Σελίδες

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Οι Ρώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας απορρίπτουν την συμφωνία της Γενεύης

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τα κτίρια αν δεν παραιτηθεί η παράνομη κυβέρνηση» λένε οι διαδηλωτές-καταληψίες των δημοσίων κτιρίων του Ντόνετσκ
Ο Αλεξάντερ Γνκεζντίλοφ, εκπρόσωπος της αυτο-αποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, είπε ότι η ομάδα του δεν θα εγκαταλείψει τα κυβερνητικά κτίρια στην πόλη, μέχρι να εγκαταλείψει η «παράνομη» -όπως τη χαρακτήρισε- κυβέρνηση του Κιέβου το Κοινοβούλιο και την προεδρική κατοικία (AP)

Ντόνετσκ 
Φιλορώσοι διαδηλωτές στο Ντόνετσκ απέρριψαν τη συμφωνία της Γενεύης, λέγοντας ότι δεν θα εγκαταλείψουν τα κτίρια που έχουν καταλάβει.
Εκπρόσωπος των διαδηλωτών δήλωσε στο BBC ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι «παράνομη» και τόνισε ότι οι διαδηλωτές δεν θα φύγουν μέχρι να παραιτηθεί.

Ο Αλεξάντερ Γνκεζντίλοφ, εκπρόσωπος της αυτο-αποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, είπε ότι η ομάδα του δεν θα εγκαταλείψει τα κυβερνητικά κτίρια στην πόλη, μέχρι να εγκαταλείψει η «παράνομη» -όπως τη χαρακτήρισε- κυβέρνηση του Κιέβου το Κοινοβούλιο και την προεδρική κατοικία.
Η συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και Ουκρανία στη Γενεύη ορίζει ότι όλες οι παράνομες ένοπλες ομάδες πρέπει να παραδώσουν τα όπλα, ότι οι καταληψίες διαδηλωτές θα πρέπει να αδειάσουν κτίρια, πλατείες και δημόσιους χώρους. Ως αντάλλαγμα, το Κίεβο παρέχει αμνηστία σε διαδηλωτές και καταληψίες, με εξαίρεση εκείνους που κατηγορούνται για σημαντικά αδικήματα.
Ωστόσο, η αδιάλλακτη στάση των διαδηλωτών που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια σε τουλάχιστον εννέα πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας απειλεί τη συμφωνία.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ένας από τους ηγέτες των διαδηλωτών στο Ντόνετσκ είπε ότι δεν θα φύγουν, εάν δεν αδειάσει πρώτα η πλατεία Μαϊντάν στο Κίεβο.
Ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το εάν θα εφαρμοστεί η συμφωνία για την επίλυση της κρίσης. Ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τις αμφιβολίες του σχετικά με το εάν η Ρωσία θα τηρήσει το δικό της κομμάτι της συμφωνίας.
Την ώρα που η διπλωματική προσπάθεια βρισκόταν σε εξέλιξη στην Ελβετία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε μια τηλεοπτική επίδειξη δύναμης σε συνέντευξή του. Στη διάρκεια της συνέντευξης ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι ελπίζει να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το «δικαίωμά» του να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.
Οι δηλώσεις του Πούτιν ήρθαν μετά τις συγκρούσεις στη Μαριούπολη που άφησαν τρεις νεκρούς, οι οποίοι φέρεται να έχασαν τη ζωή τους από πυρά των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας, όταν εκατοντάδες φιλο-ρώσοι επιτέθηκαν σε στρατιωτική βάση.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.