληνική Μειονότητα.
Το Κόμμα των Ελλήνων, που επανειλημμένα έχει καταγγείλει δημοσίως όλες τις  ενέργειες αυτές και έχει προτείνει στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας  τους τρόπους ενίσχυσης της ασφάλειας στο χώρο που κατοικεί η πλειοψηφία των Ελλήνων, παρατηρεί ότι το αλβανικό κράτος ελάχιστα ανταποκρίνεται στην κραυγή του Ελληνισμού για προστασία. Εντωμεταξύ οι βουλευτές ελληνικής καταγωγής και οι τοπικοί άρχοντες αδιαφορούν  μπροστά σ’ αυτή την αδιάλειπτη απελπιστική κατάσταση που διαρκώς φέρνει θύματα και αναγκάζει τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα χωριά τους.
Το Κόμμα των Ελλήνων, για μία ακόμη φορά απευθύνεται στους πολιτικούς της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, σε οποιοδήποτε κομματικό σχηματισμό κι αν ανήκουν, σε όλους τους έπαρχους, στον αντιπρόεδρο της Βουλής, στους υφυπουργούς του ΚΕΑΔ, και σε όλους τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες ελληνικής καταγωγής  να ενώσουμε τη φωνή μας σε μία και μοναδική για την δέσμευση της κυβέρνησης να εντάξει στο σώμα της αστυνομίας νεαρούς ελληνικής καταγωγής από την περιοχή ενώ υπάρχουν αρκετοί  εκπαιδευμένοι σ’ αυτό τον τομέα, να συγκροτήσει αστυνομικά τμήματα στα κέντρα των περιοχών και κυρίως να ενισχύσει την αστυνόμευση στις ορεινές περιοχές. Η ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων είναι το πρώτο μέλημα του κόμματός μας και για τη διασφάλισή της θα πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλοι νόμιμοι τρόποι τους οποίους είναι υποχρεωμένο το αλβανικό κράτος να τους  παρέχει.
Επαναλαμβάνομαι ότι χωρίς τη συμμετοχή Ελλήνων στο σώμα της αστυνομίας, χωρίς την ισότιμη ιεράρχηση στα τοπικά τμήματά της, δε μπορεί να υπάρχει καμία εγγύηση για τη βελτίωση της κατάστασης.
Άγιοι Σαράντα 06/03/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.